Novosadska biciklistička inicijativa proslavila deseti rođendan

Novosadska biciklistička inicijativa proslavila deseti rođendan

Novosadska biciklistička inicijativa proslavila je 10. rođendan udruženja nizom događaja namenjenih biciklistima Novog Sada, ali i gostima iz raznih drugih gradova.

10 godina borbe za bolji grad, bolje uslove za gradski biciklizam i veću bezbednost biciklista obeležili su velikom biciklističkom akcijom - Kritičnom masom na kojoj je bilo oko 500 biciklista, roleraša, prikolica za decu i monociklista.

Provozali su se kroz grad i prošli pored biciklističke staze na Futoškom putu i Futoškoj ulici, kako bi konačno pozdravili radove na jednoj od najgorih staza u Novom Sadu, odnosno proslavili uspeh za koji su se zalagali svih ovih godina.


Na kraju vožnje biciklisti su uživali u tortama koje je napravio njihov najaktivniji član Marko Mazalica, muzici koju je priredio DJ Djura, deca su se oprobala u cirkuskim radionicama prijateljske organizacije Cirkoneo, a sav otpad se bacao u specijalizovane kante za reciklažu koje su doneli aktivisti iz udruženja Čepom do osmeha.

Pre početka vožnje organizovana je i tribina "Biciklisti pitaju grad" na kojoj su učestvovali predstavnici raznih gradskih institucija i komunalnih preduzeća koji se bave biciklizmom u Novom Sadu.

Inicijativa za ovaj tip događaja potekla je od Novosadske biciklističke inicijative još pre nekoliko godina i veoma nam je drago da je zaživela sama od sebe, tako da sada svake godine biciklisti mogu da pitaju i pričaju o onome što ih zabrinjava, što im smeta, kao i da saznaju šta se planira u narednom periodu - poručuju iz ovog udruženja.


Na tribini se pomenulo i uvođenje biciklističke staze na Mostu slobode kao realna mogućnost i nešto što se zaista razmatra.

Kada smo osnovali NSBI, u Novom Sadu je bilo oko 10.000 biciklista, odnosno 2,5% biciklista učesnika u saobraćaju sa trendom opadanja tog broja. Nakon desetogodišnjeg zalaganja, truda, druženja i vožnje raznih vrednih ljudi iz različitih institucija i nas iz nevladinog sektora, danas imamo više od 40.000 biciklista na ulicama Novog Sada, odnosno više od 10% biciklista učesnika u saobraćaju. Na taj način smanjujemo buku, zagađenje vazduha, potrebe za parkingom, nervozu, a poboljšavamo svoje zdravlje i zdravlje drugih - zaključuje se u saopštenju NSBI.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan