Novosađani uredno plaćaju porez

Novosađani uredno plaćaju porez

Šta su sve razlozi zbog kojih Novosađani na vreme plaćaju svoje obaveze prema državi. Kad se doda 13,5 procenata kamata, većina požuri na šalter Poreske uprave.

Iako za naše društvo ni izdaleka nije primenjiva ona čuvena krilatica karakteristična za Ameriku, da čovek mora samo umreti i platiti porez, Novosađani se sve više trude da tu svoju finansijsku obavezu redovno izmiruju, što potvrđuju i najnoviji podaci Gradske poreske uprave. Ovogodišnji porez na imovinu, u skladu sa odgovarajućim rešenjima, platilo je 83 procenta građana i čak 91 odsto onih obveznika koji vode poslovne knjige.

- Novi Sada ima višegodišnju tendenciju dobre naplate poreza na imovinu, a ove godine je u odnosu na prošlu zabeležen blagi porast naplate – navode, za "Večernje novosti", u Poreskoj upravi.

Tako dobar rezultat nastao je, u prvom redu, zbog uobičajenog stava većine građana da redovno plaćaju račune. Svakako je dodatni razlog i to što su u proteklom periodu utvrđene poprilično visoke kamatne stope na poreska dugovanja.

Potvrđuje to i penzioner Miloš Dabić, koji, kako ističe, redovno izmiruje svoje poreske i ostale finansijske obaveze, kao što to čini i većina njegovih komšija u zgradi na Novom naselju.

- Mi penzioneri plaćamo porez redovno, kako ne bismo. Kao uostalom što uredno plaćamo i račune za grejanje, struju... Jer ko ne plaća, teško njemu kad ga po džepu "klepi" kamata, videće da je isplativije uredno izmirivati dugovanja – kaže Dabić za "Večernje novosti".

U Gradskoj poreskoj upravi preciziraju da se na poreski dug plaća zatezna kamata koja iznosi 13,5 procenata. Pod određenim uslovima je za neredovne platiše propisana i prekršajna prijava, a taj postupak se vodi pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu.

A oni obveznici koji imaju zaostala dugovanja za porez na imovinu i ove godine su dobili olakšice, tako da ukupni iznos duga mogu da isplate takođe u ratama, poput redovnog iznosa poreza.

- U toku 2017. obratilo nam se 1.025 poreskih obveznika sa zahtevom za odlaganje plaćanja poreskih dugovanja – kažu u Gradskoj poreskoj upravi. - Po tim zahtevima doneta su rešenja o reprogramu dugova, čime je omogućeno da dužnici u ratama plate porez koji nisu redovno izmirivali.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan