"Novosadska jesen" od 24. oktobra na Spensu

"Novosadska jesen" od 24. oktobra na Spensu

Od 24. do 28. oktobra, na prvom spratu SPC "Vojvodina" (Spens), održaće se 14. "Novosadska jesen" – jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji.

Ove godine 14. "Novosadska jesen" imaće četiri izložbene celine:
- izložbu cveća, sadnica i opreme za hortikulturu,
- izložbu meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno - bezbedne hrane,
- izložbu suvenira i proizvoda starih i umetničkih zanata
- 7. Salon pejzažne pejzažne arhitekture.

Na ovogodišnjoj izložbi cveća, sadnica i opreme za hortikulturu predstaviće se veliki broj proizvođača cveća, sadnica i opreme za hortikulturu sa teritorije cele Srbije. Tokom petodnevne manifestacije posetioci će moći da vide i nabave kvalitetne sadnice drveća i žbunova, perena, začinskog, lekovitog bilja i povrća. Pored toga, biće izložen i veliki broj vrsta i boja lukovičastog cveća. Osim dodatne opreme i supstrata za prihranu različitih biljnih vrsta, posetiocima će na raspolaganju biti i mnogobrojni saveti za negu i održavanje sobnih i dvorišnih sadnica i cveća, kao i podizanje zelenih površina.

Na izložbi meda, pčelinjih proizvoda i zdravstveno - bezbedne hrane, svoje proizvode će predstaviti proizvođači najkvalitetnijih proizvoda na našem tržištu. Uz degustacije i davanje saveta za pripremu i korišćenje svojih zdravstveno - bezbednih proizvoda, posetioci će imati priliku da se snabdeju organski gajenim povrćem i žitaricama, makrobiotičkim proizvodima, proizvodima od integralnog brašna, klicama mahunarki i žitarica kao i lekovitim biljem, čajevima i preparatima na bazi biljaka.

Izložbena celina na kojoj se predstavljaju stari i umetnički zanati okupi uvek veliki broj izlagača rukotvorina i umetnika koji održavaju tradiciju i kulturu ovog područja.

Na 7. Salonu  pejzažne arhitekture biće izloženi radovi iz oblasti pejzažne arhitekture sa područja celog sveta. Ovo je drugi put kako je Pokret gorana Novog Sada domaćin ove izložbe, u saradnji sa Udruženjem pejzažnih arhitekata Srbije (UPAS). Biće izloženo ukupno 56 radova, u različitim kategorijama. Izložba je internacionalnog karaktera. Osim radova iz Srbije, biće izloženo još 30 radova iz inostranstva, iz 14 zemalja: Španije, Hrvatske, Grčke, Južne Koreje, Slovenije, Holandije, Austrije, Italije, Bugarske, Velike Britanije, Indije, Kine, BiH i Crne Gore.

Edukativni programi na ekološkoj manifestaciji "Novosadska jesen" su osmišljeni za različite uzrasne kategorije – decu, srednjoškolce, stručnu javnost i zainteresovane građane. Manifestacija će biti posvećena značaju digitalizacije prirodne baštine, s obzirom na to da je u toku proces digitalizacije Volnijevog herbara iz 18. veka, koji sadrži brojne herbarizovane biljke iz okoline Novog Sada, među kojima su i endemične vrste, koje se danas više ne mogu naći u okolini.

Tokom pet dana manifestacije, održavaće se i edukativne radionice, predstavljanje digitalizovanih primeraka herbara, predavanje za stručnu javnost i zaintresovane građane, sa temama o značaju, prezentaciji i popularisanju Volnijevog herbara putem digitalizacije vrednih uzoraka iz 18. veka koji svedoče o tadašnjoj biološkoj raznovrsnosti na našim prostorima, prateći programi i izložba dečjih radova "Od predškolskog znamo energetski efikasno da se ponašamo".

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan