Novosadske škole bez obaveznih uniformi: Glavni problem finansije

Novosadske škole bez obaveznih uniformi: Glavni problem finansije

Školske uniforme zaživele su u malom broju škola u Srbiji, iako se njihovo uvođenje najavljuje već skoro dve godine.

To potvrđuju i u Ministarstvu prosvete, uz napomenu da su glavni problem finansije, piše Blic.

Rezultati anketa pokazuju da roditelji i učenici u većini nisu prihvatili ideju uvođenja školskih uniformi, ali najviše iz finansijskih razloga. Najveći broj škola nije u mogućnosti da obezbedi donatore koji bi finansirali uniforme. Mi se i dalje zalažemo za ideju uvođenja uniformi, za čiji dizajn bi se opredelili sami učenici. Naše je mišljenje da će novoformirani opštinski saveti roditelja sa više energije i inicijative podržati ideju i da će na lokalnom nivou obezbediti potrebna sredstva za uvođenje uniformi u škole koje su za to zainteresovane – kažu za Blic u kabinetu ministra prosvete Mladena Šarčevića.
 
Jedna od škola koje su dobile uniforme je u beogradskom naselju Vrčin, gde su one koštale 6.000 dinara po učeniku. Istina, kreirala ih je poznata dizajnerka Dragana Ognjanović, koja ih je donirala, a ministar prosvete Mladen Šarčević tada je rekao da bi one trebalo da zažive u naredne dve godine.
 
U Kragujevcu i Novom Sadu još uvek nema škola koje su uvele uniforme. Predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu Jasmina Pastonjicki kaže za 021 da se videla jasna razlika između mišljenja osnovaca u nižim i u višim odeljenjima - u prvim i drugim razredima su deca mahom bila za uvođenje uniforma, dok je protiv uniformi bila većina đaka u višim razredima.
 
Opširnije o ovoj temi pročitajte OVDE.  
 
Izvor: 021.rs, Blic
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan