NOVOSAĐANI: Uspešna preduzetnica ponosna na jermensko poreklo

NOVOSAĐANI: Uspešna preduzetnica ponosna na jermensko poreklo

Vodi tim od osam žena, a ove godine je ponela prestižnu nagradu "Business woman 2021" za kategoriju agrobiznisa. Lane je pokrenula inicijativu za odavanje počasti poginulim jugoslovenskim pilotima koji su stradali noseći humanitarnu pomoć Jermeniji stradaloj u zemljotresu 1988. godine, ispred novosadskog Hačkara.

Araksi Mikaelijan rođena je 1971. godine u Kraljevu, a u Novi Sad je došla 1990. godine na studije Engleskog jezika i književnosti. Dugi niz godina se usavršavala i edukovala u sektoru prodaje i top menadžmenta. Kao osnivač firme "Info Tim Logistika" neprestano dobija priznanja, ali je njoj najveća nagrada osmeh žena koje zapošljava.


Naša sagovornica kaže da su je uvek privlačili poslovi koji su zahtevali lične rezultate u prodaji. Kako bi proučila što detaljnije taktike i strategije u prodaji, svoje radno iskustvo je gradila u nekoliko kompanija. Radila je u prodaji nekretnina, zatim u prodaji sportskih proizvoda i garderobe, da bi se u jednom momentu okušala u poslu telemarketiga za jednu novosadsku kompaniju, gde je vrlo brzo pokazala vrhunske rezultate, te je dobila unapređenje i radila obuku zaposlenih u telemarketingu.

Posle toga se sve više okreće informatici u poljoprivrednom sektoru, u sferi agrobiznisa i to joj je bio veliki izazov kome je posvećena sve ove godine.

Kroz svoje profesionalno bavljenje uslugom pružanja poslovnih informacija, uvidela sam da poljoprivrednicima nedostaje sistem kroz koji bi mogli brzo, pouzdano i sigurno da plasiraju svoje proizvode, dobiju informaciju o trenutnim oglašenim cenama poljoprivrednih proizvoda i dođu do novih poslovnih partnera. Kao rezultat te ideje je 2009. godine nastala "Info Tim Logistika" – priseća se direktorica ove firme.

Za svoju kompaniju tvrdi da predstavlja jedan složan, prekaljen i lojalan kolektiv od osam žena, te da je za nju možda i najveće priznanje njenog rada kada vidi da koleginice dolaze raspoložene na posao, sa zadovoljstvom rade i složne su.


Prate me u mojim idejama, uz mene su, imaju poverenja u moje odluke, jer me vide kao lidera. Danas nigde nije lako, ali mi se držimo devize Svi za jednog, jedan za sve – sa ponosom kaže Mikaelijan.

Na pitanje kako jedna žena uspeva da vodi tako uspešnu firmu, Araksi veruje da kada se čovek dobro organizuje sve može da stigne.

Naravno, bilo i perioda kada nije bilo lako. Suočavala sam se sa brojnim situacijama, ali to je za mene bio izazov da budem još bolja i uspešnija. Sve je to do čoveka, koliko smo spremni da idemo napred, prevaziđemo teškoće, da se prekalimo. Damama, posebno u Srbiji, nije lako, jer ipak našim biznisom i dalje dominiraju muškarci, ali žena je uvek bila stub društva i promena, i mi se u firmi trudimo da budemo što uspešnije kako bismo i drugim damama poslužile kao primer da je moguće uspeti u biznisu. Potrebno je puno energije, svakodnevno sticanje novih znanja i puno odricanja da bi se uspelo – uverena je novosadska preduzetnica.

Tokom trinaest godina rada Araksi i njen tim dobili su mnogo zahvalnica za doprinos razvoju poljoprivrede u raznim sferama, a u poslednjih godinu dana došle su i nagrade, kao što su dva pehara Međunarodnog poljoprivrednog sajma - "Najbolji u agrobiznisu", za najbolju aplikaciju u agrobiznisu i za doprinos razvoju digitalnih platformi u agrobiznisu su zaista izuzetno priznanje.

Nagrada "Business woman 2021" za kategoriju agrobiznisa samo pokazuje da žene itekako mogu da budu prepoznate kao nosioci razvoja poljoprivrede u Srbiji.

Trudićemo se na isti način kao i do sada budemo primer drugim damama. Uvek prija kada dobijete pohvalu za kvalitet, unapređenje servisa, profesionalnost. To me motiviše da uvek budem korak ispred – smatra naša uspešna sugrađanka.


Ova uspešna poslovna žena ipak uspeva da se bavi i nekim drugim stvarima, pored posla.

Duboko verujem u balans između poslovnog angažovanja u toku dana i privatnih aktivnosti nalon toga, mislim da je to ključ zdravog života i napretka. Koliko god čovek bio angažovan na svom poslu mora se posvetiti svojoj porodici i prijateljima, kao i svom duhovnom razvoju. Trudim se da što viđe slobodnog vremena provodim u prirodi, a takođe volim da putujem i tako upoznajem interesantne ljude i običaje. Verujem i da svako od nas treba bar jedan deo svog života da provede pomažući drugima, u meri u kojoj je to moguće – ističe Araksi.

Činjenicu da je Srpkinja jermenskog porekla uvek sa ponosom ističe i trudi se da što više poveže srpski i jermenski narod, koji kao zajedničko imaju više milenijuma borbe za slobodu, pravdu, uz puno patnje i suza.

Jermenski i srpski narod su brojčano i tertorijalno mali narodi, ali po duhovnosti, tradiciji i pravdoljubivosti među retkima u svetu. Moja porodica ima dugu zlatarsku tradiciju. Moj deda Mikael je imao zlatarsku radnju i bavio se izradom nakita, što su nasledile i generacije posle njega – navodi ona.

Naša sagovornica istakla je i neke zanimljivosti o Jermenima u našem gradu, pa tako saznajemo da je jedan od najviđenih građana Novog Sada koji je dobio novosadsko građanstvo bio Jermenin Jovan Čenazi (Ovanes Džanazizjan).

U centru grada, pored Pupinove palate, nalazi se grobnica porodice Tomanović-Čenazi, nastala u poslednjoj deceniji XVIII veka, koja je proglašena je spomenikom kulture 1997. godine. Najslikovitiji elementi grobnice su lobanje od belog mermera. U neposrednoj blizini grobnice 1992. godine postavljen je hačkar-krst u kamenu, poklon Društva srpsko-jermenskog prijateljstva Novom Sadu, u znak zahvalnosti Novom Sadu za pružanje utočišta jermenskim izbeglicama 1939. godine i u znak odavanja počasti poginulim jugoslovenskim pilotima koji su stradali noseći humanitarnu pomoć Jermeniji stradaloj u zemljotresu 1988. godine – podseća Mikaelijan.

S obzirom na to da je Jermenska crkva u centru grada srušena 1963. godine, a tu se nalazilo i groblje, mnogi smatraju da je rušenje veliki promašaj.

Moje mišljnje je da svetinje ne treba rušiti, već ih čuvati i ostaviti budućim pokoljenjima. Ne možemo promeniti prošlost i ono što se desilo, ali možemo delovati u sadašnjosti, kako bismo čuvali uspomene na Jermene i jermensku crkvu – konstatuje sagovornica portala Moj Novi Sad.

Araksi aktivno učestvuje u obeležavanju događaja u vezi sa Jermenima.


Trudim se da kao potomak jednog naroda koji ima stradalačku, a opet dostojanstvenu sudbinu dam svoj doprinos u svim događajima koji se tiču Jermena i jermenske zajednice. Posebno mi je drago što sam prošle godine pokrenula inicijativu i što smo 12. decembra prvi put ispred novosadskog Hačkara organizovali zvanično odavanje počasti pripadnicima Komande RV i PVO koji su poginuli kada se 12. decembra 1988. godine njihov avion srušio prilikom humanitarne misije, u okviru koje je tadašnja SFRJ poslala pomoć Republici Jermeniji razorenoj stravičnim zemljotresom – napominje ova poslovna žena.

Imajući u vidu činjenicu da je grad Novi Sad bio dom mnogim jermenskim porodicama, kao i na tradicionalno prijateljstvo srpsko-jermenskog naroda, neraskidive veze i identičnu stradalačku sudbinu naših naroda, tom događaju su se odazvali pripadnici sa najvišeg nivoa pokrajinskih i gradskih vlasti, sveštvenstvo Saborne i Uspenske crkve, kao i Vojska RS.

Ja se držim jedne izreke: "Dozvoli svom osmehu da menja svet, ali ne i svetu da menja tvoj osmeh", tako da i ono lepo i teško u poslu i životu rešavam sa osmehom – završava naš razgovor Araksi Mikaelijan, sa lepom porukom za sve.

Oceni vest:
22
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Јокић Душан

  pre 492 dana i 19 sati

  Моја примедба се односи на родну равноправност , сматрам да колектив треба да има подједнако заступљеност оба пола.!

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Dax

  pre 486 dana i 22 sata

  Rođena u Kraljevu, daleko je to od Ns

  Oceni komentar:
  4
  2