Novosadski hor osvojio zlato na takmičenju u Crnoj Gori (FOTO)

Novosadski hor osvojio zlato na takmičenju u Crnoj Gori (FOTO)

Mešoviti hor KUD-a "Svetozar Marković" iz Novog Sada jednoglasno je proglašen za najbolji na III Međunarodnom horskom festivalu u Herceg Novom.

Tokom decenija uspešnog postojanja, zahvaljujući generacijama pevača i dirigenata, a danas pod upravom dirigentkinje Suzane Lazar, ovaj hor je odneo zlato sa 91 poenom.

Na festivalu koji je trajao od 6. do 8. oktobra Novosađani, kao pobednici festivala, ujedno su i dobitnici zlatne diplome, priznanja LAUREAT i novčane nagrade od 500 evra. O nagrađenima je jednoglasno odlućivao tročlani stručni žiri, u sastavu Giorgio Guiot, Dragana Jovanović i Aleksandra Knežević.

Dirigentkinja pobedničkog hora, Suzana Lazar zahvalivši se svojim pevačima na istrajnosti i timskom radu, kolegama dirigentima na podršci, ali i žiriju za korisne savete, istakla je da je još mlada i da treba još dosta toga da nauči:

- Najveća podrška i najveća pobeda su moji pevači. Srećna sam jer su uživali u pevanju i držali se zajedno. Pored muzičkih tema koje su izuzetno bitne za zvuk, kvalitet i napredak hora, najbitnija stvar je konekcija i energija između dirigenta i hora. To je spona bez koje se ne može. Volela bih da sve kolege dirigenti primene u radu to da nije važno takmičiti se, već poštovati i voleti horsko pevanje, poručila je dirigentkinja pobedničkog hora.

Iako se takmičilo svega sedam horskih ansambala, žiriranje nije bilo lako, primetila je članica žirija Dragana Jovanović:

- Veoma dobro znamo koliko je teško savremenim dirigentima, koliko se bore i koliko je truda potrebno da se održi jedan horski ansambl. To vidimo i po tome što sve više imamo vokalnih grupa, a sve manje pravih horova u regionu, ali i šire. Veoma je teško doći do sredstava za opstnak horova, zato budite sigurni da veoma cenimo to što radite i što uspevate da se održite u ovakvim uslovima i što svi zajedno uspevamo da stvorimo jednu horsku zajednicu – rekla je Jovanović.

Amaterizam je jako važan za horsko pevanje, dodala je ona, uz podatak da u Evropi oko 33 miliona ljudi amaterski peva u horovima.

Festival, koji je organizovala "NVO Fortuna", u saradnji sa Muzičkom školom i crkvom Sv. Jeronima, nakon tri dana je zatvoren revijalnim koncertom na Trgu od muzike, platou ispred Muzičke škole.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina Novo naselje servisne informacije novi sad bez vode jkp lisje sahrane novi sad opens distrikt almaško groblje bez struje Spens havarija na vodovodu policija JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje opens 2019 servisne informacije isključenja struje novosadska policija raspored sahrana novi sad lisje Elektrodistribucija Novi Sad betanija isključenje vode bebe raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad horoskop štrand sahrane novosadsko porodilište