NOVOSADSKA CARINARNICA: Najviše zaplenjenih cigareta, vozila, tehnike...

NOVOSADSKA CARINARNICA: Najviše zaplenjenih cigareta, vozila, tehnike...

Među robom u depou novosadske carinarnice najviše je zaplenjenih cigareta, vozila i tehničkih uređaja.

Tu su i obuća s lažnim oznakama svetskih firmi, istina tvrda kao kamen, što zadire u prava zaštite prava intelektualne svojine, ali i omanji, a veoma skupi paketići koji povremeno ulaze u modu, na primer oni koji sadrže materijal za zubotehničare. U depou su i pametni televizori i ostale sprave koje imaju zavidne napredne funkcije.

Zajedničko za robu koja sakuplja prašinu do licitacije je da pripada brendiranim firmama, i to modelima visoke klase. Automobili, gotovo novi, nose oznake svega tri brenda u vrhu, "mercedes", "rejndž rover" i "tojota", a motocikli – "kavasaki", "honda" i "jamaha".

Inače, novosadska carinarnica je druga po veličini u našoj zemlji. Između ostalog, pokriva područja Vrbasa, Bečeja, Bačke Palanke i Šida i veoma prometne granične prelaze, kao i rečnu ispostavu na keju u Novom Sadu. Lane je u novosadskoj carinarnici ocarinjeno oko 26.000 polovnih vozila, ali neka od njih ostanu zaključana u ogromnoj hali, pre svega jer imaju prekucane brojeve, mahom već registrovananih "blizanaca" s istim podacima, piše "Dnevnik".

Carinici se bore i s krijumačarenjem narkotika i opasnih materija, zaštitom prava intelektualne svojine, utvrđivanjem preferincijalnog porekla robe prilikom izvoza, a tome su se priključili i aktuelni poslovi oko ilegalnih migranata.

- Kad se radi o migrantima, u poslednje vreme imamo dodatnu obavezu da sofisticiranom opremom obazrivo pregledamo pre svega kamionski transport. Nije neuobičajeno da naiđemo na rasečene cirade, a ima i kamiondžija koji sami prijave da su osetili da se nešto neobično zbiva u tovarnom delu. Mi takve slučajeve evidentiramo, a to preuzima policija. Ti isti skeneri na graničnim prelazima otkrivaju i velike količine krijumčarene robe. Na primer, nedavno je otkriveno više od 21.000 boksova "malboroa" bez akciznih markica, u delovima teleskopske dizalice, u kamionu koji je prolazio od Bugarske za Italiju. Snimak našeg aparata na graničnom prelazu Batrovci pokazao je da struktura materijala upakovanog u sanduke nije odgovarajuće gustine. Ispostavilo se da su svi elementi krana u potpunosti bili ispunjeni cigaretema, vrednim više od 52.000.000 dinara. Policija je preuzela slučaj koji je procesuiran, a po pravosudnom rešenju suda, zaplenjeni su i vozilo i roba – kaže za "Dnevnik" savetnik upravnika Carinarnice Srećko Mrganić.

Osim "uobičajenih" zaplena, desi se otkrivanje, na primer, odstreljenih ptica koje su zabranjene za lov, stabala u noćnom transportu, umetnina... Prema Hrvatskoj se redovno nose preko granice čak i roba s pijace, hleb, a cigarete i alkohol su uobičajeni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan