NOVOSADSKE PRIČE: Kozmetički saloni i situacije za pamćenje

NOVOSADSKE PRIČE: Kozmetički saloni i situacije za pamćenje

U našem gradu skoro na svakom ćošku postoji po jedan salon lepote, a u njima rade naše sugrađanke uvek spremne da nas doteraju, nasmeju i saslušaju. Tamo su rođena mnoga poznanstva a sa njima i bezbroj zanimljivih situacija za prepričavanje.

Na tretmane mahom dolaze dame različitih uzrasta, ali ni momci ne zaostaju kada je u pitanju briga o telu. Manikir, pedikir, depilacije, masaže, tretmani lica i tela, potamnjivanje, sređivanje obrva i šminkanje samo su neke od ponuđenih usluga. Naše sagovornice, kozmetičarke sa dugogodišnjim iskustvom, kažu da se svakodnevno pojavljuju novi tretmani i da su Novosađani uvek spremni da ih isprobaju.


Prvi susreti sa novim kozmetičkim uslugama izrodili su niz komičnih situacija, od kojih su izdvojile nekoliko.

– Čim se pojavi neki novi tretman interesuju se šta se radi i kako se radi, a pogotovo im je zanimljivo kada nešto ima u Beogradu pa se pojavi u Novom Sadu. To im je neki reper – objašnjava Ivana K. i navodi jedan zanimljiv primer:

– Kada su kod nas postale popularne brazilske depilacije, mušterije su ponekad tražile da im napravim neki oblik, pa smo u salonu imali celulozne modlice u obliku srca, strelice i slično. Jednom mi je došla klijentkinja sa tim zahtevom. Prvo sam joj depilirala ruke i noge da bi na kraju ustala jer je, kako je rekla, imala svoju modlu koju želi da koristimo. Ja sam pomislila da je nabavila u nekoj od kozmetičkih radnji ove kao što mi imamo, međutim pojavljuje se ona sa metalnom modlom za kolače! Od tada više ne jedem kolače pravljene u takvim modlama (smeh).


I Danijela M. pamti smešnu situaciju sa intimne depilacije:

– Pre početka sam devojci rekla da skine veš, a ona me je pitala, "Pa kako ću kad me je sramota?" Rekla sam joj da mora jer depilaciju ne možemo raditi preko gaćica, na šta me je ona zamolila da okrenem glavu dok se skine, i rekla da je neće više biti sramota kada krenem da radim. Neka druga devojka je došla i onako uspaničena pitala da li će je boleti. Kažem joj da mora malo i krećem da radim depilaciju. Ona je posle svake povučene trake vikala da joj duvam u intimne delove jer je boli (smeh).

Ova vrsta tretmana nije strana ni muškarcima, međutim, malo je kozmetičkih salona u kojem ovu uslugu mogu da dobiju. Nena Ć. prepričala nam je svoje iskustvo:

– Ja sam, što se kaže, "evropski čovek širokih shvatanja", pa sam tom logikom odlučila da i muškarcima depiliram prepone. Tim povodom je došao jedan momak kojeg sam izdepilirala i sve je bilo okej, sem što je tražio da mu nanesem ulje nakon depilacije, na šta sam mu rekla da će ipak morati sam to da uradi. Par sati nakon što je otišao, zove on mene na službeni telefon i govori, "Hteo sam nešto da vas pitam. Mene žena zeza da mi je mali, šta vi mislite kakav mi je?". Posle toga više nisam muškarcima depilirala prepone.


Na pitanje koliko često na kozmetičke usluge dolaze muškarci i kojim povodom, naša sagovornica odgovara:

– Na depilacije najčešće dolaze sportisti – npr. fudbaleri i plivači, jer njima smetaju dlake zbog sportskih masaža ili aerodinamike. Ali moram da kažem i da je u poslednje vreme, kod muškaraca, baš aktuelna depilacija nogu ili ruku. Recimo često dolaze na depilaciju da bi im se tetovaže lepo videle. Takođe je dosta moderno i da čupaju obrve. Ima ih pristojnih koji dođu na tretman lica, pedikir, manikir, masažu i to su muškarci koji su veoma čisti i negovani, uredniji od većine žena. Ali ima i onih koji dolaze iz nekih drugih pobuda, pa je bilo raznih neprijatnih situacija zbog kojih danas u naš salon muškarci mogu da dođu samo po preporuci. Najčešće su se dešavale nezgodne situacije na masažama, gde su otvoreno pitali da li će biti "hepi end", očekivali erotske masaže, davali komentare poput, "Blago vašem mužu" i tome slično – navodi Silvija V. koja se ovim poslom bavi već 16 godina.

Nezgodnu situaciju sa osobom muškog pola imala je i Nena Ć.

– Čovek je ušao u salon i krenuo da se raspituje za masažu postavljajući čitav niz čudnih pitanja: "Da li možete baš jako da me izmasirate? A masirate li stomak? Možete li da me udarate po stomaku? Da li masirate lice i možete li da me šamarate? A da me gazite?". Kada sam rekla da to ne radim rekao je da bi dodatno platio za usluge. Na kraju sam ga poslala kod kiropraktičara, stvarno nisam znala šta da radim sa njim. Sva sreća koleginica je naišla pa je otišao. Kasnije sam čula od drugih kozmetičarki da taj muškarac obilazi salone i svima traži ovakve stvari.


– Imam jednu mušteriju, momka koji već preko godinu dana redovno dolazi da čupa obrve. On me svakog puta pita da li sam raskinula sa momkom jer, ako jesam, on je spreman da me oženi
(smeh) – nadovezuje se Željka L. i priseća se jednog neobičnog prohteva.

– Jedna mušterija me je nazvala u 23 sata i pitala da li mogu tada da dođem i uradim pedikir njenom drugu jer je on poznati pevač.

Naše sagovornice ispričale su nam još neke od nerazumnih zahteva:

– Neke devojke su dolazile na šminkanje sa fotografijama poznatih ličnosti, npr. Kim Kardašijan, i tražile da ih našminkam da izgledaju kao osoba na fotografiji, bez obzira što nemaju nikakve sličnosti sa njom – govori Silvija L.

– Devojčice uglavnom dolaze na depilaciju sa 12, 13 godina, uglavnom za noge do kolena i slično, ali evo nedavno nam je došla jedna mama sa ćerkom od 10, 11 godina koja je insistirala da devojčici uradimo intimnu depilaciju. Mi smo bili u šoku. Ja sam rekla da to neću uraditi, a ona me je ubeđivala kako će devojčica imati komplekse zbog toga. Prosto, ja imam ćerku od 13 godina i mislim da to nije primereno za taj uzrast – kaže Ivana K.


Željka L.
izdvaja još jednu situaciju:

– Jedna mušterija, koja inače voli i nosi izrazito duge nokte, je došla i rekla da želi da ih skrati. Meni je to bilo čudno, zato što godinama održava jako duge nokte, ali sam je, naravno, poslušala. Skratila sam ih na jednoj ruci, kao što je tražila i krenula da isto uradim na drugoj ali me je ona sprečila, "Jao, nemoj, ja ovo ne mogu, hajde molim te ostavi mi duge na drugoj ruci". Pitala sam je kako da ostavim to tako, pa ne može na jednoj ruci kratki, a na drugoj ruci dugi nokti, na šta će to da liči. Na šta mi je ona odgovorila, "Ma šta ima veze, kao da će neko to da primeti. Pa neću pokazivati obe ruke u isto vreme".

Veliki broj komičnih situacija vezane su i za solarijum. Izdvajamo neke od njih.

– Kada su svojevremeno solarijumi postali moderni u Srbiji, došla nam je devojka koju smo uveli u kabinu, objasnili joj gde stoje peškiri, ubrusi i sve ostalo. Ona je rekla da će sama sve da uključi i ušla u kabinu. Prošlo je već nekih pet, šest minuta i ona je prema našim procenama do tada već trebalo da legne u solarijum i da se zatvori, međutim, videlo se da vrata kabine nisu spuštena. Ja provirim da vidim da li je sve u redu i vidim – ona je lepo uzela peškir, namenjen brisanju nakon solarijuma, raširila ga pored solarijuma i tu legla. Pored solarijuma! Onda sam pokušala da joj objasnim da se solarijum ne koristi tako, ali nije htela da prizna grešku pa je rekla, "Da, da, ali meni smeta kada uđem unutra i zatvorim se, pa ja to volim ovako" – kroz smeh priča Ivana K.– Jednom prilikom mi je došla kompletna porodica u solarijum, spremali su se za odlazak na more. I svi onako redom idu, majka, otac i njihova deca. Kada je otac došao na red, pitao me je da li je potrebno da skine odeću sa sebe ili može unutra obučen
– priča Željka L.

Ivana K. je kozmetičarka već 18 godina i kako kaže i posle toliko godina se oseća kao da ovaj posao radi tek mesec dana.

– Veoma volim svoj posao ali ponekad zna da bude i težak, pogotovo sada kada je velika konkurencija i ima mnogo nestručnih lica koja se bave ovim poslom, zbog kojih mušterije dolaze nepoverljive. Ima koleginica koje su vrhunski kozmetičari, ali ima i onih koje su samo išle na edukacije od dan, dva, pet... Recimo, jedna devojka je godinama išla kod neke druge kozmetičarke i za svaki tretman lica je uzimala tri dana bolovanja jer zbog crvenila nije mogla da izađe iz kuće. Njena koleginica, koja je bila moja mušterija, pokušala je da joj objasni da to nije normalna reakcija i da treba da ode kod nekog drugog. Pošto nije uspela da je ubedi, uplatila joj je za rođendan tretman lica u mom salonu. Kada je došla prvo pitanje je bilo, “Koliko dana neću moći da izlazim napolje?“. Ja sam je u čudu pogledala i rekla da je najbolje da prvo odradimo tretman pa ćemo videti kako reaguje. Na kraju je sve dobro prošlo i, naravno, nije morala na bolovanje – kaže Ivana.


Zabeležila: S. S.

Oceni vest:
10
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan