Novosadska opozicija i aktivisti protiv izgradnje Balaševićevog muzeja u u Univerzitetskom parku

Novosadska opozicija i aktivisti protiv izgradnje Balaševićevog muzeja u u Univerzitetskom parku

Odbornička grupa Demokratske stranke Srbije – Miloš Jovanović predložila da se iz dnevnog reda XXIII sednice Skupštine Grada Novog Sada, zakazane za danas u 10 časova, povuče predložena prva tačka dnevnog reda – Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu.

Kako navode u Obrazloženju, "javnost i građani Novog Sada su uznemireni najavom usvajanja Plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu, s obzirom da plan predviđa uništavanje preko 500 kvadratnih metara zelene parkovske površine izgradnjom muzeja sa prodavnicom, kafeom i smeštajnim kapacitetima".

U javnosti postoje znatna neslaganja u pogledu namene i osobina predloženog novog objekta u parku, o čemu su tokom izrade Plana primedbe podnosili i građani i strukovna udruženja, te postoji realna potreba za dužom i kvalitetnijom javnom raspravom i korigovanjem Predloga plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu – navodi se u saopštenju DSS-a.

Takođe, šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić rekao je da postoje i druge lokacije u gradu na kojima se može izgraditi muzej posvećen Balaševiću. 

U utorak je, uz prisustvo pojedinih gradskih čelnika i porodice Balašević, predstavljeno idejno rešenje muzeja posvećenog pokojnom kantautoru. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da će on lično i gradska uprava učiniti sve da pomognu u ispunjenju "ovog zaveta".

Novosadske građanske inicijative: Predlažemo da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci, umesto u Univerzitetskom parku

OLIVERA BALAŠEVIĆ: Porodica podržava otvaranje Đoletovog legata

Kako je pisao 021.rs, u toku javnog uvida podneto je 10 primedbi. Osim pojedinaca, primedbe su uložili i Gradska uprava za kulturu, Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", Fondacija "Docent dr Milena Dalmacija", "Ekološki front Novi Sad", Društvo arhitekata i Mesna zajednica Liman. Ekološki front Novi Sad je već ranije predlagao da se ovaj muzej izgradi na Salajci.Izvor: Moj Novi Sad, Danas.rsRadio 021

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan