NOVOSADSKI "FANATICI": Upoznajte najstariji i najtrofejniji klub za planinski biciklizam u zemlji

NOVOSADSKI "FANATICI": Upoznajte najstariji i najtrofejniji klub za planinski biciklizam u zemlji

Klub za planinski biciklizam “Fanatic” iz Novog Sada osnovan je 1993. godine i do današnjeg dana je okupio više stotina prijatelja i članova kluba. “Fanatic” je prvi klub u Jugoslaviji takve vrste osnovan od strane istinskih zaljubljenika u planinski biciklizam – “mauntinbajking”.

Jedna od glavnih smernica od nastanka kluba je razvoj vrhunskih takmičara, i u tom pogledu je klub ostvario veliki uspeh. Ne samo što je najstariji, nego je ubedljivo najtrofejniji klub u zemlji sa više od 300 osvojenih medalja.

Po rečima Ivana Davosira, osnivača i predsednika kluba “Fanatic” od svog nastanka pa sve do nedavno takmičari kluba činili su okosnicu državne reprezentacije.

- Osim razvoja sportista kroz trenažni proces, jedna od glavnih aktivnosti kluba je organizacija trka. Tu posebno mesto zauzima Fruškogorski MTB Maraton koji je ove godine održan po dvadeset i šesti put. U stvari sedam osnivača kluba su zavolela ovaj sport upravo preko Fruškogorskog maratona 1992. kada se među hiljadama planinara pojavilo nekoliko biciklista. Ti biciklisti su nakon maratona tokom cele godine prepričavali svoje biciklističke dogodovštine i na taj način zainteresovali mnoge buduće zaljubljenike. Neophodan uslov za razvoj ovog sporta je postojanje terena za treniranje. Fruška Gora je skoro idealno mesto. Jedino što nedostaje su kamenite staze – kaže naš sagovornik.


MTB ima dve osnovne discipline. Jedno su takozvane “Cross Country (XC)” trke. One se voze najčešće po kružnim stazama – uzbrdo i nizbrdo. Startuju svi takmičari odjednom. Ta disciplina je ujedno i olimpijska. Svi takmičari moraju imati osim ispravnog bicikla i kacigu. Jedna podvrsta ove discipline su MTB maratoni koji mogu imati kružnu stazu ili ići od tačke do tačke.


Druga važna disciplina kako Ivan objašnjava je “Down Hill (DH)”, kod koje je staza slična kao kod skijanja. Start je na uzvisini i uglavnom se vozi nizbrdo. Startuje se pojedinačno i svakom takmičaru se meri vreme. Pošto ova disciplina zahteva od takmičara što bolju tehniku vožnje, brzinu i rizik, zbog zaštite od povreda takmičari moraju imati “Full Face” kacige koje štite i donji deo glave, kao i štitnike za kolena, laktove, ramena i grudni koš.

- U takvoj opremi takmičari izgledaju veoma atraktivno, kao gladijatori. Biciklovi su takođe drugačiji nego za “XC”. Veoma su čvrsti, sa širokim kormanima, širokim gumama sa velikim kramponima i imaju obavezno po dva amortizera, prednji i zadnji. Može se reći da dosta liče na motokros motore. Njih je jako teško voziti uzbrdo, pa se na treninzima i takmičenjima na vrh prevoze žičarom ili džipovima – pojašnjava Ivan.


Na Fruškoj Gori ima više terena i za ovu disciplinu. Cela planina premrežena je mnogobrojnim stazama svih vrsta, tako da biciklista rekreativac ili vrhunski sportista mogu naći stazu kakvu žele.

- Praktično sve staze koje vozimo su, u stvari, planinarske staze. Od nastanka kluba do danas imamo izvanrednu saradnju sa planinarima, posebno sa planinarskim društvom “Železničar” sa kojima delimo veliku ljubav prema prirodi i Nacionalnom Parku “Fruška Gora” – kaže Ivan.


Da bi neko pokušao da se oproba u ovom divnom sportu neophodan mu je po rečima našeg sagovornika bicikl koji nov košta minimum 250 evra (kvalitetni takmičarski koštaju više hiljada evra). Dakle, kaciga 50 evra, rukavice 20, biciklističke gaće i dres 70 , rezervna guma i pumpa 10, držač bidona i bidon 10, naočare 30… Ukupno oko 450 evra..

- Taj novac nije potrošen nego investiran, i u slučaju da se iz nekog razloga osobi ne svidi MTB sport, može sve navedeno da koristi dugo vremena u vožnji asfaltom, u saobraćaju, kao prevozno sredstvo. Da bi kao takmičar imao odgovarajući bicikl i opremu, da bude konkurentan, neophodno je minimum oko 1.500 evra. Naravno, većina takmičara ima mnogo skuplje bicikle. Kad idemo na trku, na krovu automobila nosimo naše takmičarske bicikle čija često pojedinačna vrednost obično bude veća nego vrednost samog automobile – kaže naš sagovornik.


Trening se sastoji iz tri dela: zagrevanje, aktivni deo i hlađenje. Zagrevanje traje oko 30 min i priprema organizam za glavnu stvar na treningu.

Posle zagrevanja, ako se dobro osećamo prelazimo na ono što smo planirali taj dan, na primer trening snage ili izdržljivosti ili vežbanje tehnike. Svaki trening ima svoj cilj kojeg treba da smo svesni sve vreme dok smo na treningu. Nakon glavnog dela treninga sledi hlađenje ili razvozavanje. Tada se mišići lagano opuštaju i već tu počinje oporavak od treninga. Trajanje treninga ne treba da bude manje od sat vremena. Početnici, ako treniraju pravilno, mogu veoma brzo da napreduju – objašnjava Ivan.

MTB je veoma zanimljiv i dinamičan sport. Za MTB bicikliste kažu da su gladijatori biciklističkog sporta. Celo telo je aktivno, a prilikom vežbanja tehnike adrenalin je stalan gost. Sve se odvija u prirodi i na čistom vazduhu. Nema starosne granice za bavljenje ovim sportom, ali je neophodno da se treniranje uskladi sa fizičkom spremom i sposobnostima svakog pojedinca. Ono što je jako dobro je da stepen zadovoljstva na vožnjama ne mora biti proporcionalan majstorstvu. To znači da početnik može više uživati nego neko ko vozi već deset godina.

Oktobar pravo vreme za one koji žele da počnu s vožnjom

Takmičarska sezona za ovu godinu je sad na samom kraju. Oni koji su vozili trke cele godine verovatno će napraviti pauzu par nedelja i nakon toga lagano počinju pripreme za sledeću sezonu. Oni koji žele da počnu, sada je pravo vreme. Kako saznajmo od Ivana, "Fanatic" u oktobru svake godine pravi “Jesenji Fruškogorski MTB Maraton”.


- To je obično poslednji MTB događaj u godini, nije takmičarski, već svako vozi kako želi. Nema pobednika, ali ima druženja uz dobar ručak na kraju. Start i cilj je na Popovici. Informacije o klubu, treninzima, vožnjama i maratonu možete dobiti od Branislava Matića na broj telefona 063 387 406 –
kaže na kraju Ivan.


Tekst:
Slađana Aničić
Foto: Klub za planinski biciklizam "Fanatic"

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan