NOVOSAĐANI: Vrisak za normalnim životom iz mraka Balkana

NOVOSAĐANI: Vrisak za normalnim životom iz mraka Balkana

Širom sveta muzika njegovog benda prihvaćena je i popularna. U Srbiji, za većinu medija i javnosti, ona ne postoji. Mračni i alternativni zvuci koje promoviše naš današnji sagovornik, zapravo su vapaj za životom dostojnim čoveka.

Novosađanin Mihajlo Obrenov, zvani miKKa, rođen je 1982. godine. Nakon završene srednje umetničke škole, diplomu iz filmske režije stekao je na akademiji u glavnom gradu Vojvodine. Frontmen je i vokalista novosadskog industrial benda dreDDup koji na muzičkoj sceni postoji skoro dvadeset godina. Takođe, pokretač je onlajn izdavačke kuće “Crime:Scene Records”.

- Prvi sam u porodici koji se bavi muzikom. Počeo sam sa akustičnom, a posle sa električnom gitarom. Kao srednjoškolci, osnovali smo pank bend Klef. Bili smo mladi, želeli smo devojke i da se deremo na ljude – priseća se Mihajlo i nastavlja: - Ali ubrzo smo otkrili elektronsku muziku i spojili oba žanra, ekstremni gitarski i ekstremni elektronski. Moj drugar Robert je pevao, ja sam svirao gitaru i tako je 1997. nastao dreDDup. Na početku smo sami snimali i distribuirali svoje pesme. Problem je bilo to što nismo pratili taj opšteprihvaćeni muzički pravac. Mnogi su postavljali pitanje zašto moramo da se izdvajamo od ostalih. Srećom, bilo je radio stanica koje su puštale naše pesme. Kažu, ono što te ne ubije, to te ojača, i mi smo ojačali – priča Obrenov.

Od 2000. godine bend je postao ozbiljniji. Nastupali su na festivalskim svirkama i počeli da odlaze u inostranstvo.

- Tada su nam u bend došli novi muzičari, koji su znali da sviraju. Nastupali smo u celoj državi i to po najgorim zabitima. Presudna godina bila je 2009, jer tad su nam ukinuli vize. Prvo smo obišli prostor bivše Jugoslavije. Posle toga su usledili Beč, Švajcarska, Nemačka, Bugarska i Pariz. Videli smo da je to tamo jedan sasvim drugačiji svet i način shvatanja kulture. Dok kod nas bendovi služe kao muzika u pozadini da bi gosti ispijali pivo, dotle je u inostranstvu poseta koncertu događaj u kojem se uživa. To te onda podstiče da radiš još bolje. Učili smo od stranih grupa i zato smo bili autistični na domaćoj sceni – objašnjava miKKa.

Posle iskustva iz drugih zemalja, Novosađani koji su svirali elektronski pank i rok, trudili su se da ne zaostanu za ostatkom sveta. Rezultati su vremenom usledili. DreDDup danas ima izdanja u Japanu, Poljskoj, SAD, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Sloveniji, Rusiji i Engleskoj.

- Domaći bendovi danas imitiraju one iz osamdesetih, i to je loše. A ne žele da se oprobaju na stranom tržištu, jer je ono surovo. Muzika našeg benda nije popularna u Srbiji, ali zato jeste van granica naše zemlje. Kod nas nema subkulture za taj zvuk. Naš poslednji album “Deathoven: Rebels Have No Kings” bio je slabo medijski popraćen kod kuće. Kao da za sredstva informisanja ne postoji ono što nije u ustaljenoj šemi – smatra Obrenov.

Kada nije zaokupljen muzikom, Mihajlo gleda horor i naučno-fantastične filmove. Tvrdi da ih je odgledao preko 20.000, pošto dnevno odgleda tri ili četiri filma.

- Kada sam imao četiri godine, otac me je vodio u bioskop da gledam “Aliena“ i “Ajkulu”. Valjda sam zato zavoleo taj žanr. Obožavam filmove strave i užasa iz pedesetih godina, sa vukodlacima, vampirima i raznim vanzemaljcima koji imaju ogromne pipke. Uživam u simpatičnoj nesavršenosti tih ostvarenja. Hodajuća sam enciklopedija horor filmova. Naravno, to se oseti u muzici. Spojili su se muzika i film – kaže Mihajlo Obrenov.

Pored muzičke karijere, sagovornik portala mojnovisad.com snima spotove lokalnim bendovima i montira dokumentarne snimke. Trenutno radi na snimanju filma o novosadskoj alternativnoj i andergraund sceni od 1990. do 2015. godine.

- Pre tri godine sam došao na ideju o filmu. Počeo sam da skupljam sve što je vezano za tu scenu. Razne materijale, dokumentaciju i snimke. Išao sam i na koncerte i snimao sam ih. Bitno je da su u pitanju “live” bendovi. Film ću završiti do kraja ove godine. Trajaće dva sata i sadržaće preko stotinu intervjua. Pošto već imam puno materijala, možda kasnije nastane i serija. Važno mi je da ne izostavim nekoga ko možda nije bio dugo na sceni, ali je ipak ostavio značajan trag. Neće se raditi o komercijalnim bendovima, već o zaboravljenima – priča miKKa.

Obrenov je 2007. godine pokrenuo onlajn izdavačku kuću “Crime:Scene Records”, kojom promoviše mlade bendove. Do sad su imali 153 izdanja.

- Radi se o alternativnoj, mračnoj i eksperimentalnoj muzici sa prostora bivše Jugoslavije. Najmračniji i najalternativniji zvuci dolaze iz najmanjih mesta. Naziv izdavačke kuće najbolje opisuje mrak Balkana, a muzika predstavlja vrisak za normalnim životom – završava miKKa.

Oceni vest:
20
16

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cheetah

  pre 2347 dana i 20 sati

  medijski lose propracen novi album, mozete naci ovde:
  https://dreddup.bandcamp.com/album/deathoven-rebels-have-no-kings-2016

  Oceni komentar:
  16
  21
 • Srki

  pre 2347 dana i 7 sati

  "Širom sveta muzika njegovog benda prihvaćena je i popularna. U Srbiji, za većinu medija i javnosti, ona ne postoji."
  Šta čekaš čoveče, pali. Idi tamo gde si prihvaćen i gde si popularan. A tvoja popularnost je ogromnaaaaaaaaaaaaa, ceo kumšiluk zna za tebe.

  Oceni komentar:
  25
  18
 • Slatkica

  pre 2021 dan i 5 minuta

  Jao opet ovaj smarac i njegove zalopojke kako ga niko ne razume. U redu je Mihajlo, kad umres ljudi ce pricati da si bio legenda, samo umri vec jednom.

  Oceni komentar:
  19
  11