Novosađanin Zoran Svilar – najuspešniji igrač bilijara u istoriji Srbije

Novosađanin Zoran Svilar – najuspešniji igrač bilijara u istoriji Srbije

Naš sugrađanin već godinama unazad niže trofeje u sportu koji zahteva maksimalnu koncentraciju i mirnu ruku.

Trenutno ima 41 godinu, a bilijar je profesionalno počeo da igra davne 1994. godine. Zapravo, tada su i osnovani prvi  klubovi u Novom Sadu, a da bi se takmičio morao si da budeš član. Samo godinu dana kasnije bio je drugi na državnom prvenstvu, a već 1996. godine postao je prvak zemlje. Sve je krenulo kao mladalačka zabava i ljubav prema ovom sportu, da bi od razonode stigao do 40 nacionalnih titula, po čemu je neprikosnoven u Srbiji, a i u regionu. On je naš sugrađanin Zoran Svilar i objašnjava da se na takmičenjima igraju četiri discipline bilijara – osmica, devetka, desetka i straight pool 14+1.- Pre dve godine uspeo sam da budem prvak Srbije u sve četiri igre, što do tada nikom nije pošlo za rukom. Tako da sam postao apsolutni prvak zemlje i najuspešniji igrač bilijara u istoriji Srbije. Bio sam i dva puta vicešampion Evrope, a isto toliko puta i prvak Istočne Evrope. Za 2008. godinu sam proglašen najuspešnijim evropskim igračem, među njih 700. Da ne igram bilijar narednih 10 godina, niko me ne bi stigao po broju titula u državi. Kao sport, bilijar je u svetu izuzetno cenjen i na visokom nivou organizacije. To je četvrti najpopularniji sport u Americi i Aziji, a kod nas ga još uvek gledaju kao kafanski. Britanci ozbiljno promovišu snuker, pa naši ljudi kad vide na TV, misle da je to bilijar. Treba znati da se bilijar deli u tri grupe. Bilijar s rupama ili američki bilijar je sport u kojem se ja takmičim, a tu su još pomenuti snuker i karambol – naglasio je Zoran Svilar.


Kako kaže, počeci su bili najteži jer se sve svodilo na samofinansiranje i pomoć kluba za koji igraš. Posebno ističe pokojnog Milana Štikavca koji je doneo bilijar u Jugoslaviju i uzdigao ga na takmičarski nivo. Štile je dosta pomogao klincima da zavole bilijar i u njegovu čast, naš sagovornik planirana da na proleće organizuje memorijalni turnir u Novom Sadu. Tu je i trener Sima Pantelić (slika gore), koji je celu karijeru uz njega i najviše mu je pomogao.

- Tih devedesetih godina prošlog veka Novi Sad je držao primat. Mislim da je Beograd tada još bio bez bilijar kluba. Sada već prestonica i Čačak imaju ozbiljnu ekipu, što je dobro za sport. Naš grad je malo posustao. Nekad je bilo više od 100 registrovanih igrača, sada je oko 20 i svi se bave iz ljubavi prema ovom sportu, što nas je i održalo tolike godine. Nastupao sam i za inostrane klubove i tamo je puno lakše jer ima više para. Sada igram za Libero 5 iz Čačka i maksimalno mi pomažu oko odlazaka na turnire što je jako bitno za formu i održavanje kontinuiteta rezultata. Zahvalio bih se i klubu Apex iz Novog Sada gde mi dozvoljavaju da svakodnevno treniram. Poslednjih godina je loša situacija sa Srpskom bilijar asocijacijom jer je teže ići na takmičenja, ne pomažu se igrači, niti se radi za dobrobit bilijara kao sporta. Takođe, najbitnije je da nas finansijski pomogne država, pokrajina ili grad. Ja sam za sve ove godine i uspehe samo jednom dobio stipendiju, dok je u Hrvatskoj potpuno druga priča i sad su među jačim evropskim savezima. Ko god je držao bilijarski sto u Hrvatskoj nije plaćao porez, već je po stolu davao članarinu savezu. Mi da smo imali te uslove, Srbija bi bila svetski prvak – malo je rezigniran Svilar.Zoran je jedno vreme pravio pauzu u takmičenjima, pa se nedavno vratio na velika vrata. Osvojio je turnir u Temišvaru, među 128 igrača iz 10 država, a pobedio je i Sanjina Pehlivanovića, juniorskog prvaka sveta i jednog od boljih evropskih igrača. Takođe, u Podgorici je bio najbolji, u trećem kolu Liga kupa među 90 igrača, iz šest zemalja.

- Dokazao sam da sam u dobroj formi i nadam se da ću nastaviti u istom ritmu. Svaki dan s trenerom radim i tehniku, i samu igru, i poteze, ali je psihološka strana bitna. Bilijar je jako zahtevan sport i glava mora biti mirna i prazna, a sve negativne misli izbačene. Sad to radim automatski, ali nije bilo lako savladati tehniku. Važim za igrača koji dobija na iskustvo i tehnički kvalitetnije suparnike, pa sam pokrenuo školu bilijara pre šest godina. Radim sa već formiranim igračima na njivoj psihološkoj stabilnosti, a često me zovu i na seminare. Neće biti lako mojim rivalima još dugo (smeh). Proputovao sam skoro ceo svet, bilo mi je lepo, ali ne mogu reći da se nisam mnogo namučio. Zato je možda i bolje što sina (15) uopšte ne privlači bilijar  – zaključio je Svilar.

STRAST PLAMTI KAO PRVOG DANA

Puno obaveza oko mlađeg deteta Zoranu baš i ne dozvoljavaju da često za svoju dušu nakiksa štap sa društvom.

- Volim da igram sa drugarima, to me opušta, pa i pivo mogu popiti (smeh). Uvek jedva čekam da odigram novu partiju, bez obzira da li je takmičenje ili ne. To je dobro i bez tog osećaja ne bih ni mogao da igram. I dalje osećam strast prema ovoj igri. Kada sam sad pobedio u Podgorici, radovao sam se kao dete. Sve sam izbacio iz sebe, urlao sam od sreće (smeh). Svakako je dobar taj momenat jer znači da ti je stalo da još pokažeš i da znaš da možeš – objasnio je za naš portal Zoran.      


Tekst: Dejan Ignjić
Foto: Aleksandar Jovanović, privatna arhiva Zorana Svilara

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dorbonamerni

  pre 373 dana i 22 sata

  Igi, ovaj gari lici na tebe; mora da je neki polubrat.

  Oceni komentar:
  3
  2
 • sveznadar

  pre 373 dana i 21 sat

  Novinar bi prvo trebao dobro da se upozna sa tematikom i mnogo uspešnijim imenima našeg bilijara. Daleko je Svilar od najuspešnijeg. Zar se objavljuje sve što neko tvrdi o sebi? Ovaj članak je neistinit.

  Oceni komentar:
  7
  7
 • Autor

  pre 373 dana i 20 sati

  Poštovani, zašto niste naveli ta imena? Po rečima Svilara, Tot već dugo vremena igra napolju i kako kaže po broju državnih titula uspešniji je od Verkića. Ako ste mislili uopšte na njih. Ne vidim razlog, zašto ne bi verovao sagovorniku, koji ima ime i prezime, uspešan je u bilijaru. U slučaju da nije rekao istinu, njega treba da bude sramota. Zato me zanima, šta u članku nije istina?

  Oceni komentar:
  5
  9
 • Petar

  pre 373 dana i 19 sati

  Pa ovo je smesno! Svilar jeste uspešan ali nije najbolji kao sto ga ovde predstavljaju! Molio bih novinara da se malo raspita ko je nas najbolji igrac!

  Oceni komentar:
  7
  1
 • avanturisti

  pre 372 dana i 17 sati

  Zoran Svilar je nesumnjivo jedan od nasih najboljih I najtrofejnijih igraca bilijara.
  Da je autor ovako formulisao text on bi imao smisao, ovako text vredja sve poznavaoce bilijarskih prilika jer je neistinit. Dobra strana texta je sto promovise bilijar kao sport u Srbiji. Slazem se s autorom da Svilar treba da se stidi iznetih neistina, a autor texta bi trebao objaviti istinit tekst uz izvinjenje svim poznavaocima bilijara.

  Oceni komentar:
  5
  0
 • dedapista iz n. sada zivi u kanadi

  pre 345 dana i 1 sat

  treba biti uporan i ne posusti to vodi uspehu unovi sad dolei svake godine u ilirskoj stanujem i ja sam uporan sivil inzinjer gradjevine pilt jedrilicar motorni rc modele vozim a sah zivotna jlubav pzdra novom sadu

  Oceni komentar:
  0
  0
bez vode smanjen pritisak vode Isključenje struje horoskopski znaci Novo naselje novosadsko porodilište prognoza vremena isključenje grejanja vremenska prognoza tajne horoskopa Vreme u Novom Sadu novosađani bebe novorođenčad jkp novosadska toplana OK Vojvodina Republički hidrometeorološki zavod betanija novi sad bez struje horoskop klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija Srbija elektrovojvodina ljubavni horoskop isključenje vode odbojkaši vojvodine bez grejanja