Novosadski Dom zdravlja više od mesec dana bez vakcina protiv sezonskog gripa

Novosadski Dom zdravlja više od mesec dana bez vakcina protiv sezonskog gripa

Sezona gripa nam tek predstoji, a u Domu zdravlja "Novi Sad" više od mesec dana nema vakcine protiv gripa. Početkom oktobra stiglo je 9.800 doza i potrošene su za mesec dana, a nove vakcine protiv gripa Dom zdravlja "Novi Sad" neće nabavljati.

Iako je kardiovaskularni bolesnik i u grupi je visokorizičnih, osamdesetogodišnji Novosađanin Vojislav Nikolajević, koji se deceniju redovno vakciniše, ove godine nije uspeo da primi vakcinu protiv gripa. U nekoliko navrata odlazio je do ambulante u Rumenačkoj, gde se leči, ali tamo su mu prilikom poslednje posete rekli da vakcina neće ni biti.

- Ja sam pre 11 godina operisao srce i imam dva bajpasa i ove godine nisam uspeo da se vakcinišem, jer vakcinacija je počela još u oktobru, možda i ranije, ali već u drugoj polovini oktobra nije bilo vakcina i rekli su da će doći, međutim ja redovno proveravam i vakcina nema – kaže za RTV Vojislav.

U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da je pre oktobra stiglo 9.800 doza, koje su distribuirane po ambulantama na osnovu prošlogodišnje potrošnje, te je i objekat u Rumenačkoj dobio planiran broj doza, međutim pokazalo se da to nije dovoljno.

- Ono što nam je preostalo presabrali smo ovde na Liman, gde se nalazi centralni vakcinalni punkt i svakoj ambulanti na zahtev ćemo poslati po taj neki minimum koliko budemo imali na raspolaganju. Tako je i jutros u ambulantu Rumenačka otišlo 9 doza koje sam preraspodelila iz ambulante Kovilj – kaže Dragana Kostadinović, koordinator za imunizaciju Doma zdravlja "Novi Sad".

Dom zdravlja "Novi Sad" neće nabavljati vakcine protiv gripa, a ukoliko bude potrebno, kako su za RTV rekli, kontaktiraće Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji će od ambulanti u Južnobačkom okrugu preraspodeliti vakcine. U toku je i vakcinacija protiv morbila, a kako su u Doma zdravlja rekli, raspolažu sa 1.800 doza. Tokom prethodne sedmice vakcinisali su 260 dece, a u februaru očekuju novu isporuku MMR vakcina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan