Novosadski AD "Hleb" definitivno zatvoren, čeka se prodaja imovine

Novosadski AD "Hleb" definitivno zatvoren, čeka se prodaja imovine

Novosadski AD „Hleb”, nekada najveća industrijska pekara u Vojvodini, više ne postoji, pošto je ključ u bravu stavljen u decembru 2017. godine, posle stečaja uvedenog 19. septembra.

Sve prodavnice „Hleba” u Novom Sadu su takođe zatvorene pa će i one, kao i pogoni preduzeća u Industrijskoj zoni, biti na prodaji.

Tako je blizu 90 radnika za nepuna tri meseca od uvođenja stečaja do likvidacije ostalo bez posla, čekajući isplatu jedne i po zaostale zarade i uplatu doprinosa za zdravstvo i penziono osiguranje za devet meseci.

- Privredni sud u Novom Sadu doneo je odluku o likvidaciji pa će celokupna imovina preduzeća, iz kojeg je svojevremeno izlazilo i po 100.000 vekni na dan, biti na prodaji, ali će odluku o tome doneti sud - kazao je predsednik Samostalnog sindikata u AD „Hleb” Milan Ljubenović.

Dodaje da sud nije prihvatio plan reorganizacije, premda je neposredno pred uvođenje stečaja „Hleb” mesio 14.000 vekni dnevno, uz pecivo i smrzunuto testo.

Prema njegovi rečima, likvidacija je usledila zbog ogromnih hipotekarnih dugova bankama, koji se mere iznosima od više milijardi dinara.

- Sud je stao na stanovište da se ni reorganizacijom neće uspeti namiriti bankarska potraživanja, mada je oko stotinu zaposlenih bilo mišljenja – o čemu smo i pisali sudu dok je stečaj vođen – da bi preduzeće racionalizacijom u poslovanju moglo opstati - kaže Ljubenović.

„Hleb” je prodat još 2003. godine na aukciji za oko 270 miliona dinara, a kao vlasnici su spominjani proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga i Radivoj Živanić.

Ostatak teksta možete da pročitate OVDE.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan