Novosađanima skrenuta pažnja na problem dečjeg prosjačenja

Novosađanima skrenuta pažnja na problem dečjeg prosjačenja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada, Tim Grada Novog Sada za borbu protiv trgovine lјudima i Policijska uprava Novi Sad organizovali su akciju u cilјu edukacije sugrađana o prevenciji dečjeg prosjačenja.

S obzirom na to da je prosjačenje veoma zastuplјeno u ugostitelјskim objektima, akciji se pridružilo i Udruženje ugostitelјa Novog Sada, a njegov predsednik Milenko Mijić rekao je da će edukativni materijal biti delјen gostima, kako bi se zajedničkim snagama zaštitila deca.Savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljilјana Koković prisustvovala je akciji zajedno sa članovima tima i volonterima Crvenog krsta, a prolaznicima je delјen edukativni materijal.

– Danas skrećemo pažnju javnosti da u društvu postoje deca koja su zbog zlostavlјanja i zanemarivanja uskraćena da budu srećna, zadovolјna, da rastu i da se razvijaju u humanim uslovima. Kreiran je informativni materijal o problemu prinudnog prosjačenja kao jednog od oblika trgovine lјudima, sa akcentom na decu koja se nalaze u uličnoj situaciji. Dete je dete do 18 godine i ima prava da se školuje, da dobije adekvatnu zdravstvenu zaštitu, da se igra i druži sa vršnjacima, da odmara i spava. Isto tako ima pravo da dobije zaštitu u slučaju zanemarivanja, zlostavlјanja i zloupotrebe. Deci koja prose potrebna je zaštita, a novac koji se tom prilikom daje, ne ide u svrhe zadovolјenja njihovih potreba, već onima koji su ih angažovali za te prinudne poslove. Apelujem na sugrađanke i sugrađane, da svaki slučaj prosjačenja prijave Policijskoj upravi na broj 192 radi preduzimanja mera zaštite u najbolјem interesu deteta – istakla je Koković, a prenosi Kabinet gradonačelnika.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan