NOVOSAĐANI: Urbani alpinista koji želi da postane vatrogasac

NOVOSAĐANI: Urbani alpinista koji želi da postane vatrogasac

Za razliku od mnogih mladih ljudi, naš današnji sagovornik namerava da ostane u Srbiji. Svestan je da će budućnost biti neizvesna, ali prijatelji i nada u bolje sutra ga vezuju za domovinu.

Vladimir Popović, ili Pop, kako ga prijatelji zovu, rodio se 1989. godine. Po završetku Srednje saobraćajne škole "Pinki", dve godine je bio profesionalni pripadnik Vojske Srbije. Nakon toga usavršio se za radove na građevinskoj limariji. Apsolvent je na Katedri za bezbednost i nada se da će jednog dana raditi u vatrogasnoj službi. Živi s porodicom u Kaću.

- Obukao sam uniformu sa 19 godina. Prvo sam odslužio šest meseci tadašnjeg redovnog vojnog roka i posle toga još godinu i po dana kao vojnik po ugovoru. Bio sam u izviđačima i voleo sam taj poziv, ali skoro nikad nisam bio kod kuće –  priča Vladimir i nastavlja:

- Kasnije sam upisao studije i ubrzo promenio posao. Poznanici koji su se bavili građevinskom limarijom zvali su me da radim kod njih i da izučim taj zanat. Često smo radili krovove na zgradama, tako da je rad na užetu na visinama postao uobičajen. Naučio sam dosta o mnogim elementima urbanog alpinizma. Uvek je bilo interesantno, jer bio je lep osećaj spuštati se sa zgrada. Takođe, to je bio dobro plaćen posao – kaže Popović.


U zimskom periodu sagovornik portala mojnovisad.com pauzira od limarskih radova, ali ne sedi skrštenih ruku već radi razne poslove vezane za internet. Svoju budućnost vidi kod kuće.

- Srbija je najbolja zemlja i nameravam da ostanem u njoj. Imam prilike da putujem često po Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj i siguran sam da njihovi građani nikada ne bi mogli da se snađu u našim uslovima. Tamo žive kao roboti. Znaju samo za kuću i posao. Kod nas je katastrofa što se tiče zapošljavanja, ali ovde imaš prijatelje i druženja – kaže Vladimir.


Ovaj mladić trenira boks. Nekoliko godina se u tom sportu oprobao profesionalno, a danas vežba samo rekreativno.

- Pre dve godine sam konkurisao za posao vatrogasca u Novom Sadu. Nažalost, iako sam predao sva dokumenta još uvek se čeka odobrenje nadležnih institucija. Nadam se da ću jednog dana svoja znanja i iskustva stečena u vojsci i na visinskim radovima iskoristiti radeći jedan human i plemenit poziv – završava Vladimir Popović.

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan