Novosadski "Cool naučnici" uskoro kreću na krov Evrope

Novosadski "Cool naučnici" uskoro kreću na krov Evrope

Sećate se mladih profesora, dr Danijele Tešendić i dr Mlađena Jovanovića, koji su prošle godine u okviru kampanje za manifestaciju Noć istraživača bili u konkurenciji za "COOL NAUČNIKA"?

Oni nastavljaju svoje planinske šetnje, te će od 22. juna do 1. jula, biti deo svetske ekspedicije koja će osvojiti krov Evrope – Elbrus (5.642 m).

Na vrhu ovog vulkana ih čekaju arktičke temperature i samo 50% kiseonika u odnosu na koncentraciju na koju smo navikli. Da li je neobično što upravo takvi uslovi privlače naš visokogorski dvojac? Znajući o kakvim se naučnicima/planinarima radi, i nije.

Danijela je 2010. doktorirala na PMF-u i vanredni je profesor na Katedri za informacione tehnologije i sisteme Departmana za matematiku i informatiku. Aktivno se bavi alpinizmom, planinarenjem i veliki je ljubitelj prirode. Do sada je bila na vrhovima kao što su Mont Blanc (4810 m), Grossglockner (3798 m), Gran Paradiso (4061 m), Castor (4228 m), Dolomiti (3343 m),  Atlas (4167 m), Damavand (5671 m), a “pokorila” je i većinu planina u okruženju (Prokletije, Durmitor, Komovi, Velebit, Prenj, ...). Pored toga, rekreativno se bavi streličarstvom, učestvovala je u maratonskoj štafeti na Novosadskom maratonu kao član ekipe Departmana za matematiku i informatiku, istrčala je i polumaraton. Voli da putuje u sopstvenoj organizaciji kao backpacker, pogotovo na destinacije koje nisu previše turistički eksponirane. U septembru putuje u Iran gde će se, između ostalog, penjati na najviši vrh Irana .

Mlađen je doktorirao je 2011. godine i docent je na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta. Bavi se bavi se planinarenjem, visokogorstvom, speleološkim istraživanjima, radovima na visini, fotografijom.

Po broju radova u međunarodnim časopisima, kao i po broju citata radova u međunarodnim časopisima, Mlađen Jovanović se nalazi na drugom mestu u Srbiji, u oblasti Geonauke i astronomija. Do sada je bio na vrhovima: Damavand (5671 m), Mon Blan (4810 m), Kastor (4228 m), Poluks (4092 m), Gran Paradizo (4061 m), više vrhova preko 3000 m.... U predahu između vrhova, učestvuje na planinarskim (ultra)maratonima (Sky running i Treking liga).

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan