Novosadska opozicija: Radovi na sanaciji Banovine kozmetički, zaustavite izgradnju garaže

Novosadska opozicija: Radovi na sanaciji Banovine kozmetički, zaustavite izgradnju garaže

Više novosadskih opozicionih stranaka i pokreta poslalo je saopštenje u kom ističu da "Pokrajinska vlada ugrožava zgradu Banovine i prikriva stvarne razmere pričinjene štete". 

Oni navode da su putem medija saznali da su završeni radovi na sanaciji Banovine o trošku investitora koji je oštećenja izazvao i da "je posao bio vredan oko 850.000 dinara" (nepunih 7.000 evra).

Za sedam hiljada evra sanirana oštećenja na zgradi Skupštine Vojvodine


Na osnovu podatka o ceni radova, svima je jasno da nije urađena nikakva ozbiljna sanacija i da su radovi bili kozmetičke prirode, poput krečenja i slično. To sigurno nije dovoljno da se otklone razlozi zbog kojih je građevinska inspekcija u novembru 2022. proglasila zgradu nebezbednom za boravak ljudi, a u izdatom rešenju konstatovala da je "ugrožena stabilnost objekta". Elaborat o nastaloj šteti i merama sanacije koji je izrađen na zahtev Pokrajinske vlade do danas nije obelodanjen, i pored upućenog Zahteva za dostupnost informacija od javnog značaja, što je indikacija da i on potvrđuje kako je šteta na zgradi Banovine veća nego što tvrde lokalni čelnici Srpske napredne stranke i da pokrajinska vlada namerno prikriva ove činjenice – smatraju Akcija progresivne Vojvodine (APV), Demokratska stranka (DS), Pokret slobodnih građana (PSG), Pokret za preokret (PZP), Stranka slobode i pravde (SSP) i Zajedno za Novi Sad. 

Oni podsećaju da su oštećenja zgrade Banovine nastala kao posledica radova na izgradnji podzemne garaže Banovina, "koja se gradi nelegalno jer važeća dozvola od Uprave za urbanizam nije izdata u skladu sa zakonom, zbog čega će krivično odgovarati počinioci".

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture obavestio je javnost u pisanoj izjavi da ta ustanova nije izdala neophodnu saglasnost za početak radova na zaštićenoj okolini Kompleksa Banovine, koji uživa status spomenika kulture. Čelnici SNS-a su, međutim, više puta pokušali da obmanu javnost plasirajući dezinformacije kako je reč o manjim oštećenjima koja su planirana projektom, što je demantovano navodima građevinske inspekcije koja je izvršila uviđaj – upozorava opozicija.

INSPEKCIJA: Nikakva "oštećenja predviđena projektom" za izgradnju garaže Banovina nisu navođena ni obrađivana


Oni zahtevaju da sadržaj Elaborata o nastaloj šteti i merama sanacije bude dostupan javnosti kako bi građani i sami mogli da se uvere u kavom je stanju jedna od najznamenitijih građevina Novog Sada.

Zahtevamo, pored toga, da se pod hitno zaustave radovi na izgradnji garaže koja se gradi bez validne dozvole i da tužilaštvo pod hitno pokrene postupak po osnovu krivične prijave koju su 16. decembra 2022. protiv svih odgovornih za ovaj sramotni događaj podneli narodni poslanici Anna Oreg i Janko Veselinović  traže APV, DS, PSG, PZP, SSP i Zajedno za Novi Sad. 

Podsećamo, zabrinutost zbog oštećenja zidova unutar Skupštine Vojvodine izrazile su brojne stranke i pojedinci, kao i Društvo arhitekata Novog Sada:

Društvo arhitekata Novog Sada: S razlogom smo zabrinuti za sudbinu objekata Banovine i Skupštine APV

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 113 dana i 18 sati

  Jednostavno je INAT i prkos

  Oceni komentar:
  0
  1