NOVOSADSKA CARINARNICA: Najviše zaplenjenih cigareta, vozila, tehnike...

NOVOSADSKA CARINARNICA: Najviše zaplenjenih cigareta, vozila, tehnike...

Među robom u depou novosadske carinarnice najviše je zaplenjenih cigareta, vozila i tehničkih uređaja.

Tu su i obuća s lažnim oznakama svetskih firmi, istina tvrda kao kamen, što zadire u prava zaštite prava intelektualne svojine, ali i omanji, a veoma skupi paketići koji povremeno ulaze u modu, na primer oni koji sadrže materijal za zubotehničare. U depou su i pametni televizori i ostale sprave koje imaju zavidne napredne funkcije.

Zajedničko za robu koja sakuplja prašinu do licitacije je da pripada brendiranim firmama, i to modelima visoke klase. Automobili, gotovo novi, nose oznake svega tri brenda u vrhu, "mercedes", "rejndž rover" i "tojota", a motocikli – "kavasaki", "honda" i "jamaha".

Inače, novosadska carinarnica je druga po veličini u našoj zemlji. Između ostalog, pokriva područja Vrbasa, Bečeja, Bačke Palanke i Šida i veoma prometne granične prelaze, kao i rečnu ispostavu na keju u Novom Sadu. Lane je u novosadskoj carinarnici ocarinjeno oko 26.000 polovnih vozila, ali neka od njih ostanu zaključana u ogromnoj hali, pre svega jer imaju prekucane brojeve, mahom već registrovananih "blizanaca" s istim podacima, piše "Dnevnik".

Carinici se bore i s krijumačarenjem narkotika i opasnih materija, zaštitom prava intelektualne svojine, utvrđivanjem preferincijalnog porekla robe prilikom izvoza, a tome su se priključili i aktuelni poslovi oko ilegalnih migranata.

- Kad se radi o migrantima, u poslednje vreme imamo dodatnu obavezu da sofisticiranom opremom obazrivo pregledamo pre svega kamionski transport. Nije neuobičajeno da naiđemo na rasečene cirade, a ima i kamiondžija koji sami prijave da su osetili da se nešto neobično zbiva u tovarnom delu. Mi takve slučajeve evidentiramo, a to preuzima policija. Ti isti skeneri na graničnim prelazima otkrivaju i velike količine krijumčarene robe. Na primer, nedavno je otkriveno više od 21.000 boksova "malboroa" bez akciznih markica, u delovima teleskopske dizalice, u kamionu koji je prolazio od Bugarske za Italiju. Snimak našeg aparata na graničnom prelazu Batrovci pokazao je da struktura materijala upakovanog u sanduke nije odgovarajuće gustine. Ispostavilo se da su svi elementi krana u potpunosti bili ispunjeni cigaretema, vrednim više od 52.000.000 dinara. Policija je preuzela slučaj koji je procesuiran, a po pravosudnom rešenju suda, zaplenjeni su i vozilo i roba – kaže za "Dnevnik" savetnik upravnika Carinarnice Srećko Mrganić.

Osim "uobičajenih" zaplena, desi se otkrivanje, na primer, odstreljenih ptica koje su zabranjene za lov, stabala u noćnom transportu, umetnina... Prema Hrvatskoj se redovno nose preko granice čak i roba s pijace, hleb, a cigarete i alkohol su uobičajeni.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop jkp lisje bebe isključenje vode crna hronika servisne informacije novi sad servisne informacije horoskopski znaci gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Futog raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadska policija NURDOR isključenja struje RHMZ novosađani horoskop Republički hidrometeorološki zavod bez vode betanija sremski karlovci novorođenčad raspored sahrana novi sad Isključenje struje mup novi sad Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište sahrane novi sad