NOVOSADSKA POLICIJA: Broj prevara preko interneta u porastu

NOVOSADSKA POLICIJA: Broj prevara preko interneta u porastu

Prevaranti sve maštovitiji da od lakovernih sugrađana uzmu novac ili dragocenosti.

Žiteljka iz okoline Novog Sada nedavno je ostala bez novca, zlatnog nakita i drugih dragocenosti, vrednih 47.000 evra. Zbog sumnje da su je prevarili, policija je uhapsila bračni par Novosađana. Nesrećna žena, čije se ćerke nisu mogle ostvariti kao majke, javila se na oglas na internetu "vidovite Katarine", koja je obećala da će skinuti crnu magiju, amajlijama i vodicama. Ćerke su, međutim, primetile da se sa majkom nešto čudno dešava, pa su sve prijavile policiji, koja je razotkila prevarante.

- Prevare su sve prisutnije preko interneta, posebno preko sajtova za kupovinu i prodaju – upozorava u razgovoru za "Novosti" Saša Simić, policijski inspektor novosadske kriminalističke policije.

- Bilo je slučajeva da ljudi poruče telefon, pa se sa prodavcem sve dogovore, a u paketu umesto kupljenog i plaćenog, bude CD, igračka ili potpuno drugi telefon – dodaje on.

Broj ovih krivičnih dela je u porastu i za oko 30 odsto ih je više, upozorava sagovornik "Novosti" i navodi slučajeve zloupotrebe tuđih podataka iz ličnih karata, koje se prodaju "crnim kanalima". Još je u svežem sećanju slučaj tinejdžera iz Velike Plane, koji je prošle godine hakovao profile građana po celoj Srbiji, a među oštećenima, nažalost, ima i Novosađana.

- Koristio je ime oštećenog iz jednog krivičnog dela i preko Fejsbuka je tražio novac – predočava Simić princip "rada" ovog hakera, dodajući da je "fišing sistemom", odnosno "ko se upeca – upeca" uzeo više od milion dinara, a kada je uhapšen, sve je priznao policiji.

Prevara, upozorava inspektor Simić, ima i u oglasima za pronalazak partnera. Veliki broj žena upravo na ovaj način traži muža u dijaspori. Stupaju u kontakt sa "kandidatom" i posle izvesnog vremena traže novac za kartu da bi mu došle u posetu. Policija je, međutim, ubrzo otkrila izvesnu Jasnu iz Novog Sada, Anu iz Vršca i još neke dame, koje se posle dobijenog novca partnerima više nisu javljale.

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan