Novosađani u borbi sa tropskim vrućinama: Mora se raditi

Novosađani u borbi sa tropskim vrućinama: Mora se raditi

U vrelim danima, u asfaltom i betonom okovanim delovima grada, gde je temperatura prebacila i 40 stepeni celzijusa, Novosađani su pokušavali na sve načine da se rashlade. Mnogi su imali privilegiju da dane provedu u kakvoj-takvoj hladovini, kupajući se u Dunavu ili bazenima. Manje srećni, ipak, svakodnevno su na radnim mestima, prenose "Večernje novosti".

- Kad zvezda upeče na preko 40 celzijusa, a od asfalta vam "gori" lice, treba izdržati – vajkaju se asfalteri JKP "Put", a slično poručuju i građevinci i vozači autobusa bez klima-uređaja...

- Nema izbora, moramo da radimo – kratko komentariše Joška Čenja, putar sa iskustvom od 28 godina, dok lopatom raspoređuje sveži asfalt po trasi saobraćajnice, koja se obnavlja. - Napravimo, istina, pauzu malo češće, ne radimo po najvećoj vrućini, i uvek imamo hladne vode.

I Radovan Kamenko, njegov kolega sa nešto kraćim stažom, podseća kako asfalt, da bi se ugradio, mora da bude vreliji od 170 stepeni, pišu Večernje novosti".

- Moramo da nosimo zaštitnu opremu, specijalne cipele i duge pantalone, tako da nam je baš pretoplo – objašnjava Kamenko. - Ali, kada završimo posao, popijemo pokoje pivo ili pojedemo parče lubenice, pa odmah bude lakše...

Gojko Etinski, jedan od rukovodilaca i predsednik sindikata u JKP "Put", ističe da je preduzeće primenilo zakonske odredbe za rad na visokim temperaturama, pa se deo poslova, pre svega, farbanje horizontalne signalizacije, obavlja noću, a preko dana se ne radi, kad temperatura dostigne maksimum.

Slične mere se primenjuju i u kompaniji "Graditelj NS", čije su radnike novinari "Večernjih novosti" zatekli na izgradnji nove zgrade Hitne medicinske pomoći.

- Nemamo mnogo izbora, da radimo moramo, ali o normi se ne može voditi računa. Kada bude hladnije, nadoknadićemo zaostatak u radovima – tvrdi jedan od njenih rukovodilaca. - Veća betoniranja obavljamo noću, radno vreme smo pomerili sat ranije, radimo i jedan sat kraće, a na svakom spratu gradilišta obezbedili smo česmu sa svežom vodom za radnike.

JGSP "Novi Sad" se, takođe, pripremilo za vrućine. Internim aktom propisali su mere za rad u vreme visokih temperatura: dele rashlađenu vodu za piće vozačima i kontrolorima, a obezbedili su i jedan broj rezervnih vozača. Gradski prevoznik, inače, ima 70 autobusa sa klima-uređajima, a svakog radnog dana u vreme letnjeg reda vožnje na ulice izlazi oko 170 vozila, prenose "Večernje novosti".

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan