NOVOSADSKE PRIČE: Čega su se sve nagledale radnice u salonima venčanica

NOVOSADSKE PRIČE: Čega su se sve nagledale radnice u salonima venčanica

Većina nas bi pomislila da su poslovi kroz koje komunicirate sa ljudima koji se pripremaju za najlepše događaje u životu uvek lagodni, lepi i veseli. Ako pomislimo na vlasnice salona venčanica i devojke koje rade kod njih, možda im na prvu pomisao i zavidimo, jer znamo da su okružene poletom, srećom, ljubavlju...

Da to i nije uvek tako, da se i te kako dešavaju i negativne, tužne, naporne, pa i smehotresne situacije, saznali smo popričavši sa njima. One su sa nama podelile neke trenutke koje pamte, a dešavali su se baš na ovim mestima gde se buduće mlade pripremaju za dan koji važi za najvažniji u životu.Istina je da se žene koje rade ovaj posao naslušaju divnih životnih priča koje čuju od devojaka koje dolaze da biraju i probaju venčanicu. Nekad se toliko otvore, da saznaju sve detalje, od upoznavanja sa budućim suprugom, preko zabavljanja, do načina na koje su ih zaprosili... Pored toga što su one tu da ih posavetuju i pomognu im oko odabira haljine, neretko su u prilici da prisustvuju zanimljivim ili čudnim događajima.

Tako nam je Verica, vlasnica jednog salona, ispričala da im je jednom prilikom bila devojka koja je tražila da proba venčanicu iz nove kolekcije, koju je potom kaparisala, ali je rekla da još nema tačan datum svadbe, te ostaje da ga naknadno javi. Prošlo je izvesno vreme i, pošto se nije javljala, iz salona su je pozvali i saznali da ona još nema ni momka, a kamoli datum venčanja.

– Ta se devojka do danas nije javila, a nije retko da nam dođu devojke koje samo žele da isprobaju venčanice, iako se ne udaju. Misle da mi njih ne prepoznajemo, ali to se lako uoči. Često dođu srednjoškolke koje se selfiraju u venčanicama i zabave na taj način – dodaje Verica.


Nedavno su u istom salonu imali i situaciju gde je devojka rezervisala venčanicu, koja je i korigovana prema njenim merama, ali je u međuvremenu odradila određene korekcije na svom telu (uvećanje grudi), te joj ta haljina više nije dobro stajala, s obzirom na to da je prilično dekoltovana. U poslednjem momentu zajednički su izabrale drugu venčanicu, koja je više odgovarala njenim novim dimenzijama.

– Kada vidimo da model haljine baš nikako ne leži građi devojke, pokušamo da joj diskretno skrenemo pažnju i predložimo joj neki adekvatniji model, što one većinom prihvate, ali dešava se i da neke budu baš tvrdoglave, pa recimo misle da će višak kilograma baš dobro prekriti sirena venčanicom, što je, naravno, čist promašaj – kaže Silvija koja je zaposlena u jednom od novosadskih salona.Zapamtili su i jednu buduću nevestu koja je čak desetak puta dolazila da isprobava, bira i, na kraju, da se još koji put uveri da je odabrala pravu haljinu, da bi se na poslednjoj korekciji ipak predomislila. Za razliku od nje, bilo je i nekoliko jednostavnijih sugrađanki, koje su se odlučile za prvu haljinu koju su probale. Takođe, "desila" im se i mlada koja je noć pred venčanje sama sužavala venčanicu, koju ujutru nije mogla da obuče, pa je zvala devojke iz salona da hitno dođu kod nje i spase je. Silvija nam objašnjava da se, najčešće, tačno prepozna momenat kad devojka otkrije da je to "ta" venčanica, a to je trenutak kada ona sama sebi bljesne u njoj.

– Obično devojke ne mogu da se odluče između dve haljine, najćešće to budu "princeza" i "sirena", pa se dešava i da uzmu obe. A imali smo i slučaj da je jedna mlada iznajmila čak tri venčanice, pa je pola svadbe provela u presvlačenju. Naravno, tome je prethodilo isprobavanje oko pedeset različitih modelapriseća se Verica.U svim salonima sa čijim smo prodavcima pričali dešavaju se i suze radosnice, što od mlade i njene pratnje, što od devojaka koje tamo rade. Izdvojila se situacija gde je nevesta ipak zaplakala od muke, jer se posle mesec dana odlučila za jednu venčanicu koja je u međuvremenu prodata, kao i slučaj mladinog tate koji se, nakon što je ugledao svoju ćerku u venčanici, onesvestio.

Nažalost, i najlepši događaj u životu nekad ume da se pretvori u nešto ružno, što ostavlja ukus gorčine. Primer koji Ana, vlasnica još jednog salona, ne može zaboraviti je kada je jedan par budućih mladenaca došao u salon na poslednju probu već pripremljene venčanice, tri dana pred svadbu.

– Momak je bio vrlo nezadovoljan njenim izborom venčanice, jer je smatrao da treba da izgleda skroz drugačije. Počeo je da viče na nju, da bi je u jednom trenutku čak i udario. Bilo nam je svima strašno neprijatno. Devojka je to podnela izuzetno smireno i zamolila ga da odu iz salona, ostavivši venčanicu u radnji. Sutradan je došla sama, izvinila se zbog cele situacije, otkazala venčanicu jer, kako je rekla, ne želi da se uda za njega. Želela je čak i da isplati celu venčanicu, ali mi smo joj, naravno, vratile sav novac i u potpunosti je podržale u njenoj odluci – priča Ana.U jednom salonu pažnju im je skrenuo mladoženja koji se pitao bukvalno za sve: od toga kakva će biti venčanica, preko ukrasa za kosu, do cvetića za kićenje.

S druge strane, Silvija nam pominje slučaj gde se budući mladoženja rasplakao od sreće kad je na probi ugledao izabranicu svog srca u venčanici. Ipak, češći je slučaj da devojke sa sobom povedu mame, sestre ili drugarice. Problem može da nastane ako ih bude previše, pa je kod Ane jednom došla buduća mlada sa čak devet drugarica.

– Tad nije bilo šanse da se mlada odluči za određenu haljinu, jer je njena želja stavljena u drugi plan. Svaka od tih devojaka je, zapravo, tu gledala venčanicu za sebe – opisuje Ana i dodaje da se mlada i njene savetnice neretko i posvađaju oko odabira, pogotovo se to dešava ćerkama koje žele da izgledaju atraktivno i majkama koje su više za konzervativniji stajling, a imali su i kombinaciju kad im je došla devojka koja traži venčanicu, u pratnji drugarice koja se isto udaje, ali je već kaparisala na drugom mestu. Na kraju su se posvađale oko jedne haljine koju su obe poželele, pa su ih Ana i koleginica izmirile i ubedile da kupe jednu i da je nose obe.Naravno, dešavaju se i smešne situacije, pa su jednom prilikom u Veričinom salonu mladenci koji su došli da vrate haljinu bili ugruvani, mlada sva modra, sa krastama na laktovima, a mladoženja sa kragnom oko vrata.

– Kad smo ih pitali šta im je, rekli su da je on probao da je prenese preko praga, pri čemu su oboje pali i ugruvali se opisuje Verica i uz to dodaje i anegdotu gde je jedna mlada na dan svadbe izgubila pertlu za vezivanje haljine, pa su je drugarice vezivale trakom sa venecijanera.

Već godinama je uobičajeno da priličan broj nevesti bude u drugom stanju, a u Silvijinom salonu je jedna buduća mlada došla sa bebom, koja se u nekom momentu rasplakala, pa ju je mama dojila u venčanici.

Kako smo saznali od naših sagovornica, u poslednje vreme je popularno i da devojke povedu nekog druga koji se razume u modu ili svog stilistu koji im pomaže oko odabira.Jasno je da je u pripremu svadbe, pa i u sam odabir venčanice, uključeno puno različitih emocija, što neminovno dovodi do raznih situacija. Ipak, kako svojim mladama ume da kaže jedna od vlasnica salona koje su učestvovale u ovom tekstu, manje je važan odabir venčanice, najvažnije da si ti odabrala pravog mladoženju!

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan