Novosadske škole bez obaveznih uniformi: Glavni problem finansije

Novosadske škole bez obaveznih uniformi: Glavni problem finansije

Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji, iako se njihovo uvođenje najavljuje već skoro dve godine.

To potvrđuju i u Ministarstvu prosvete, uz napomenu da su glavni problem finansije, piše Blic.

Rezultati anketa pokazuju da roditelji i učenici u većini nisu prihvatili ideju uvođenja školskih uniformi, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme. Mi se i dalje zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Naše je mišljenje da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane – kažu za Blic u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.
 
Jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Istina, kreirala ih je poznata dizajnerka Dragana Ognjanović, koja ih je donirala, a ministar prosvete Mladen Šarčević tada je rekao da bi one trebalo da zažive u naredne dve godine.
 
U Kragujevcu i Novom Sadu još uvek nema škola koje su uvele uniforme. Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjicki kaže za 021 da se videla jasna razlika između mišljenja osnovaca u nižim i u višim odeljenjima - u prvim i drugim razredima su deca mahom bila za uvođenje uniforma, dok je protiv uniformi bila većina đaka u višim razredima.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.  
 
Izvor: 021.rs, Blic
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad isključenja struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo zagađenje novosadsko porodilište isključenja JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja zbor građana bebe magla horoskop jkp lisje servisne informacije novi sad zodijak zdravlje dnevni horoskop matičar novi sad novorođenčad saveti sremska kamenica raspored sahrana novi sad bez vode Miloš Vučević astrologija betanija isključenje vode zagađenje vazduha horoskopski znaci