Novosađanin sezonac u Hrvatskoj: Kuvari zarađuju i do 2.200 evra mesečno

Novosađanin sezonac u Hrvatskoj: Kuvari zarađuju i do 2.200 evra mesečno

Novosađanin Danilo Bukarica, kuvar po zanimanju, radi u Hrvatskoj na primorju u lokalu „Adriatiq marina“ u Tribunju, na mestu šefa kuhinje, a koliko je sezonskih radnika u susednoj nam držvi govori podatak da je kolegu iz Novog Sada sreo na šalteru za sređivanje radne dozvole...

Plate kuvara idu do 2.200 evra, i to bez bakšiša, ali ova suma novca dostupna je za one koji su spremni na rad deset sati dnevno, svaki dan....

- Godinama unazad kuvari su u Srbiji bili potcenjeni, premalo plaćeni za previše radnih sati već teškog fizičkog i psihičkog posla, i nakon svega, nastavljaju da se bave tom divnom profesijom ali u nekim drugim, civilizovanijim državama.

Od nekoliko poslovnih ponuda koje sam dobio, odabrao sam ovu privatnu marinu jer me je vlasnica pridobila dobrim radnim uslovima, ljubaznošću i brzinom rešavanja određenih stvari vezanih za moj boravak u Hrvatskoj. U nekoliko dana od našeg prvog telefonskog razgovora, našao sam se u potpuno, meni nepoznatom mestu, Tribunju – kaže Danilo za naš portal.

 


Putovao je 12 sati od Beograda do Šibenika gde ga je dočekao poslovođa restorana.
Sezona za kuvare počinje već u martu, sa pripremom kuhinje, jelovnika i generalnog čišćenja kuhinje, a završava u novembru.

- Svaki dan imam punu radnu satnicu, uključujući doručak, ručak i večeru cele sezone. Moje svakodnevne obaveze kao šefa, podrazumevaju, pripremanje i obradu namirnica, nabavku istih, spremanje „a la cart“ jela iz menija i organizaciju kuhinjskog osoblja. Restoran broji oko 220 sedećih mesta sa dve prelepe terase sa pogledom na Tribunjsko šetalište tik pored mora i marine. Hrana je raznovrsna, od raznih morskih specijaliteta, fantastičnih pica, pasta i stejkova – kaže Bukarica.

 

 

Smeštaj je dvokrevetan, komforan, sa besplatnom wi-fi mrežom, velikim lcd televizorom, ventilatorom, posebnim kupatilom i wc-om.

- S’ obzirom da sam na sezonu došao sa devojkom, mnogo je lakše podneti sav pritisak posla, razne zahteve gostiju i odvojenost od prijatelja i porodice. Prosečne plate za kuvare tokom sezone su između 1200 i 2200evra a za konobare između 600 i 1000evra bez bakšiša koji vrlo često može biti i još pola jedne plate. Što se prijave tiče, ona je obavezna na platu koju se dogovoriš sa poslodavcem i to se poštuje maksimalno, zbog rigoroznih inspekcija, što nije slučaj kod nas. U okolini ima dosta kuvara, generalno, ugostiteljskih radnika iz Srbije, čak znam jednog kolegu iz Novog Sada koji je došao da radi sezonu i sretoh ga slučajno na šalteru za sređivanje radne dozvole – kaže naš sagovornik.

Ako uporedimo prekookeanske i rečne turističke brodove i jahte, sezonski posao u Hrvatskoj je, kaže on, lakši, mnogo je manje pritiska, radnici imaju više slobodnog vremena za obilazak nekih znamenitosti, šoping centre, za odlazak na plažu ili samu šetnju.

 

 

- Ljudi u Dalmaciji su gostoljubivi i ljubazni, tu su uvek da se nađu za svaki problem ili pomoć i vredni su ljudi. Sa obzirom na dosadašnje iskustvo ovde, vrlo rado bih se vratio, ali želim da pokušam da se skrasim i započnem svoju karijeru i život sa voljenom osobom u Beogradu. Svako ko je vredan radnik i voli ovaj posao, može uvek da se raspita kod svojih kolega na društvenim mrežava ili na sajtu Crne liste ugostiteljskih objekata, jer kao i kod nas i ovde postoje poslodavci koji ne vrednuju i ne cene svoje radnike, a opet ima dosta dobrih poslodavaca koji traže radnike čak i sada pred kraj sezone – zaključuje Bukarica.

Autor: Slađana Aničić

Oceni vest:
16
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zeljko

  pre 835 dana i 18 sati

  Pa normalno da nisi bio zadovoljan u Novom Sadu kada si radio kod *** cenzurisano ***! Opste je poznato da su dnevnice kod njega jos uvek 600 dinara, a i njegov pulen Caga nije daleko odmakao sa platama...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Milos

  pre 833 dana i 2 sata

  sto dalje od Smrdije

  Oceni komentar:
  4
  1
 • narasa

  pre 219 dana i 21 sat

  Volim svoj posao...volim timsli rad. 3.375 Nov sad

  Oceni komentar:
  0
  0