Novosađanin napisao knjigu o obradi astrofotografija

Novosađanin napisao knjigu o obradi astrofotografija

Miloš Gagić je prešao uzbudljiv životni put od aktiviste Otpora (kada je bio hapšen više puta, čak i lažno optužen za ubistvo funkcionera SPS-a), preko nekadašnjeg političara i pokrajinskog poslanika, da bi svoj mir na kraju našao među fascinantnim prizorima zvezda i sazvežđa.

Naime, on je danas predsednik udruženja astronoma "Kosmos" i pasionirani je posmatrač svemira koji detalje beskonačnog prostranstva dokumentuje fotografijama. Izložbu planira početkom jeseni, a u međuvremenu je napisao knjigu "PixInsight - Vodič za obradu astrofotografija snimljenih DSLR kamerama".Sve je i počelo zbog  bavljenja politikom, što je izuzetno stresno kod nas, pa je našem današnjem sagovorniku bio potreban izduvni  ventil. 

Prvi teleskop sam kupio pre trinaest godina i tada je u meni ponovo oživela dečja fascinacija svemirom i zvezdama. Počeo sam da se bavim posmatračkom astronomijom – počinje svoju priču Gagić

Ubrzo su usledile i nagrade na takmičenjima u okviru astronomskih kampova, a posle nekog vremena kupio je i opremu za astrofotografiju i počeo da fotografiše noćno nebo.


Nakon deset godina kolekcija fotografija je rasla, ali i njegovo znanje o snimanju, obradi slika, kao i o samoj astronomiji.

– U startu nisam znao ni kako se postavlja teleskop. Evo, i danas nekoliko sati dnevno provedem učeći o astrofotografiji i astronomiji. Ali ja to volim, iako sam profesor istorije po obrazovanju – kaže Miloš.

Kaže da je za ozbiljnije bavljenje fotografisanjem nebeskih tela neophodno imati kvalitetnu opremu.


Svima koji žele da se bave astrofotografijom savetujem da krenu od svojih objektiva. Važno je da nabave motorizovani stativ koji kompenzuje rotaciju Zemlje. Mi ne znamo kakve su prave boje svih tih objekata. Kad gledamo svemir, naše oko ne vidi boje, ali svaki aparat koji radi duge ekspozicije može da uhvati boje nekih nebeskih objekata. A pretpostavljamo da su boje svemira roze, ljubičaste i crvene koje predstavljaju vodonik i zelena koja predstavlja kiseonik. To je ono što smo videli iz palete teleskopa Habl – objašnjava Gagić.

Fotografisanje neba traži potpuno drugačiji pristup, jer se čitavu noć snima jedna fotografija nebeskog objekta. Blenda je otvorena dugo i pravi se više snimaka koji se onda uklapaju u jednu sliku.

Procedura spajanja snimaka u jednu fotografiju je osetljiv proces. Zato je izdao knjigu "PixInsight - Vodič za obradu astrofotografija snimljeih DSLR kamerama", koja se u elektronskom izdanju može besplatno preuzeti s internet stranice Astronomskog magazina.

Gagić je trenutno uključen u projekat "Elektra". Radi se o zajedničkom projektu Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, tri astronomska društva (Kosmos, Lira i Novi Sad) i opservatorije u mađarskom gradu Baja. Cilj projekta je da se skrene pažnja na to koliko noćno nebo može biti i turistička atrakcija, a ne samo prirodna lepota.


– Iako imate veliki teleskop i dobru kameru, potrebno je tamno nebo. A sve ga manje vidimo. Evropa više ne vidi mlečni put, jer je svetlosno zagađenje uzelo maha – upozorava Miloš.

Iz opservatorije u Mladenovu nastale su mnoge njegove astrofotografije. Objekat koji je sagradio uz pomoć prijatelja okupljalište je mališana, ali i odraslih koji žele da posmatraju noćno nebo.

Za astronome revolucionarne fotografije doneo je novi teleskop Džejms Veb. Gagić objašnjava da su prve fotografije Džejms Veb teleskopa otkrile dosta toga novog, ali da će za amatersku fotografiju kosmosa uvek biti mesta.

– Svemir je ogroman i kada to vidite, shvatite koliko smo mali i beznačajni. Ne mislim samo na pojedince, već i na našu planetu. Kosmos je divan i u to može da se uveri svako ko uveče usmeri pogled ka nebu – završava svoju priču Miloš Gagić.

Oceni vest:
16
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Slavko

  pre 15 dana i 2 sata

  U ovim turbulentnim vremenima pogled na zvezdano nebo nas može opustiti i podsetiti da ima i lepih stvari . Pozdrav od zvezdanog drugara , Slavko

  Oceni komentar:
  0
  1