NOVOSAĐANKE U SIGURNOJ KUĆI: Nezaposlene, bez imovine i s maloletnom decom

NOVOSAĐANKE U SIGURNOJ KUĆI: Nezaposlene, bez imovine i s maloletnom decom

Ohrabrene novim zakonom, žrtve porodičnog nasilja sve češće traže pomoć stručnjaka.

Tako je u novosadskoj Sigurnoj ženskoj kući mir našla i četrdesetogodišnja M. J. koja kaže da je sada dobro, ali da je godinama živela u strahu za sopstveni život i život svoje dve kćerke.

- U izlivima besa muž mi je gurao nož u usta, valjda zbog toga taj gorki ukus smrti osetim i danas. Scena punih nasilja nisu bila pošteđena ni deca. Uspela sam da izađem iz paklenog kruga, da pronađem posao i ekonomski se osamostalim. Moje devojčice i ja konačno smo našle mir – izjavila je za "Novosti" M. J., iz okoline Novog Sada, jedna od 1.300 korisnica Sigurne ženske kuće u Novom Sadu, koja je, bežeći od gotovo svakodnevnog suprugovog psihičkog i fizičkog nasilja, tu pronašla utočište i dobila psihološku pomoć.

Od početka godine u Sigurnoj ženskoj kući, prema rečima koordinatorke Nade Padejski Šekerović, boravile su 82 žene. Najčešće su iz Novog Sada i okoline, i imaju od 35 do 45 godina. Osim što su žrtve nasilja, zajedničko im je i to što su nezaposlene, bez imovine i s maloletnom decom, ponekad mlađom od sedam godina.

- U Sigurnoj ženskoj kući istovremeno može da boravi 20 žena sa decom – predočava za beogradski dnevni list Nada Padejski Šekerović, ističući da ih je u pojedinim momentima bilo i dvadeset i pet i da su svaki put uspeli da im pruže maksimalnu zaštitu.

Broj korisnika Sigurne kuće se povećao od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna ove godine. To se tumači činjenicom da su žrtve ohrabrene da prijavljuju porodično nasilje, a da je ova ustanova poznata kao pouzdan način zaštite žrtava nasilja.

ZBRINUTO 7.200 ŽRTAVA NASILJA:  početka rada Sigurne ženske kuće 15. decembra 2006. godine, za pomoć se ovoj službi obratilo 7.200 osoba. Prema podacima novosadskog Centra za socijalni rad, u 87 odsto slučajeva partnerskog nasilja žrtva je izložena i psihičkom i fizičkom nasilju. Žene su žrtve nasilja u porodici u 85 odsto slučajeva, a muškarci su počinioci porodičnog nasilja u čak 94 odsto slučajeva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija raspored sahrana novi sad štrand novosadsko porodilište bez struje Spens servisne informacije hrana almaško groblje bez vode gradsko groblje Elektrodistribucija Novi Sad opens 2019 elektrovojvodina radosne vesti servisne informacije novi sad havarija na vodovodu vremenska prognoza bebe opens distrikt groblje sahrane JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad jkp lisje sahrane novi sad lisje OK Vojvodina isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja