Novosadska toplana menja cevi stare i po 30 godina

Novosadska toplana menja cevi stare i po 30 godina

JKP "Novosadska toplana" u rekonstrukciju vrelovodne mreže uložila više od 700 miliona dinara. Veći kapaciteti snabdevanja toplotnom energijom.

Ekipe JKP "Novosadska toplana" su u velikom poslu, kako bi, do kraja građevinske sezone rekonstruisali što više "kritičnih tačaka" na vrelovodima u Novom Sadu. U radove na remontu i revitalizaciji toplotnih izvora, vrelovodne mreže, priključaka, šahtova i kućnih podstanica ovo preduzeće je, iz svojih izvora, ali i iz gradskog budžeta, uložilo više od 700 miliona dinara.

Jedini kriterijum za odabir lokacija, na kojima se radi, objašnjavaju za "Večernje novosti" u "Toplani", bila je starost i pouzdanost vrelovoda kao i učestalost havarija.

- Rekonstrukcijom vrelovodne mreže se stare cevi, koje su bile postavljane tehnikom polaganja u lebit masu ili betonski kanal, zamenjuju novim, modernim predizolovanim cevima – preciziraju u "Toplani". - Ova, nova tehnologija postavljanja znatno je brža i jednostavnija za veće prečnike cevi jer se povećava protok i obezbeđuju veći kapaciteti snabdevanja toplotnom energijom.

U "Toplani" takođe, navode kako je iz budžeta Novog Sada, za rekonstrukcije ove godine obezbeđeno 136 miliona dinara, dok se ostatak radova, vredan 574 miliona dinara finansira iz sredstava preduzeća. Promeniće preko 10 kilometara cevi.

- Ekipe su nam angažovane na rekonstrukciji 1.100 metara trase dvocevnog vrelovoda u Fruškogorskoj ulici, duž Ulice Dr Ilije Đuričića do univerzitetskih kampusa – objašnjavaju u "Toplani".

Radovi na rekonstrukciji vrelovoda u samom jezgru grada, dodaju u "Toplani", počeli su 22. avgusta, a njima je obuhvaćena zamena 1.700 m vrelovoda od Bulevara Mihajla Pupina, preko bloka Poštanske i ulica Petra Drapšina i Narodnih heroja do Bulevara oslobođenja. Radovima će 3.400 m starih cevi biti zamenjeno novim, a ugovorena vrednost radova je 92 miliona dinara.

- Vrelovodna mreža u ovom delu Novog Sada na pojedinim mestima stara je i do 30 godina, a izgrađen je veliki broj objekata, tako da je postojeći vrelovod je na gornjoj granici zadovoljavanja potrebnih kapaciteta – ukazuju u "Toplani".

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan