Novosađanka dizajnira enterijere prestižnih modnih butika

Novosađanka dizajnira enterijere prestižnih modnih butika

Mlada arhitektkinja iz Novog Sada otkriva kako izgledaju prostorije VIP kupaca u "belom svetu".

Đurđa Milutinović, nekadašnja studentkinja arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu, danas ima veoma zanimljiv posao koji nije pomišljala da će ikada raditi. Ona je menadžer za razvoj butika i radi na kreiranju koncepta enterijera i otvaranju novih butika širom sveta. Pre dva meseca preselila se iz Rima u Amsterdam radi novog posla. I to ni manje ni više nego za Karla Lagerfelda. U intervjuu za portal Gradnja.rs, Đurđa otrkiva kako je sve to postigla i odakle je počela.

- Diplomirala sam 2010. godine u Novom Sadu, i samo nekoliko meseci kasnije dobila sam svoj prvi posao u Meksiko Sitiju. Na žalost, ili na sreću, ja nikad zapravo nisam ni radila u Srbiji. U Meksiku sam počela da radim u arhitektonskom birou jednog od vrlo poznatih arhitekata "Rojkind Arquitectos". Prvi projekat na kojem sam sarađivala bio je šoping centar velikih meksičkih razmera, i to je zapravo bio moj prvi kontak sa takozvanom komercijalnom arhitekturom, koji je donekle kasnije i usmerio moju profesionalnu putanju – kaže Đurđa na početku razgovora.

Butik brenda "Luj Viton" u Meksiku

- Naime, moj naredni posao zapravo je bio taj koji mi je pomogao da jasno definišem u kom segmentu arhitekture želim da se usavršavam. U arhitektonskom birou "Materia Arquitectonica", takođe u Meksiku, prvi put sam se susrela sa projektima enterijera luksuznih butika. Prvi projekat koji sam samostalno vodila bio je butik Luj Viton u Kankunu, u Meksiku. Bio je to projekat od oko 800 m² koji se radio nešto više od godinu dana. Bilo je to zaista neverovatno i nimalo lako iskustvo koje mi je otvorilo neki potpuno novi svet arhitekture i enterijera koji do tada za mene i nije postojao. Nakon uspešno završenog prvog projekta, nastavila sam da radim i na narednim projektima za isti brend u Panami, Čileu i Meksiku – kaže novosadska arhitektkinja i nastavlja:

- Došao je trenutak kada sam naučila i razumela princip razvoja i rada na ovakvim projektima, kao i to da su butici zapravo rezultat jednog velikog prethodnog rada, strateških i marketinških odluka velikih modnih kuća. Može se reci da je butik glavno mesto susreta kupaca i brenda. Oni su lepo uređeni scenario gde svaki brend predstavlja svoju priču, a zapravo najduži, najveći deo rada i odluka se dešava iza kulisa. Ja o tim dešavanjima iza kulisa i nisam mnogo znala, i iz želje da razumem kako ceo taj sistem funkcioniše upisala sam master studije u Milanu, 2014. godine, iz oblasti koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa arhitekturom.

Koliko domaći arhitektonski fakulteti mogu da ponude znanja za ove oblasti rada?

- Ne znam kakva je trenutna situacija na našim fakultetima, jer verujem da se mnogo toga promenilo od 2010. godine. U toku studija nikad se nije pominjao ovaj vid komercijalne arhitekture, a kada je i bila reč o enterijerima, glavni fokus bili su restorani, hoteli, stambeni objekti, ali ne i butici i tržni centri. Možda je to zato što ih kod nas i nema.

Butik brenda "Bulgari" na kruzeru "Harmony Of The Seas Royal Caribbean"

Imate li potpuno odrešene ruke u osmišljavanju enterijera?

- Kad je dizajn enterijera u pitanju, niko zapravo nema potpuno odrešene ruke. Mnogo faktora utiču na dizajn, počevši od samog brenda i njegovih karakteristika, preko proizvoda, cene, kupaca i tako dalje. Sve su to elementi koji utiču, i grade, izgled butika.

Intervju s Đurđom Milutinović u celosti možete pročitati na portalu Gradnja.rs.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan