Novosađani za praznike poklonili Đurkićima novi dom

Novosađani za praznike poklonili Đurkićima novi dom

Sedmočlanoj porodici Đurkić koja živi od sakupljanja sekundarnih sirovina i koja je trebalo uskoro da ostane bez krova nad glavom, kupljena je kuća od donacija. Oni će se u svoj novi dom useliti tokom januara.

Drama Bojane i Predraga i njihove petoro dece počela je početkom godine kada su saznali da moraju napustiti baraku u kojoj žive na Limanu 4, jer se nalazi na placu koji namenjen za gradnju. Pošto deca idu u obližnju Osnovnu školu "Žarko Zrenjanin", direktor, nastavnici i đaci odlučili su da im pomognu. Kontaktirali su Udruženje građana "Novi Sad" koje je započelo akciju sakupljanja sredstava. Vest se ubrzo proširila glavnim gradom Vojvodine i mnogi obični Novosađani, ali i poznati sportisti, poput Nenada Pagonisa, pritekli su u pomoć. Nakon medijske kampanje i više održanih akcija, Đurkići su krajem godine dobili najlepši novogodišnji poklon.- Na licitaciji zaista nisam znala šta me je snašlo. Osećala sam i uzbuđenje, i strah, i neku pozitivnu tremu. Čim sam čula da smo uspeli bila sam presrećna. Posle sam saopštila celoj porodici i svi smo zaplakali od radosti. Ne može se to opisati. Bilo nam je izuzetno teško ove godine. Kada smo saznali da ćemo morati izaći iz barake plašili smo se da nam Centar za socijalni rad ne oduzme decu, jer i oni moraju da rade svoj posao i da obezbede ugrožene. Ubrzo se suprug Predrag razboleo i dobio infarkt pa su mu ugradili stent –
rekla je Bojana Đurkić sa suzama u očima.

Ova dvadesetdevetogodišnja majka posebno je zahvalna udruženju, direktoru škole Žarku Mušickom, razrednim starešinama svoje dece, ali i svim đacima, roditeljima i sugrađanima koji su im pomogli.


Predsednik Udruženja građana "Novi Sad" Goran Bajšanski je kazao da je nekretnina kupljena krajem nedelje na javnoj licitaciji i da je koštala 1.125.000 dinara.

- Kuća je veličine trideset i jednog kvadratnog metra, ima i dvorište. Nalazi se u Novom Sadu i očekujemo da se porodica u nju useli polovinom januara. Oni će ući u prazan dom, jer većina njihovih stvari su istrošene i pocepane. Zato apelujemo na sugrađane i društveno odgovorne kompanije da doniraju odeću, belu tehniku, ili nameštaj kako bismo im obezbedili lakši početak novog života. Zainteresovani mogu da kontaktiraju Udruženje građana "Novi Sad" preko naše Fejsbuk stranice, ili sajta – rekao je Bajšanski.


Ovaj poznati sportista i humanitarac kazao je da mu je drago što su uspeli da pomognu ovoj romskoj porodici, jer sva njihova deca redovno pohađaju nastavu, i bila bi tragedija da su morala prekinuti školovanje, ili ga nastaviti u nekim drugim školama.

A koliko je obrazovanje važno najbolje zna majka Bojana koja za to nije imala uslove u detinjstvu. Ona se sada nada da će useljenjem u kuću započeti novi i normalan život bez straha da će ostati na ulici.

- Sedmogodišnja ćerka Bojana je sad krenula u prvi razred, Peđa ima deset godina i odličan je učenik, bliznakinje Beba i Buba imaju dvanaest godina, a četrnaestogodišnja Katarina hoće da nastavi srednju školu i da uči za frizerku. S obzirom u kakvim smo uslovima do sada živeli zadovoljna sam kako su učili, a nadam se da će sada biti i bolji. Konačno ćemo imati struju i vodu. Biće teško plaćati račune, ali trošićemo onoliko koliko možemo da priuštimo. Ja i suprug se bavimo prikupljanjem sekundarnih sirovina, ali pored toga primamo socijalnu pomoć i dečji dodatak. Njihova obaveza je samo da uče, a ostalo je na nama. Želim da svi završe Osnovnu školu "Žarko Zrenjanin", ali volela bih da nastave i srednju školu. Meni je bilo teško u životu, jer imam samo šest završenih razreda. Zato podstičem njihovo obrazovanje, da imaju svoje parče hleba, da mogu biti samostalni i da imaju bolje poslove i plate od mene, a samim tim i život dostojan čoveka – rekla je Bojana Đurkić.


Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan