NOVOSADSKE NVO: Kršenje svih procedura na izborima za mesne zajednice (FOTO)

NOVOSADSKE NVO: Kršenje svih procedura na izborima za mesne zajednice (FOTO)

Novosadske nevladine organizacije skreću pažnju javnosti da izbori za savete mesnih zajednica u Novom Sadu u potpunosti protiču u nedemokratskoj atmosferi.

Na ovim, pre svega nestranačkim i građanskim izborima, vladajuća partija, Srpska napredna stranka i njeni aktivisti, ugrožavaju kandidature nezavisnih građanskih kandidata i onemogućavaju im da na izborima učestvuju pod jednakim i ravnopravnim uslovima, što je garantovano svakom građaninu zakonima i propisima Republike Srbije, stoji u saopštenju koje je potpisalo osam nevladinih organizacija.Kako svedoče nezavisni kandidati i mnogi birači, aktivisti SNS-a svoju beskrupuloznost pokazuju na svakom koraku. U prethodnim danima je nezavisnim kandidatima prećeno na radnim mestima, izloženi su napadima medijskih portala vrlo bliskih gradskoj vlasti i praćeni dok su delili svoj promotivni materijal, koji su članovi SNS-a uništavali i čak se i pobedonosno fotografisali sa ulovljenim “plenom“.


– Jedan nezavisni kandidat je danas fizički napadnut od pristalica Srpske napredne stranke, dok su članovi saveta mesnih zajednica svesno kršili izbornu proceduru boraveći na biralištima i javno sugerisali građanima za koga da glasaju
 – ukazano je u saopštenju.


 

Dalje se navodi, da je funkcioner SNS-a i član gradskog veća, Milovan Amidžić, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije, kada je kao javni funkcioner javno izrazio svoj stav da se nada da će SNS pobediti u svim mesnim zajednicama u kojima se održavaju izbori, čime je pribavio korist za stranku čiji je član.U saopštenju i stoji, da su građani i nezavisni kandidati konstatovali da su izborne komisije, koje su formirale mesne zajednice, delile pozive za glasanje na ovim izborima samo na teritorijama onih mesnih zajednica gde nije bilo nezavisnih kandidata.

 

Novosadske nevladine organizacije osuđuju ponašanje novosadske vlasti i većinske partije u njoj, kojim je pokazala svu netrpeljivost prema građanima koji su se ohrabrili da se organizuju kao nezavisni i nestranački kandidati. Iako je sve vreme pokušavala da ih poveže sa opozicionim partijama i na taj način ih diskvalifikuje već dobro poznatim sredstvima, u tome nije uspela. Ovakve namere smatramo otvorenim napadom vlasti i vladajuće partije na građane i civilno društvo, kao i grubim kršenjem njihovih prava na neposredno učestvovanje u mesnoj i lokalnoj samoupravi – kaže se u saopštenju.Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Grupa za konceptualne politike, Savez antifašista Vojvodine, Most solidarnosti, Zelena mreža Vojvodine, Centar za održive zajednice, Vojvođanska politikološka akademija i Centar za interkulturnu komunikaciju.

Oceni vest:
14
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • леп дан за србе данас

  pre 657 dana i 15 sati

  ноле освојио полан гарос, хрвати и македонци изгубили у фудбалу, али ми у чикаго са нестрпљењем чекамо и резултат са новосадских избора па да славље буде на нивоу. живели браћо новосађани!

  Oceni komentar:
  3
  16
 • SkankHunt42

  pre 657 dana i 13 sati

  Ajmo SNS, gazi opozicione miševe!

  Oceni komentar:
  9
  3
 • Kole

  pre 657 dana i 13 sati

  A i vi Novosađani, hoćete mirnim putem da osvojite vlast u diktaturi.

  Oceni komentar:
  4
  3
 • Salajčan

  pre 657 dana i 12 sati

  Sramota šta se radilo. Pogotovo na brojanju glasova na Salajki. Samo jedna stranka je imala kandidate,a čovek koji potpisuje broj glasova a ujedno i " broji" je iz te stranke i supruga mu je jedan od kandidata,mada ni nije sa Salajke( ne živi na Salajki).

  Oceni komentar:
  3
  6