NOVOSAĐANI U POHODU NA PASOŠE: Od "kampovanja" u redovima do profesionalnih "čekača"

NOVOSAĐANI U POHODU NA PASOŠE: Od "kampovanja" u redovima do profesionalnih "čekača"

Jun je mesec u kojem svake godine nastaje jagma za izradu pasoša, pa se na sve strane traže informacije šta je sve potrebno, koji su načini da se zakaže, ima li gužve u redovima... Kao da se tad uspavani Novi Sad trgne i shvati da je leto tu, iza ćoška, pa se većina naših sugrađana u ovom periodu seti da bi moglo negde i da se putuje. Ove godine čekanju je doprinela i neizvesna situacija oko korone, a kako se mere ublažavaju, tako raste i interesovanje za izradom ovog dokumenta.

U skladu s tim, i na društvenim mrežama se pojavljuju sve češća pitanja na ovu temu. U nekoliko Fejsbuk grupa Novosađani savetuju jedni druge gde i kada je najbolje otići da se podnese zahtev i izradi pasoš.

Potrebno je da ujutru odete što ranije kako biste dobili termin, pa nakon toga uplatite i odete u zakazano vreme – predlaže se u jednom od komentara, dok u sledećem stoji da ne treba ići ujutru jer tad svi nagrnu, već kasnije popodne i predveče.

Ipak, izgleda da rano ustajanje ne gine onima koji žele da dođu do broja.

Ja sam otišla u 7.30 i nije bilo broja, treba otići barem u sedam – kaže se među komentarima, a druga Novosađanka se nadovezuje rečima da se mora otići još ranije, jer se red pravi već u pet.


S njom se slaže i gospodin koji tvrdi da je jedno jutro čekao od 4 do 7, bio je drugi na redu i dobio termin za devet sati.

Prošle nedelje u 6.15 red od stotinak ljudi. U sedam, kad su otvorili, izašao je službenik i rekao da će tog dana proći možda trećina – komentariše jedan naš sugrađanin, dodajući da je reč u ispostavi kod na Limanu.

Očito je da nisu u svim ispostavama jednake gužve, pa Novosađani sugerišu jedni drugima da idu u policijsku upravu kod Satelitske pijace, gde je obično najmanja navala. Zbog velikih gužvi, uvedeno je da šalter na Limanu radi i nedeljom.

Postoje i nedoumice oko zakazivanja preko eUprave. Jedni tvrde da je to najbrži i najbolji mogući način, a drugi da im to nije pošlo za rukom, da nema termina ili da se može zakazati tek za dve, tri sedmice ili samo subotom.


U redakciji smo pokušali da zakažemo termin na ovaj način i uspeli da zakažemo tek za 5. jul u PU2 (na Bulevaru kralja Petra prvog), dok je za ispostavu na Bulevaru oslobođenja (kod mosta) moglo da se zakaže samo subotom. Takođe smo zaključili da ukoliko ukucate lokaciju na kojoj ste, forma nudi samo mogućnost zakazivanja u najbližoj upravi. Stoga, ukoliko želite termin što pre, a svejedno vam je u koju upravu idete, možda je bolje da lokaciju ne upisujete.


Pasoši se izrađuju u policijskim upravama u Kralja Petra, na Limanu 2 i na Satelitu, a najavljeno je otvaranje još jedne šalter sale u gradu, najverovatnije do kraja juna.

Gužve u redovima za pasoše (kao i za izradu drugih dokumenata) iznedrile su i relativno novo "zanimanje" – profesionalne čekače u redovima. Naime, reč je o pojedincima koji nude ovu vrstu usluge za određenu svotu novca.

Mi smo bili u 5 ujutru i već zakasnili, ali ima tamo onih koji čekaju za termin za pare, 1.000 dinara im je tarifa, pa ko voli nek' izvoli – opisuje jedna od žena svoje iskustvo.

Potražili smo naše sugrađane koji se time bave i među njima naišli na dosta studenata, ali i nezaposlenih osoba. Jedna od njih je samohrana majka troje dece, koja na taj način pokušava da nadopuni kućni budžet.

Javlja mi se baš puno Novosađana za ovu uslugu. Ljudi rade i ne stižu da čekaju od pet ujutru. Ja dođem rano i stanem u red, sačekam da počnu da dele brojeve, uzmem broj i onda ta osoba dođe u zakazan termin – kaže ova sugrađanka za portal Moj Novi Sad, uz informaciju da uslugu naplaćuje 1.200 dinara.


Čekanje u redovima za izradu dokumenata
već godinama nudi i Eko kurir, kao jednu od redovnih usluga. Od njih smo dobili informaciju da je za ovo potrebno da se javite dan ranije i izdvojite 2.000 dinara, a njihovi kuriri zauzimaju mesto ispred policijske uprave već od četiri sata ujutru.

Poslednjih nedjelja nas dosta zovu baš za izradu pasoša, otkako su popustile mere i približilo se leto. Mi im štedimo vreme koje bi proveli u višesatnom čekanju, a i ne moraju da ustaju usred noći – rekli su nam iz ove organizacije.

Kako god da se snađete da do ovog dokumenta dođete, želimo vam puno uspeha i sačuvane živce. I, naravno, da se što pre domognete željene destinacije za putovanje.

Oceni vest:
12
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Mis

    pre 1028 dana i 17 sati

    Kako da dodjem do broja telefona samohrane majke pa da joj i pomognem ?!

    Oceni komentar:
    0
    10
  • Nabijem MUP ceo tačno na...

    pre 1028 dana i 16 sati

    Delatnost primećena samo u Srbiji:
    "Čekanje u redovima za izradu dokumenata već godinama nudi i Eko kurir.."
    Strani ekonomski stručnjaci upućuju molbe raznim organima, da im razjasne gde da podvedu statistiku ove delatnosti, njima potpuno nepoznate.
    - U MUP prostoru kod Mosta Slobode, dnevno se obradi do 17h - 80 ljudi.
    Toliko se i izda brojeva.
    Nakon toga se mahom izdaju pasoši.
    E, sad kako to izgleda.
    Naivan, nenapredan čovek, zastareo tamo negde na socijalizmu, pomislio bi da za to treba od 2-5 minuta. Dođeš na šalter, službenik pročeprka fioke sa pasošim u prostoriji pored, dođe na šalter, tutne ti pasoš i formular priznanja da si ga dobio, da potpišeš - i gotova stvar!
    Eeee.... ali zastareli ste!
    To se danas radi NAPREDNO, elektronski i MUNJEVITO - za 15 minuta ponekad, čak!
    Na taj način za sat vremena pasoš dobiju u ruke 4 osobe. Čak.
    Osnosno, nema šanse da 80 osoba koje su podnele zahtev pre 15 dana, dođu do pasoša
    u toku dana.
    Formiraju se posebni redovi za preuzimanje pasoša.
    Ne treba više ništa da napišem.
    Odnosno, ono što bih rekao nije za pisanje i objavljivanje.
    Ana Brnabi, nemoj dušo više da nas Eupravišeš, elektroniziraš niti unapređuješ.
    Digni plate radnicima MUP-a, pa da vidiš kako leti!
    U suprotnom, odmah iza ponoći, nema slobodnog prostora za prijavu na Eupravi, čak ni kada dođe novi dan, 60 dana unapred.

    Oceni komentar:
    2
    14