Novosađaninu odbijena reklamacija na patike zbog "nepravilnog izuvanja"

Novosađaninu odbijena reklamacija na patike zbog "nepravilnog izuvanja"

S kakvim se sve problemima suočavaju građani prilikom reklamacije na kupljenu robu, rečito govori slučaj jednog našeg sugrađanina.

Naime, jedan kupac iz Novog Sada požalio se na Fejsbuk grupi "Zaštita potrošača" kako mu se, tri meseca nakon što je kupio patike, odvojio đon, te je zatražio zamenu robe ili povrat novca, a odgovor koji je dobio na reklamaciju sve je šokirao. Iz novosadske prodavnice u kojoj je kupio patike po ceni od 13.990 dinara, navodno su sproveli analizu nad obućom, te odbili reklamaciju uz neverovatan zaključak.

Oni su mušteriji saopštili da nema prava na povrat novca ili zamenu robe jer je oštećenje nastalo "mehaničkim putem", odnosno greškom kupca ili kako su sami zaključili – "usled nepravilnog izuvanja patika dok su im pertle zavezane".

Njihova komisija za reklamacije potvrdila je da se ista ne prihvata, istakavši da je nepravilno izuvanje jedina mogućnost s obzirom da su patike i vraćene sa zavezanim pertlama. Dodali su da je odluka konačna i da nisu dužni da daju dodatna objašnjenja.


Udruženje za zaštitu potrošača se na Fejsbuku oglasilo o spornom slučaju uz savete kupcu za dalje korake.

– Tvrditi da je za odvajanje đona od gornjišta odgovoran potrošač "koji je izuvao zapertlanu obuću" u najmanju ruku je nestručno i neozbiljno, a još problematičnija je konstatacija da je dokaz za iznetu tvrdnju "obuća koja je na reklamaciju doneta zapertlana" – stoji u njihovom izlaganju, a potom dodaju:

– Uzevši u obzir sve izneto, predlažemo vam da još jednom razmotrite ovaj slučaj i donesete odluku koja će biti u interesu svih strana u sporu. Rešavanje prigovora potrošača, koji za predmet imaju obuću, sudskim putem, kao što sugeriše vaša Komisija za reklamacije, nezamisliv je način rešavanja potrošačkih sporova na bilo kom tržištu i u bilo kojoj situaciji gde su trgovcima zadovoljni kupci, zahvaljujući kojima i ostvaruju profit na prvom mestu. Međutim, ukoliko je profit i materijalni interes (na štetu krajnjih kupaca) cilj Vašeg osnivanja i poslovanja, onda su, donekle, ovakva odluka i obrazloženje razumljivi. Duboko smo uvereni da nema potrebe uplitati sudske organe u rešavanje spora oko zapertlanih patika, ali ukoliko je to Vaša konačna odluka i nju ćemo spremno dočekati, kao i na desetine sličnih nerazumnih odluka domaćih trgovaca sa kojima se suočavamo, na dnevnom nivou – zaključuju na toj Fejsbuk grupi.

Oceni vest:
12
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milan

  pre 845 dana i 12 sati

  Svi odustaju destimulisani zakonom. Ako sud i presudi u korist kupca nadoknada je da se vrati novac i plate troskovi suda. Oni uvezu toliko tog skarta na kome zarade ogroman novac i mogu da izdrze sud koliko god je potrebno.
  Da su obestecenja kao u americi video bih ja ko se nepravilno izuvao.

  Oceni komentar:
  0
  11
 • Nenad

  pre 694 dana i 10 sati

  Pa kultura odrzavanja obuce je nesto sto je nama generalno nepoznato. Veliki broj osoba zaista izuva svoju zapertlanu obucu tako sto vrhom jedne patike stane na petu druge i posle 3 meseca trazi pravo na reklamaciju kada se odlepi djon. Velike firme salju takvu obucu na vestacenje u Jugoinspekt pa ako se dokaze da je u pitanju nepravilno odrzavanje ostaje ti samo da se ljutis na samog sebe.

  Oceni komentar:
  3
  2
 • O Džekijevoj zemlji.

  pre 693 dana i 16 sati

  Nema više tužbi niti suđenja u Džekijevoj zemlji.
  U Džekijevoj zemlji - samo Džeki sme da tuži. A on će i da sudi.
  Svi zakoni su samo za ukras.
  Dobar Džeki. Poslušan Džeki.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Zeljko

  pre 670 dana i 10 sati

  Sport vision su teška govna! Izbegavajte ih

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Sasa

  pre 427 dana i 8 sati

  Uglavnom su slicna obrazlozenja kod 90 posto odbijenih reklamacijaTa komisija za kontrolu kvaliteta je u sluzbi uvoznika - jedan je u srbiji- i trgovaca - distributera - skart uvozne robe iz zemalja treceg sveta. Zato uvoznik debelo placa te komisije ( plate su po 200 - 250 hiljada mesecno)kako mu ne bi pravili troskove oko vracene robe. Uvoznik u sustimi i nema kome da vrati uvezeno robu jer je uvezo u bescenje po smesnim cenama od sumnjivih proizvodjaca.Drzava to sve zna ali u te finansije su i pojedinci ukljuceni pa se gleda nasiroko kroz prste.Zato dobijate nebulozne odgovore tipa - ne umes da hodas,defektne su ti noge,sutirao si kamenje i slicno. U pitanju su velike pare...

  Oceni komentar:
  0
  3