Novosađanka dizajnira enterijere prestižnih modnih butika

Novosađanka dizajnira enterijere prestižnih modnih butika

Mlada arhitektkinja iz Novog Sada otkriva kako izgledaju prostorije VIP kupaca u "belom svetu".

Đurđa Milutinović, nekadašnja studentkinja arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu, danas ima veoma zanimljiv posao koji nije pomišljala da će ikada raditi. Ona je menadžer za razvoj butika i radi na kreiranju koncepta enterijera i otvaranju novih butika širom sveta. Pre dva meseca preselila se iz Rima u Amsterdam radi novog posla. I to ni manje ni više nego za Karla Lagerfelda. U intervjuu za portal Gradnja.rs, Đurđa otrkiva kako je sve to postigla i odakle je počela.

- Diplomirala sam 2010. godine u Novom Sadu, i samo nekoliko meseci kasnije dobila sam svoj prvi posao u Meksiko Sitiju. Na žalost, ili na sreću, ja nikad zapravo nisam ni radila u Srbiji. U Meksiku sam počela da radim u arhitektonskom birou jednog od vrlo poznatih arhitekata "Rojkind Arquitectos". Prvi projekat na kojem sam sarađivala bio je šoping centar velikih meksičkih razmera, i to je zapravo bio moj prvi kontak sa takozvanom komercijalnom arhitekturom, koji je donekle kasnije i usmerio moju profesionalnu putanju – kaže Đurđa na početku razgovora.

Butik brenda "Luj Viton" u Meksiku

- Naime, moj naredni posao zapravo je bio taj koji mi je pomogao da jasno definišem u kom segmentu arhitekture želim da se usavršavam. U arhitektonskom birou "Materia Arquitectonica", takođe u Meksiku, prvi put sam se susrela sa projektima enterijera luksuznih butika. Prvi projekat koji sam samostalno vodila bio je butik Luj Viton u Kankunu, u Meksiku. Bio je to projekat od oko 800 m² koji se radio nešto više od godinu dana. Bilo je to zaista neverovatno i nimalo lako iskustvo koje mi je otvorilo neki potpuno novi svet arhitekture i enterijera koji do tada za mene i nije postojao. Nakon uspešno završenog prvog projekta, nastavila sam da radim i na narednim projektima za isti brend u Panami, Čileu i Meksiku – kaže novosadska arhitektkinja i nastavlja:

- Došao je trenutak kada sam naučila i razumela princip razvoja i rada na ovakvim projektima, kao i to da su butici zapravo rezultat jednog velikog prethodnog rada, strateških i marketinških odluka velikih modnih kuća. Može se reci da je butik glavno mesto susreta kupaca i brenda. Oni su lepo uređeni scenario gde svaki brend predstavlja svoju priču, a zapravo najduži, najveći deo rada i odluka se dešava iza kulisa. Ja o tim dešavanjima iza kulisa i nisam mnogo znala, i iz želje da razumem kako ceo taj sistem funkcioniše upisala sam master studije u Milanu, 2014. godine, iz oblasti koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa arhitekturom.

Koliko domaći arhitektonski fakulteti mogu da ponude znanja za ove oblasti rada?

- Ne znam kakva je trenutna situacija na našim fakultetima, jer verujem da se mnogo toga promenilo od 2010. godine. U toku studija nikad se nije pominjao ovaj vid komercijalne arhitekture, a kada je i bila reč o enterijerima, glavni fokus bili su restorani, hoteli, stambeni objekti, ali ne i butici i tržni centri. Možda je to zato što ih kod nas i nema.

Butik brenda "Bulgari" na kruzeru "Harmony Of The Seas Royal Caribbean"

Imate li potpuno odrešene ruke u osmišljavanju enterijera?

- Kad je dizajn enterijera u pitanju, niko zapravo nema potpuno odrešene ruke. Mnogo faktora utiču na dizajn, počevši od samog brenda i njegovih karakteristika, preko proizvoda, cene, kupaca i tako dalje. Sve su to elementi koji utiču, i grade, izgled butika.

Intervju s Đurđom Milutinović u celosti možete pročitati na portalu Gradnja.rs.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani Aleksandar Vučić KCV jkp lisje bebe 27. novosadski maraton raspored sahrana novi sad bez struje novosadsko porodilište servisne informacije isključenja struje jkp novosadska toplana novosadska policija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad betanija raspored sahrana i ispraćaja izmena režima saobraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad matičar novi sad RHMZ vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad bez vode JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina Isključenje struje