Novosadska udruženja uputila proglas o neophodnosti sistemskog rešenja čišćenja priobalja Dunava

Novosadska udruženja uputila proglas o neophodnosti sistemskog rešenja čišćenja priobalja Dunava

Deset novosadskih udruženja građana potpisalo je "Proglas o neophodnosti sistemskog rešenja čišćenja priobalja Dunava u Novom Sadu", koji vam prenosimo u celini.

Svi građani i gosti Novog Sada suočeni su već godinama sa situacijom u kojoj su najlepše oaze prirode u gradu i njegovoj okolini u stvari najzapušteniji i naprljaviji predeli, usled velikih količina otpada koji ostaje iza posetilaca.                        

Oficirska plaža u Petrovaradinu kao najveća i najlepša divlja plaža, Bećarac kao priobalje Univerzitetskog grada, Ribarsko ostrvo kao ugostiteljsko-turistička atrakcija, Šodroš kao omiljeno mesto za uživanje brojnih Novosađana i priobalje Dunava kod Petrovaradinske tvrđave isuviše često izgledaju kao deponije smeća, a ne kao gradske oaze prirode koje bismo trebali da čuvamo.

U prethodnim nedeljama nekoliko udruženja građana učestvovalo je u akcijama čišćenja ovih priobalskih pojaseva, kako bi ulepšali ova mesta, ali i kako bi ukazali na društvene probleme koji su uzrok ovakvom stanju.

Jedan od važnih problema je nizak nivo ekološke svesti ljudi koji ove plaže posećuju. Pokušali smo da sopstvenim primerom ukažemo na to da o prirodi moramo da brinemo, pošto drugu nemamo. Čisto priobalje i šume koje ga krase jesu nešto čime bi Novi Sad mogao da se ponosi i da tako bude primer i ostalim gradovima u našoj zemlji.

Drugi problem je to što čišćenje i uređenje ovih lokacija nije jasno definisano kao odgovornost određenih institucija. Imaoci prava na ovim lokacijama su Republika Srbija, AP Vojvodina i grad Novi Sad, direktno ili posredstvom javnih preduzeća čiji su osnivači. Dolazimo do jasnog pitanja: Ko su nosioci odgovornosti? Javno komunalno preduzeće "Čistoća" Novi Sad nema ingerenciju nad ovim područjima, dok JP "Vojvodina šume", JVP "Vode Vojvodine", VDP "Šajkaška", kojima obale i najveći deo površine priobalja pripadaju kao oblasti nadležnosti, očigledno u svojim aktivnostima nemaju delatnosti čišćenja smeća, bar ne na ovim lokacijama.

Mi, potpisnici ovog proglasa, ovim putem pozivamo kompletnu javnost, medije i institucije da reaguju, kako bismo što pre došli do rešenja ovog problema, tj. do definisanja odgovornosti za kontinuiranu brigu o otpadu, kojeg na Oficircu, Bećarcu, Ribarcu, Šodrošu i pod Tvrđavom često ima više nego cveća i ptica.

Apelujemo da se pokaže politička volja za sagledavanje ovog višegodišnjeg ekološkog i društvenog problema, čije rešavanje više ne može da se odlaže.

Jedno od mogućih rešenja jeste da se određena institucija-javno preduzeće zaduži da vodi brigu o navedenim lokacijama.

Stvaranje realnih mogućnosti za aktivno učešće organizacija civilnog sektora, građana Novog Sada,  u rešavanju društvenih pitanja može biti put ka unapređenju individualne i kolektivne svesti, pa tako i napretku naše celokupne zajednice.

Ako konstantnu brigu o prirodi bude pratila i edukacija, koja ukazuje na nužnost očuvanja prirode kao naše životne sredine, svi ćemo zajedno biti pobednici.

POTPISNICI: Slobodna akcija, Novi Sad ima srce, Udruženje Yggdrasil Itrasil, Fruškać, UGRIP, Zeleni maslačak, Udruženje za zaštitu životne sredine "RIO", Centar Petrovaradin, Inženjeri zaštite životne sredine, UG "Komšija" iz Petrovaradina.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan