NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL: Bivši Titov prevodilac u četvrtak na brodu Cepelin

NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL: Bivši Titov prevodilac u četvrtak na brodu Cepelin

Novosadski književni festival "Razgovori o ljubavi (prema čitanju)" ovoga proleća i leta ugostiće na brodu Cepelin najprominentnije stvaraoce – kniževnike u državi.

Nastupajućeg četvrtka (30.3), sa početkom u 19 časova, održaće se promocija, prodaja i potpisivanje knjige Ivana Ivanjija "Mađarska revolucija 1956."

O knjizi će govoriti Prof. Dr Tibor Varadi, Katarina Kovačević, kao i sam autor, autentični svedok XX veka.

Ivan Ivanji rođen je 24.1.1929. godine u Zrenjaninu. Književnik je i prevodilac. Roditelji, oboje lekari, Jevreji, ubijeni su 1941. godine, a on se spasao bekstvom kod rođaka u Novi Sad. Tu je uhapšen u martu 1944. godine, posle čega je bio zatočen u koncentracionim Logorima Aušvic i Buhenvald do aprila 1945. godine. Završio je srednju tehničku školu u Novom Sadu, posle toga studirao arhitekturu, a zatim i germanistiku u Beogradu. Preko 20 godina bio je prevodilac za nemački jezik Josipu Brozu Titu kao i drugim državnim i partijskim funkcionerima. Paralelno s karijerom pedagoga, novinara, dramaturga i brojnim funkcijama koje je obavljao u kulturnom životu Beograda i diplomatiji, Ivanji se bavio i književnošću i od rane mladosti objavljivao poeziju, prozu, eseje, bajke i drame. Njegovim najznačajnijim delima smatraju se romani Čoveka nisu ubili, Dioklecijan, Konstantin, Na kraju ostaje reč, Preskakanje senke, Barbarosin Jevrejin u Srbiji, Guvernanta i Balerina i rat, kao i zbirke pripovedaka Druga strana večnosti i Poruka u boci. Njegova dela prevođena su na nemački, italijanski, engleski, mađarski, slovački i slovenački jezik. S nemačkog i mađarskog jezika preveo je desetine knjiga i drama.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskop EPS gradsko groblje telep sahrane raspored sahrana i ispraćaja porodilište isključenja struje gradonačelnik Miloš Vučević bez vode bez struje RHMZ matična knjiga rođenih Miloš Vučević horoskopski znaci jkp novosadska toplana almaško groblje jkp lisje havarija na vodovodu servisne informacije servisne informacije novi sad elektrovojvodina bebe betanija radosne vesti raspored sahrana novi sad dunav novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad novorođenčad