Novosadski lekari najavljuju štrajk

Novosadski lekari najavljuju štrajk

Jednočasovni štrajk zaposlenih u zdravstvu održaće se u svim novosadskim ustanovama u sredu, 3. februara, od 11 do 12 časova.

Uzrok nezadovoljstva zaposlenih kako medicinskog, tako i nemedicinskog kadra su neispunjena obećanja Vlade i ministarstava, koji su garantovali poboljšanje finansijskog položaja lekara, regulisanje pitanja minulog rada, kao i platnih razreda.

Kako kaže Daribor Stjepanović, predsednik Pokrajinskog odbora reprezentativnog Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, koji je inicijator štrajka, situacija u zdravstvu pogoršava se iz dana u dan, a više ne može da se čeka na ispunjenje obećanja. Traži se, kako kaže, sastanak sa premijerom Srbije do srede, a ukoliko do njega ne dođe, nezadovoljstvo će se ispoljiti na ulici.

- Ministar Vujović je rekao da minuli red treba da se ugradi u osnovni koeficijent, kao što nam je ugrađen topli obrok i regres. Kada odbijete sve te stavke, dobije se da je najniža plata u zdravstvu zapravo oko 13.000, a ne 21.000, kako se govori. Bilo je obećano da će se ovi problemi izmeniti kada se donese Zakon o platama u javnom sektoru. To nije urađeno, niti je ostavljeno kao mogućnost da se pregovara. Mora se poštovati i Zakon o radu i ne želimo da trpimo nepravdu - kaže Stjepanović.

Sledeći korak će biti, kako kaže, protesti i nastavci štrajka. U štrajk bi trebalo da budu uključene sve zdravstvene ustanove u Novom Sadu, ali i širom Srbije.

Stjepanović dodaje da je položaj zaposlenog u zdravstvu doveden na marginu, a u poslednje vreme se govori i o ugroženim životima lekara.

- Em nas tuku, em nas ubijaju. Svašta nam rade, a niko nas ne štiti. Ne smemo da dozvolimo da nam se ovo radi i vreme je da se vrati kako poštovanje prema ovoj profesiji, tako i poštovanje u samoj profesiji - objašnjava on.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan