Novosadska "Akademska knjiga" proglašena za izdavača godine

Novosadska "Akademska knjiga" proglašena za izdavača godine

"Akademska knjiga" iz Novog Sada proglašena je izdavačem godine na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

U obrazloženju žirija, koji su činili Dragan Simeunović, Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević, Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević, navedeno je da “"Akademska knjiga”" kontinuirano objavljuje reprezentativne naslove iz oblasti književnosti, filosofije, nauke i umetnosti uglednih domaćih i stranih autora.

Žiri je ocenio da osobenost tog izdavača jeste u afirmaciji nesporne stvaralačke vrednosti.

Direktorka "“Akademske knjige"” Bora Babić zahvalila je na priznanju, istakavši da je iznenađena nagradom s obzirom da godinama ne dobijaju na Sajmu knjiga štand u skladu sa svojom izdavačkom produkcijom.

Ona je rekla da je Sajam knjiga mesto koje čini vidljivim izdanja i naslove najmanjih izdavača i da se ne sme dozvoliti da ta manifestacija diskriminiše bilo koju izdavačku kuću.

Babić smatra i da Ministarstvo kulture i informisanja izdvaja simbolična sredstva za knjige i apelovala da se to promeni.

Ona se osvrnula na edicije “"Akademske knjige"”, naglasivši da je njihov moto “Knjige menjaju svet”, te shodno tome objavljuju ona izdanja koja obrazuju čitaoce i podstiču na kritičko promišljanje.

U užem izboru za izdavača godine bili su i "“Službeni glasnik"”, "“Zavod za udžbenike"”, "“Geopoetika"” i zrenjaninska "“Agora"”.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan