Novosađani zbunjeni: Neočitana brojila za struju, računi uredno izdati

Novosađani zbunjeni: Neočitana brojila za struju, računi uredno izdati

Nakon što su se redakciji "Dnevnika" javili građani koji tvrde da im brojila za električnu energiju nisu očitana, a računi za prethodni mesec uredno izdati, novinari "Dnevnika" su se obratili "Elektroprivredi Srbije", gde kažu da nije došlo do promene planiranih očitavanja i da se taj posao obavlja redovno.

U tom slučaju, preporuka EPS-a je da kupac pozove Korisnički centar ili da na šalteru za reklamacije prijavi stanje mernog uređaja i da nakon toga dobije korigovan račun. Taj postupak ne ometa redovno očitavanje brojila te se, po okončanju redovnog, nastavljaju naknadna.

Kako "Dnevnik" prenosi, što se tiče načina obračuna utroška električne energije, iz EPS-a dodaju da se kupcima kojima tokom redovnog očitavanja brojila nisu mogla biti očitana, odmah po urađenom naknadnom očitavanju rade korekcije računa. Korigovani računi im se dostavljaju odmah da bi imali i primeren rok za izmirenje računa, napominju iz EPS-a.

Iz tog preduzeća ukazuju na to da su načini za naknadni obračun utroška kupcima standardni i podrazumevaju uvažavanje ukupnog perioda u kojem je ostvarena potrošnja. Primenom takvog načina obračuna uvažava se tačan period u kojem je potrošnja i ostvarena, odnosno u skladu s tačnim brojem dana određuju se i granice zona po kojima se obračun radi, kažu u "Elektroprivredi Srbije".

U daljem pojašnjenju navodi se da su, u skladu s Metodologijom koju je propisala Agencija za energetiku, u periodu od 30 dana granice zelene zone potrošnje do 350 kilovat - časova, plave zone od 351 do 1.600, a crvene zone više od 1.600 kWh. Ukoliko je mesečni obračun različit od 30 dana, granice zona se srazmerno pomeraju, i to zelena za 11,67 kWh dnevno i plava za 53,33 kWh dnevno.

Tako, ako je obračunski period 28 dana, zelena zona je do 326,66 kWh, a plava do 1.493,34 kWh. U slučaju obračunskog perioda od 32 dana, zelena zona je do 373,34 kWh, a plava do 1. 706, 66 kWh. Takođe, napominje se i da se u okviru svake zone zadržava ostvareni odnos u višoj tarifi (VT) i nižoj tarifi (NT) u ukupnoj potrošnji.

Po navodima iz EPS-a, naredno redovno periodično očitavanje na teritoriji Novog Sada u planu je početkom avgusta, a iz preduzeća apeluju na kupce koji će biti odsutni u vreme očitavanja od 1. do 6. avgusta, da obezbede pristup brojilu ili da blagovremeno dostave stanje da bi im račun bio poslat u uobičajenim rokovima, prenosi "Dnevnik".

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan