NOVOSAĐANI: Zanat koji nikad neće nestati

NOVOSAĐANI: Zanat koji nikad neće nestati

Pronašla je sebe u struci koju voli i oseća se ispunjeno dok radi. Razvojem tehnologije mnogi zanati su nestali, ali njen je opstao. Iako se penzionisala, iskoristila je savremene elektronske uređaje i internet da prati svetske trendove u svetu svoje profesije.

Anđelka Ćeran rođena je u Futogu 1952. godine. Završila je Školu za učenike u privredi, smer za ženskog krojača. Nepunih pedeset godina radila je u struci. Od toga dvadeset u "Novitetu", a ostatak kao "sam svoj gazda". Danas je u penziji, ima dvoje dece i troje unučadi. Penzionerske dane provodi povremeno radeći i putujući.- U toj školi su se tada učili razni zanati, za molere, tesare, stolare, frizere, krojače i još mnoge druge. Jedan dan sam išla na predavanja, a naredni na praksu i tako sam naučila kako se radi. Nakon završetka školovanja, čim sam napunila osamnaest godina, zaposlila sam se u "Novitetu" 1970. godine –
započinje svoju priču Anđelka i nastavlja:

- Oni su bili na Futoškom putu i bilo je barem hiljadu zaposlenih koji su radili u ogromnoj hali. Bili smo podeljeni po grupama. Ja sam bila konfekcijski krojač i uglavnom smo pravili žensku odeću, kapute, mantile, kostime, haljine, suknje i komplete. Tada smo oko 80 odsto robe izvozili u Nemačku i Rusiju. Radili smo u dve smene i to je bio takozvani lančani sistem. Jedni su šili kragne, drugi rukave, treći džepove, neko je peglao... Uglavnom, radilo se po fazama. Bila je dobra zarada, imali smo regrese, viškove i trinaestu platu – priča Anđelka.


Nakon dvadeset godina provedenih u "Novitetu" sagovornica portala mojnovisad.com se osamostalila i počela raditi kod kuće. Iako joj je suprug ostao bez posla i posle se i razboleo, Anđelka je uz pomoć zanata uspela da izdržava porodicu i da odškoluje decu.

- Uvek sam imala puno klijenata. Mnogi su dolazili kod mene redovno skoro trideset godina. Jednoj devojčici šila sam kostim za prvenstvo u fitnesu. Njena mama je dolazila kod mene kao dete. Takođe, desilo se da mi je mušterija sa mora donela magnet suvenir u obliku šivaće mašine. To mi govori dovoljno koliko su bili zadovoljni. Uglavnom sam radila popravku odeće, skraćenja, nekima sam šila i novu odeću, ali to ređe. Mušterije su uvek znale šta žele, ali su prihvatale i moje sugestije – kaže Ćeran.


Nezaobilazni alati ove Novosađanke bili su šivaća mašina, overlok mašina za obradu šavova iznutra, makaze, šivaći pribor, centimetar, igla, kreda i konac.

- Deca su se u međuvremenu preselila u inostranstvo, tako da su mi i sin i ćerka sa unucima u Velikoj Britaniji. Jedino mi je najstarija unuka u Pragu, gde predaje u srednjoj školi. Posetim ih dva puta godišnje. Ali, da bih svaki dan bila sa njima u kontaktu kupila sam laptop i mobilni telefon i naučila da koristim internet i društvene mreže. Međutim, otkrila sam da mogu preko svetske mreže da pratim modu i da budem u toku sa najnovijim modelima – priča Anđelka.

Iako je u penziji, Anđelka i danas često prihvati da nešto uradi za komšije, ili za prijatelje.

- Sašijem im nešto, pa se fotografišu kod kuće kada obuku odeću i pošalju mi sliku na Fejsbuk. Meni je drago što budu srećni. Ja sam najispunjenija kada sedim za šivaćom mašinom i nešto radim – završava svoju priču naša sugrađanka Anđelka Ćeran.Tekst i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad betanija memorijal velikana lisje Spens Miloš Vučević servisne informacije isključenja struje bez struje bez vode novosadsko porodilište almaško groblje havarija na vodovodu vreme danas jkp lisje odbojka zodijak OK Vojvodina vremenska prognoza novi sad sahrane novi sad Voša elektrovojvodina novosadski sajam groblje bebe