NOVOSADSKE PRIČE: Najzanimljivije situacije iz frizerskih salona

NOVOSADSKE PRIČE: Najzanimljivije situacije iz frizerskih salona

Frizerski saloni oduvek važe za mesta na koja mušterije, osim po frizuru, svrate i na "čašicu" razgovora, da čuju novosti, izjadaju se o svojim problemima... Mnogi frizeri u šali kažu da su poput psihoterapeuta, jer se naslušaju svakakvih priča, pa i najintimnijih.

Smehotresne situacije, potresne životne priče, svađe između mušterija, stranke koje zaborave da plate, udvaranja, suze, ali i opasne situacije samo su delić onoga što doživljavaju radnici u ovoj zanatskoj struci.

Ispred vas je živopisan i zanimljiv tekst sa istinitim događajima, za čije nastajanje nam je pomoglo nekoliko iskusnih novosadskih frizerki, prisetivši se najinteresantnijih situacija za naš portal.


NIGDE BOLJIH ANEGDOTA

Očito se pozitivni događaji intenzivnije pamte, jer su nam sagovornici najpre ispričali one smešne situacije koje su se zbile.

Došla mi nova mušterija, žena u četrdesetim. Dok je feniram, traži savet o nezi kose, a da je iz kućne radinosti. Kažem joj da može staviti neko ulje (misleći na kokosovo, orahovo...) na krajeve i upakovati u najlon. Po dogovoru dolazi u salon i, posle mog petog šamponiranja njene kose, koja je i dalje masna, pitam je koje je ulje stavila. Žena mrtva ozbiljna odgovara: "Pa, Zvezdino" (jestivo) – priča nam Tatjana, koja već 24 godine obavlja frizerski posao.

Takođe se seća mušterije koja je, ulazeći u salon, s vrata tražila "miniranje glave", misleći na mini-val, kao i bake koja je dva puta nedeljno dolazila na pranje kose i svaki put tražila da joj se operu i "uveta".


Bila sam sama u salonu sa ženom koja se sve vreme nekontrolisano smeje. Dok joj je stajala farba na glavi, opravdava svoj smeh: " Izvinite, ometaju me čipovi u intimnoj regiji". Jedva sam čekala da ode – kaže Sonja, koja je frizerka osam godina.

Dragani je u sećanju ostala situacija u kojoj je osoba koja je došla na pranje kose došla do šamponjere i umesto da se okrene da sedne, uhvatila se za ručke, stavila kolena na sedalni deo i nagnula glavu nad šamponjerom kao da će da pere sebi kosu nad kadom. Koleginice su isprva mislile da joj je pozlilo, a kada je shvatila da je pogrešila, samo je izletela iz salona bez ijedne reči.

Marija iza sebe ima više od 30 godina radnog staža u ovoj struci i veli da bi mogla da napiše roman. Ipak, anegdota kojoj se i dan danas slatko smeje datira iz perioda kada su žene, pre frizure, učvršćivale kosu pivom.

U to neko doba pojavio se i ehoton. Pitam gospođu da li će ehoton ili pivo, a ona odgovara da bi radije kafu – kroz smeh nam govori Marija.


Od skorašnjih situacija, pamti prethodni 31. decembar i gužvu pred novogodišnju noć. Njena koleginica je počela malo ranije da slavi, nazdravljajući malo po malo. Kada je trebalo da završi jednu visoku punđu, nikako joj nije polazilo za rukom da je postavi na sredinu glave. Kako god bi je skupila, punđa bi otišla ulevo ili udesno. Videvši u ogledalu šta se zbiva, Marija je morala da se umeša i spase situaciju.

 

SKORO PA NEMOGUĆI ZAHTEVI

Neretko se dešavalo da mušterije dođu sa zahtevom da im se napravi frizura kao što je ima neka poznata ličnost, najčešće glumica ili pevačica. Međutim, nezgodno je bilo saopštiti im da je to kod njih nemoguće.

Nekada je to nemoguća misija, kad u startu vidim da mušteriji to ne bi stajalo, a ne mogu joj reći: "Gospođo, za tu frizuru imate velike uši ili debeo vrat. Onda sam morala da pronađem modus da je izdaleka ubedim da ipak odabere drugu frizuru – objašnjava Marija.


Nezgodno je i, kako kažu frizeri, kada žene sa izuzetno tamnom pigmentacijom, požele da budu plavuše, kao što je jedna vrlo tamnoputa gospođa htela da liči na Suzanu Mančić

Jedna mušterija je zahtevala da joj prednji deo oko lica ošišam pod uglom od 30 stepeni, šiske pod uglom od 90 stepeni, svaki stepen kose na 15cm, a zadnji deo da ostane 30 cm. Kada je završila sa objašnjavanjem, uredno sam joj skinula mantil i uz izvinjenje rekla da ja ipak koristim makaze i češalj i da bi najbolje bilo da potraži salon u kome rade sa uglomerima i lenjirima – opisuje Tatjana.

Sličan zahtev imala je i jedna devojka koja je došla na šišanje kod Marine, pri čemu je tražila da joj kosu skrati tačno 7 cm, a potom je otvorila ranac i izvadila ogroman lenjir. Ipak, u njenom salonu najčešće se prepričava slučaj koleginice kojoj je došla osoba sa sledećim zahtevom:

Hoću sa jedne strane da imam kosu, sa druge strane da nemam kosu, a pozadi pačija zadnjica!

Da nisu zahtevne samo žene, dokaz je jedan izrazito maljav i kosmat muškarac, Tamarina stalna mušterija, koji leti traži da mu glavu ošiša na trojku, a ruke do ramena na keca.Kada je persona prenaporna, Andrijana, frizerka sa šesnaestogodišnjim iskustvom, ima jednu ponudu za njih: da im plati da nikada više ne dođu.

Žena je prvo tražila par pramenova, koje sam joj izvukla, pa joj se to učinilo previše. Kada smo joj smanjili taj broj, onda joj je bilo nedovoljno primetno. Trajalo je to nekoliko dana, a da bi tražila da joj zakažem ponovno prefarbavanje baš za praznike. Odradila sam to što je htela i ponudila joj novac da mi se nikad više ne pojavi – rezignirano priča Andrijana.

 

LJUBOMORNE ŽENE I MUŽEVI

Zanimljiv zaplet može da nastane kada u isti salon dolaze žena i ljubavnica – istog muškarca, razume se. Baš takvu priču pamti Andrijana.

Bilo je vrlo nezgodno, ne znaš šta smeš, a šta ne smeš da kažeš. Slušaš priču s obe strane i klimaš glavom. Zaista smo se trudile da ostanemo neutralne, ali je vrhunac bio kada je jedna od njih tražila da joj damo kosu suparnice. Ko zna šta je nameravala sa tom kosom, ali naravno da joj je nismo dali – prepričava nam jednu od najzanimljivijih situacija.


Marijino
bogato iskustvo sadrži i momente u kojima se dešavalo da žene kažu muževima da su kod frizera, a odu sa prijateljem na neko druženje. Potom dođe muž da traži ženu, a frizerke se nađu u nebranom grožđu, jer moraju da kažu da nije tu, dok on ostaje zabezeknut.

Desilo se i da muž, dok se žena frizira, šeta ispred salona i čuva stražu, pa potom sam dođe da plati račun, bez poverenja u nju – deli sa nama još jedan primer ljubomore Marija.

 

OPASNE SITUACIJE

S obzirom na to da su frizerski saloni javna mesta, u koja može da uđe ko god želi, nekada situacije nisu nimalo bezazlene.

Tako je jednom prilikom u salon u kojem radi Marina došla žena da se isfenira i odseče šiške. Kada su je pitali čime se bavi, odgovor je glasio: "Vozim kamion, a inače sam nedavno izašla iz zatvora, ubila sam muža i ljubavnicu. Htela sam samo njega, ali sam promašila." Iako im nije bilo svejedno, i dan danas se smeju na koleginicin odgovor na to: "Jesu Vam dobre šiške?" (samo je to uspela da kaže, u strahu da ne strada zbog frizure).

Andrijana je prvih nekoliko godina radila u "sivoj zoni" i došla joj je žena koju prvi put vidi. Nakon kompletne frizure i neobaveznog ćaskanja, upitala je mušteriju čime se bavi, na šta se sledila kad je čula da je ova tržišni inspektor. Na njenu sreću, žena je zaista došla isključivo zbog frizure, te joj je postala stalna klijentkinja.


Mlada frizerka Milena se, pak, jednom prilikom našla u nimalo zavidnoj situaciji.

Došao mlađi muškarac da se ošiša, obavimo mi sve, on plati i počne da mi udeljuje komplimente. Pitao me je i da li imam dečka. Ja za to vreme čistim alat i, u jednom momentu, krenem u toalet da uzmem metlu da počistim. Kad on krene za mnom i počne da me grli. Ja dograbim metlu, zapretim mu da ću ga udariti i izbaciti napolje kroz izlog. Spasilo me je to što se sve kroz izlog videlo, ali i to što sam mu pokazala da ga se ne plašim – prepričava nam ona svoje nemilo iskustvo.

Ova navalentna mušterija Mileni nikad više nije došla u salon, ali joj je nakon dve godine bio jedan inspektor sa kojim je, sasvim slučajno, došla na temu te neprijatnosti. Od njega je saznala da je dotični muškarac pokušao da napastvuje jednu konobaricu i da su ga uhapsili i deportovali u Crnu Goru.

Marija i njene koleginice jednom prilikom su pretrnule od straha.

Dupke pun salon, ulazi mlađi muškarac prodornog pogleda i pita koliko košta šišanje. Istog trenutka on vadi pištolj, ali sam uspela da ostanem smirena i uz osmeh mu kažem cenu. Tada vraća pištolj i izlazi napolje. Žene su, naravno, ostale u šoku. Na kraju se ispostavilo da je bio psihijatrijski slučaj, a pištolj igračka – opisuje Marija.

 

NA METI PREVARANATA

Prema rečima naših sagovornica, sijaset puta su mušterije zaboravljale da plate, ali se kasnije vrate da isprave grešku i izvinjavaju se. Međutim, saloni su i "meka" za razne vrste prevaranata.

Sećam se jedne dame, slatke, šarmantne, doterane, koja je bila nekoliko puta da se isfenira, čak je ostavljala i dobar bakšiš. I onda je došla neki četvrti put i tražila sve po redu: šišanje, pramenove, prelive, pakovanja... Kad sam sve završila, kaže kako je zaboravila novčanik. Nikad se više nije pojavila. Posle sam saznala da je to radila i drugim kolegama, širom grada – navodi Marija.


Ni krađe nisu retke, pa je u isti salon došla gospođa koja je uspela da povadi novčanike iz svih tašni. Naravno, slučaj je prijavljen miliciji i žena je pronađena.

U drugom salonu se lopov odlučio da pokrade novac iz kase, glumeći pritom da mu treba da se posluži fiksnim telefonom.

 

OD PRVE POMOĆI, DO RAĐANJA LJUBAVI

Frizeri saznaju i mnogo toga o zdravstvenom stanju ljudi koji se friziraju kod njih, pa i članova njihove porodice. Neretko budu zatečeni vestima o teškim bolestima ili o smrti bližnjih, pa su bili u situacijama da budu među prvima koji teše i pružaju podršku. Takve priče ni njih ne ostavljaju imunima, pa su pored toga što se na poslu smeju raznim peripetijama, nekada i zaplaču nad teškim životnim pričama.

A dešava se i da budu oni koji pružaju prvu pomoć.

Jednom prilikom je mlada devojka imala epileptični napad, a više puta da ženama koje dođu direktno s posla pozli, jer im padne šećer. Uvek sam vodila računa da imam neki keksić ili bombone, a nekada smo morali zvati i hitnu pomoć – opisuje Marija.Mileni
se desila i daleko lepša situacija od gorepomenutog ataka navalentnog muškarca, jer je baš u salonu upoznala svog sadašnjeg supruga.

Moj sadašnji muž se šišao kod frizera kojim nije bio zadovoljan i njegov kum ga pošalje kod mene. Došao on, ulazi u salon i pita: "Je l' se ovde šiša moj kum?". Kažem mu da se mnogi kumovi ovde šišaju. Dolazio je svakog petka da se šiša i svaki dan prolazio kroz ulicu. I, eto, na kraju se udadoh za mušteriju – prepričava nam Milena.

 

FRIZER – PSIHOTERAPEUT I PRIJATELJ

Novosadske frizerke, sagovornice portala Moj Novi Sad, složile su se u tome da je puno sugrađana spremno da frizeru ispriča mnogo toga. Žene više nego muškarci, jer se muške priče svode više na kola, sport i slično.

Zato pripadnice nežnijeg pola čavrljaju o svemu: od propalog braka, preko dečijih obaveza, do pijace. Uglavnom su to životni problemi koji ih najviše muče, kao i svakodnevna dešavanja, poput kuvanja ili rasprodaja. Takođe, često razmenjuju recepte, a ponekad donesu i da se nešto degustira.

Vrlo često razgovaraju o serijama ili Zadruzi, pa imaju svoje miljenike. Sa druge strane, izdvaja se i nešto drugačiji soj koji je pun informacija o kulturnim dešavanjima u gradu – veli jedna od majstorica sa kojima smo razgovarali.

Frizeri ogovaranja slušaju svakodnevno, a najčešće se snaje žale na svekrve i, s druge strane, svekrve na snaje. Puno je i devojaka koje se jadaju na momke koji su nezainteresovani, ali se događa i da dolazi više koleginica iz iste firme, koje ne govore najlepše jedna o drugoj.


Andrijana
naglašava da u ovom poslu moraš biti jako dobar psiholog da bi sve podneo i filtrirao, ali i umeo da se postaviš u adekvatnu ulogu. Najzahtevnije je, kaže, sa ženama koje pružaoce usluga smatraju nižim rangom i postavljaju se iznad svih. Sa njom se slaže i Marija, kojoj se više puta dešavalo da mušterije sa određenom titulom očekuju da budu primljene preko reda, jer su, očigledno, na takav tretman na drugim mestima navikle.

– Nikada nisam pravila razliku između, recimo, kafe kuvarice i doktorke, pa su umele da komentarišu kako su zgrožene jer su morale da čekaju na red. No, nikada nisam obraćala pažnju na to – samouverena je Marija.

Frizer igra važnu ulogu i kada mu dođe tužna, razočarana, depresivna osoba, koja ili očekuje potporu od njega, ili traži način da "ostrese" iz sebe svoje probleme, jer je trenutno nestabilna.

Stavila mušterija negde nadogradnju kose i došla na feniranje kod mene. Kako je uzimala kosu da stavi peškir oko vrata, tako joj pramen kose dotakne grudi. Brizne u plač, kukajući da ne zna ko je sve tu kosu dirao. Kad sam je, posle nekoliko minuta plača, pitala šta se stvarno dogodilo, rekla je: "Nije me zvao tri dana!" – prepričava Tatjana.

A moguće je i da se mušterija rasplače jer frizerka "titra" drugoj mušteriji.Kao što vidimo, frizerski saloni su mesta na kojim se iznose pikanterije, deli i radost i žalost, nastaju svađe, ali i čvrsta prijateljstva.

Kada poredi pređašnje i sadašnje vreme, Marija primećuje i to da se danas žene, umesto nekadašnjih priča o ljubavnim zgodama ili modi, opredeljuju na živu diskusiju o politici, pa se nekada čak i međusobno posvađaju.

Ipak, u salonima se dešavaju i predivne stvari i divni susreti, a zadovoljne klijentkinje umeju da trče kod frizerke da baš sa njom podele lepu vest ili je počaste za neki bitan životni događaj.

Oceni vest:
17
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sonja

  pre 1664 dana i 13 sati

  Niste pomenuli kako se frizerke raspričaju i zaborave da na vreme isperu farbu/blanš itd pa vam spale kosu do korena, promaše nijansu i još za celu psihičku i estetsku torturu platite debelo. I ti je samo kap u moru promašaja koje sam lično videla i doživela. Malo fokusirajte na brizi same kose, naći ćemo momke same.

  Oceni komentar:
  6
  10
 • Cica

  pre 1664 dana i 12 sati

  Tekst je veoma zanimljiv i sveobuhvatan, baš mi je prijalo da ga pročitam. Kako jedan čitav svet iz ugla frizera može da izgleda drugačije nama koji nismo iz te struke. Želim im da imaju što više ovih smešnih, a što manje opasnih situacija. Ja imam divnu frizerku koja je takođe prepuna dogodovština, pozdrav svim vrednim ženama koje satima stoje na nogama kako bismo mi bile lepe i grbe kičmu. Nije to nimalo lako, a pogotovo kad vidimo šta sve moraju da slušaju i upijaju.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Didi

  pre 1075 dana i 16 sati

  Mila majko, pa nije ni. jima lak posao!

  Oceni komentar:
  0
  0