Novosadske građanske inicijative: Predlažemo da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci, umesto u Univerzitetskom parku

Novosadske građanske inicijative: Predlažemo da muzej posvećen Balaševiću bude na Salajci, umesto u Univerzitetskom parku

Glavni cilj ovog predloga je zaštita zelenih površina od izgradnje i uništavanje jedinog parka koji izlazi na Dunav.

Kako se navodi u njihovom saopštenju, parkova je u Novom Sadu malo, pa treba sačuvati što više zelenila.

 – Sa bačke strane svega je pet parkova, koji po svojoj funkciji predstavljaju zonske parkove. Iako je grad u velikoj meri narastao, kako po broju stanovnika, tako i po površini, formiran je svega jedan novi park na Novom naselju, koji je nesrazmerno male površine uzimajući u obzir broj stanovnika sa Nove Detelinare, Novog naselja i Detelinare koji će gravitirati ka njemu. U nacrtu plana Univerzitetskog parka, urbanisti u tekstualnom delu (nema podataka u grafičkom) predviđaju park skulptura, istrčavalište za pse, dečije igralište, objekat kulture-muzej, amfiteatar, fontanu, saletle. Ukoliko bi se sve ovo realizovalo, park bi izgubio svoju osnovnu funkciju i utopio bi se u behaton i beton. Primeri loše prakse se mogu videti u Limanskom parku, kao i u novoformiranom parku na Novom naselju - ističu u saopštenju.Oni se slažu sa predlogom da bi trebalo da se "našem najpoznatijem, najvoljenijem i svakako najpopularnijem sugrađaninu građani i građanke Novog Sada oduže memorijalnim prostorom".

– Ovakav sadržaj bi svakako imao publiku iz celog regiona i obogatio turističku ponudu. No, bilo kakva izgradnja u Univerzitetskom parku je nedopustiva, a politička odluka da se u parku zida memorijalni kompleks Đorđu Balaševiću predstavlja svojevrsnu emotivnu ucenu i nastavak uništavanja zelenih prostora - piše u saopštenju.

Smatraju da muzej treba da bude na Salajci, a u obrazloženju se navodi:

– Kao idealan prostor, predlažemo zgradu na adresi Temerinska 1. Ova zgrada uživa zaštitu kao kulturno dobro. Simbolično, predstavlja početak Salajke, nalazi se na raskrsnici mnogih putnih pravaca. U prošlosti je predstavljala kafanu od velikog značaja za društveni život, u kojoj su se okupljali različiti društveni slojevi. U neposrednoj blizini je i kuća Mileve Marić Ajnštajn, kao i Đoletova kuća u Cvijićevoj.

Kao još jedan razlog dodaje se i stanje gorepomenute zgrade.

– Objekat je vidno zapušten, devastiran i propada, te bi bila nenadoknadiva šteta da Grad izgubi još jedan reprezentativan biser istorijskog nasleđa usled namernog uništavanja zbog vredne lokacije na kojoj bi nikao bezličan soliter.


U MZ "Liman" 2021-2025, koju vode nestranački nezavisni članovi Saveta, 8.10. je održana prezentacija PDR Univerzitetskog parka, koji se nalazi na području ove mesne zajednice. Ana Ferik-Ivanovič i Olgica Marinčić su predstavile plan i razgovarale sa građanima. Građani su izneli svoje primedbe i stavove, što je uobličeno u jednu zajedničku primedbu koju su  uputili Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove.

Na otvorenom sastanku građani su usaglasili svoje predloge i sugestije, među kojima su najvažniji: zadržavanje postojećih staza uz doradu prirodnim materijalima (bez betona I behatona), zabrana izgradnje objekta kulture, amfiteatra, dečjeg igrališta i prostora za istrčavanje pasa, izgradnja javnih toaleta, opremanje parkovskim mobilijarom (klupama, česmama, kantama za otpatke i rasvetom), te sukcesivno uklanjanje dotrajalih topola klonskog tipa i zamena istih autohtonim vrstama, odnosno belom topolom, crnom topolom, vrbom ili sličnim vrstama.

Oceni vest:
9
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bilja

  pre 265 dana i 4 sata

  Potpuno se slažem. Treba sačuvati park. Divna je ideja da se napravi muzej posvećen Balaševiću, ali ne mora se seći drveće zbog toga. Imamo toliko drugih lokacija po gradu.

  Oceni komentar:
  2
  17
 • NV

  pre 264 dana i 14 sati

  Tako je Salajka je pravi mesto za DJOLETOV muzej!!!!!

  Oceni komentar:
  1
  8
 • mileta

  pre 264 dana i 3 sata

  mislim da je prednost na salajki

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Milan

  pre 262 dana i 3 sata

  Mislim da treba od njegove kuće napraviti muzej.Dali je realno da žele da prave muzej,sta ce biti u njemu,ko će obilaziti muzej,ko je bio on,pevač?

  Oceni komentar:
  0
  1