Novosadski Dom zdravlja više od mesec dana bez vakcina protiv sezonskog gripa

Novosadski Dom zdravlja više od mesec dana bez vakcina protiv sezonskog gripa

Sezona gripa nam tek predstoji, a u Domu zdravlja "Novi Sad" više od mesec dana nema vakcine protiv gripa. Početkom oktobra stiglo je 9.800 doza i potrošene su za mesec dana, a nove vakcine protiv gripa Dom zdravlja "Novi Sad" neće nabavljati.

Iako je kardiovaskularni bolesnik i u grupi je visokorizičnih, osamdesetogodišnji Novosađanin Vojislav Nikolajević, koji se deceniju redovno vakciniše, ove godine nije uspeo da primi vakcinu protiv gripa. U nekoliko navrata odlazio je do ambulante u Rumenačkoj, gde se leči, ali tamo su mu prilikom poslednje posete rekli da vakcina neće ni biti.

- Ja sam pre 11 godina operisao srce i imam dva bajpasa i ove godine nisam uspeo da se vakcinišem, jer vakcinacija je počela još u oktobru, možda i ranije, ali već u drugoj polovini oktobra nije bilo vakcina i rekli su da će doći, međutim ja redovno proveravam i vakcina nema – kaže za RTV Vojislav.

U Domu zdravlja "Novi Sad" kažu da je pre oktobra stiglo 9.800 doza, koje su distribuirane po ambulantama na osnovu prošlogodišnje potrošnje, te je i objekat u Rumenačkoj dobio planiran broj doza, međutim pokazalo se da to nije dovoljno.

- Ono što nam je preostalo presabrali smo ovde na Liman, gde se nalazi centralni vakcinalni punkt i svakoj ambulanti na zahtev ćemo poslati po taj neki minimum koliko budemo imali na raspolaganju. Tako je i jutros u ambulantu Rumenačka otišlo 9 doza koje sam preraspodelila iz ambulante Kovilj – kaže Dragana Kostadinović, koordinator za imunizaciju Doma zdravlja "Novi Sad".

Dom zdravlja "Novi Sad" neće nabavljati vakcine protiv gripa, a ukoliko bude potrebno, kako su za RTV rekli, kontaktiraće Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji će od ambulanti u Južnobačkom okrugu preraspodeliti vakcine. U toku je i vakcinacija protiv morbila, a kako su u Doma zdravlja rekli, raspolažu sa 1.800 doza. Tokom prethodne sedmice vakcinisali su 260 dece, a u februaru očekuju novu isporuku MMR vakcina.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novi sad bez vode vojvodina ns seme Dom zdravlja Novi Sad horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode istraživanje novorođenčad isključenja struje Spens vremenska prognoza novi sad bebe bez struje Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu servisne informacije novi sad novosadska policija Isključenje struje zdravlje novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novosađani jkp novosadska toplana horoskop JKP Vodovod i kanalizacija betanija tajne horoskopa klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina