NOVOSAĐANI: Za uspeh su potrebni samo ljubav, predanost i marljiv rad

NOVOSAĐANI: Za uspeh su potrebni samo ljubav, predanost i marljiv rad

Pred manifestaciju "Noć istraživača", koja će se u našem gradu održati u petak, 29. septembra, u rubrici "Novosađani" vam ovaj put predstavljamo poslednji od devet istraživačkih timova koje sačinjavaju naši sugrađani – vredni naučnici koji se bave temama i problemima od značaja za širu javnost.

Grupa za istraživanje lesa i geonasleđa dolazi sa Katedre za fizičku geografiju, Katedre za geoekologiju i Katedre za turizam, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Istraživačku grupu čine profesor dr Slobodan B. Marković (šef grupe) dopisni član SANU, profesor dr Milivoj B. Gavrilov, dr Biljana Basarin, dr Mlađen Jovanović, dr Đorđije Vasiljević, dr Tin Lukić i dr Nemanja Tomić.


U svojim kratkim odgovorima profesor Marković objašnjava da je cilj njihovih istraživanja paleoklimatska i paleoekološka rekonstrukcija tokom poslednjih milion godina na osnovu proučavanja lesno paleozemljišnih sekvenci.

- Pitate me zašto istraživačka karijera. U krugu od 150 kilometara oko Novog Sada nalazi se osam od deset najznačajnijih lesnih profila u Evropi. Neko je pre ili kasniji morao da počne da istražuje takvo naučno blago – kaže Marković (slika dole).


Sagovornik portala mojnovisad.com osvrnuo se i na položaj Srbije u odnosu na svetska istraživanja iz tih oblasti.

- I u istraživanju lesno-paleozemljišnih sekvenci naša grupa je jedan od lidera u svetu. Primera radi, ja sam predsednik Loess Focus group of International Union for Quaternary Union. Vremenom, naša istraživanja geonasleđa i geoturizma, takođe poprimaju globalnu lidersku poziciju – rekao je Marković.

Profesor je objasnio da su njihova istraživanja prevashodno fundamentalnog karaktera. Tvrdi da je u njihovom radu sve lepo kad se prebrode muke i problemi. A budućim istraživačima poručuje da sve što je potrebno za uspeh jesu ljubav, predanost i marljiv rad.

PREDAVANJE: Docent dr Mlađen Jovanović održaće u petak, 29. septembra (19h), naučno-popularno predavanje "Užarena planeta – vulkani, Zemlja i čovek", u Naučnom kamionu koji je deo programa "Noći istraživača" i koji se od utorka, 26. septembra nalazi na parkingu tržnog centra BIG.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan