Novosađanima sa invaliditetom vremenske nepogode dodatna prepreka

Novosađanima sa invaliditetom vremenske nepogode dodatna prepreka

Vremenske neprilike koje su zadesile naš grad prethodnih dana – temperatura u minusu i obilniji sneg – otežavaju kretanje svih sugrađana, a naročito onih koji imaju neku vrstu invaliditeta. Čini se da su, među njima, najviše pogođeni oni koji se kreću uz pomoć belog štapa ili invalidskih kolica.

- Teško je i osobama koje nemaju hendikep da se kreću po ovakvom vremenu, onda možete da pretpostavite kako je nama – kaže za "Dnevnik" predsednik Gradske organizacije slepih i slabovidih Goran Vuković. – Ulice se čiste tokom ovih dana, ali taktilne staze u ovom trenutku nisu u upotrebi. Mada, na mnogim mestima i inače ne mogu da se upotrebljavaju i kad su redovni uslovi. Kada idemo s belim štapom, moramo da osluškujemo kuckanje, praznine, a kada to morate da radite kroz sneg, veoma je problematično.

Osim taktilnih staza, problem stvaraju i uzvišene bankine, ali i ploče na trgovima koje su, usled snega i kiše klizave, ili pak nisu ni dobro postavljene pa se klackaju i dodatno otežavaju kretanje.

- Više od polovine naših članova se kreće uz pomoć invalidskih kolica ili nekog drugog pomagala – objašnjava predsednica Udruženja za dečju i cerebralnu paralizu Južnobačkog okruga "Sunce" dipl. pravnica Jelena Radović. – Sneg jeste prepreka za nas koji smo u kolicima, nebitno da li neko ide s nama ili kad su u pitanju motorna kolica. Moram da kažem da je za mene uživanje kada pada slabiji sneg ili kiša jer mi ništa nije strašno i nemoguće ukoliko to nešto želim.

Uprkos željama i potrebama, ovakvo vreme primorava mnoge osobe s invaliditetom da ograniče svoje kretanje, ali im to nije prepreka za drugačije vidove uživanja, poput čitanja knjige, druženja preko društvenih mreža i slično, priča Jelena Radović. Premda, kako kaže, i kad je lepo vreme, ne primećuje mnogo OSI na ulicama Novog Sada.

- Gradski prevoz, razne apoteke, banke, butici, prodavnice, kafići, škole, pojedine javne institucije... nisu prilagođene osobama s invaliditetom – podseća predsednica "Sunca" Radović. – Ako mene pitate, najveća prepreka je ona koju ima većina ljudi, a to su predrasude i stereotipi o aktivnom životu osoba sa nekim hendikepom, kao i nepoštovanje osnovnih prava. Treba da budemo vidljiviji na ulicama i da više ukazujemo na barijere, bez obzira na vremenske uslove i na diskriminaciju.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane bez vode jkp novosadska toplana havarija na vodovodu novorođenčad gradonačelnik Miloš Vučević betanija RHMZ radosne vesti bez struje Novosadska toplana servisne informacije jkp lisje bebe servisne informacije novi sad isključenja struje horoskop EPS raspored sahrana novi sad porodilište raspored sahrana i ispraćaja telep horoskopski znaci matična knjiga rođenih Miloš Vučević dunav elektrovojvodina almaško groblje novosadsko porodilište gradsko groblje