Novosadska udruženja pozivaju arhitekte da osude ponašanje pomoćnice direktora "Urbanizma"

Novosadska udruženja pozivaju arhitekte da osude ponašanje pomoćnice direktora "Urbanizma"

Novosadske inicijative građana i udruženja pozivaju arhitekte i ostale stručnjake iz oblasti urbanističkog planiranja da najoštrije osude i da se ograde od ponašanja pomoćnice direktora JP "Urbanizam" Biljane Vrbaški tokom jučerašnje prezentacije Nacrta Generalnog urbanističkog plana.

Kako se navodi u saopštenju 14 organizacija, ona je napadima pokušala da diskredituje koleginicu arhitektu zbog kritika upućenih na način planiranja u Novom Sadu.

Javni službenici su postavljeni da rade u interesu građana, pa i kad su direktori i njihovi zamenici, te je nedopustiva zloupotreba ovih pozicija kako bi se građani diskriminisali, vređali i diskreditovali samo zato što izražavaju drugačije mišljenje i traže odgovore na određena pitanja – navodi se u saopštenju novosadskih inicijativa i udruženja koji dodaju: 

Očekujemo da rukovodioci JP "Urbanizam" snose odgovornost u skladu sa svojim postupcima tokom javnih prezentacija Nacrta GUP-a, koja će biti oličena i u osudi stručne i opšte javnosti.

Oni navode da je Biljana Vrbaški, zamenica direktora ovog javnog preduzeća, došla na prezentaciju sa punim kesama fascikli, u kojima su se, kako pretpostavljaju, nalazili projekti arihitekata koji redovno godinama unazad stoje rame uz rame sa građanima i građankama "i pokušavaju da urazume kolege iz 'Urbanizma', pišući stručne i argumentovane primedbe na urbanističke planove".

Projekte je zamenica uzela iz arhive preduzeća i nejasno je da li je ovakav postupak dozvoljen. U konkretnom slučaju, na vrlo jednostavna pitanja koleginice, na koja zamenica očigledno nije imala odgovor, počela je da  pokazuje prisutnima projekat izvađen iz neke od mnogobrojnih kesa i dokazuje kako nema projektovanih zelenih površina, zaboravljajući da napomene da upravo "Urbanizam" izdaje urbanističko tehničke uslove na osnovu kojih se rade projekti i dobija građevinska dozvola. Manipulacijom pred građanima, želela je da ih okrene protiv arhitekata koji nastupaju kao kritičari, ponižavajući intelektualne kapacitete svih prisutnih – naglašava se u sopštenju.Kako ističu, grubo ponašanje prema građanima na javnim sednicama i prezentacijama, kao i nerazumevanje obaveze da jedini kojima su odgovorni su upravo građani koji finansiraju njihov rad, nije izuzetak već pravilo.

Podsećamo, u nemoći da nađe argumente na kritike koje redovno dobija od kolega, direktor Dušan Miladinović je nedavno izjavio kako DANS nije strukovno, već udruženje građana i da kapaciteti tog udruženja ne mogu da se mere sa kapacitetima JP "Urbanizam" – podsećaju aktivisti.

Prema njihovom zapažanju, većina zaposlenih iz "Urbanizma" je na ponašanje svojih pretpostavljenih "gledala posramljeno u pod, dok su zamenica i direktor, bodreni osobama koje su organizovano došle iz direktorove stranke po naredbi, pretvorili prezentaciju najbitnijeg strateškog plana u rijaliti šou".

Pozivamo i njih da, iako znamo da su šanse minimalne, stanu uz sugrađane, budući da oni najbolje znaju koliko su učestvovali u prekrajanju ovog sramotnog Generalnog plana, i koliko je finalna izvedba predugo bila tajna i za njih – navodi se u saopštenju koje su potpisali Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Dunavac (Šodroš), Svet i Dunav, Eko straža Novi Sad, Crna kuća, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad, "Futoška inicijativa", Pokret OŠFG, Udruženje za zaštitu šuma, Organizacija za očuvanje prirode i životinja - OSNA i Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad.

Oceni vest:
13
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Polako momci

  pre 687 dana i 17 sati

  Urbanisti se zaigrali, pa misle da dok partija opstaje oni mogu da rade šta hoće.
  Pri tom zaboravljaju da javne funkcije nose krivičnu odgovornost, kada je zloupotreba u pitanju. Pri tom se ne mora dokazivati korupcija, već samo štetne posledice po javnost.
  I onda imamo zloupotrebu ovlaštenja, te krivično delo.
  "Iako je znao..."
  Nekada su urbanisti Novog Sada prednjačili po humanizmu i rešenjima dobrim za ljude.
  A sada prednjače po rešenjima za uništavanje Prirode.
  Novi Sad će postati Neon City.

  Oceni komentar:
  3
  29