Novosađani u borbi sa tropskim vrućinama: Mora se raditi

Novosađani u borbi sa tropskim vrućinama: Mora se raditi

U vrelim danima, u asfaltom i betonom okovanim delovima grada, gde je temperatura prebacila i 40 stepeni celzijusa, Novosađani su pokušavali na sve načine da se rashlade. Mnogi su imali privilegiju da dane provedu u kakvoj-takvoj hladovini, kupajući se u Dunavu ili bazenima. Manje srećni, ipak, svakodnevno su na radnim mestima, prenose "Večernje novosti".

- Kad zvezda upeče na preko 40 celzijusa, a od asfalta vam "gori" lice, treba izdržati – vajkaju se asfalteri JKP "Put", a slično poručuju i građevinci i vozači autobusa bez klima-uređaja...

- Nema izbora, moramo da radimo – kratko komentariše Joška Čenja, putar sa iskustvom od 28 godina, dok lopatom raspoređuje sveži asfalt po trasi saobraćajnice, koja se obnavlja. - Napravimo, istina, pauzu malo češće, ne radimo po najvećoj vrućini, i uvek imamo hladne vode.

I Radovan Kamenko, njegov kolega sa nešto kraćim stažom, podseća kako asfalt, da bi se ugradio, mora da bude vreliji od 170 stepeni, pišu Večernje novosti".

- Moramo da nosimo zaštitnu opremu, specijalne cipele i duge pantalone, tako da nam je baš pretoplo – objašnjava Kamenko. - Ali, kada završimo posao, popijemo pokoje pivo ili pojedemo parče lubenice, pa odmah bude lakše...

Gojko Etinski, jedan od rukovodilaca i predsednik sindikata u JKP "Put", ističe da je preduzeće primenilo zakonske odredbe za rad na visokim temperaturama, pa se deo poslova, pre svega, farbanje horizontalne signalizacije, obavlja noću, a preko dana se ne radi, kad temperatura dostigne maksimum.

Slične mere se primenjuju i u kompaniji "Graditelj NS", čije su radnike novinari "Večernjih novosti" zatekli na izgradnji nove zgrade Hitne medicinske pomoći.

- Nemamo mnogo izbora, da radimo moramo, ali o normi se ne može voditi računa. Kada bude hladnije, nadoknadićemo zaostatak u radovima – tvrdi jedan od njenih rukovodilaca. - Veća betoniranja obavljamo noću, radno vreme smo pomerili sat ranije, radimo i jedan sat kraće, a na svakom spratu gradilišta obezbedili smo česmu sa svežom vodom za radnike.

JGSP "Novi Sad" se, takođe, pripremilo za vrućine. Internim aktom propisali su mere za rad u vreme visokih temperatura: dele rashlađenu vodu za piće vozačima i kontrolorima, a obezbedili su i jedan broj rezervnih vozača. Gradski prevoznik, inače, ima 70 autobusa sa klima-uređajima, a svakog radnog dana u vreme letnjeg reda vožnje na ulice izlazi oko 170 vozila, prenose "Večernje novosti".

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana novi sad policija opens 2019 gradsko groblje novosadsko porodilište štrand Spens havarija na vodovodu novorođenčad sahrane betanija bebe raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode sahrane novi sad jkp lisje isključenja struje servisne informacije novi sad horoskop Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina servisne informacije grad novi sad bez vode radosne vesti lisje almaško groblje opens distrikt bez struje