Novosadski lopovi još nemaju “ključ” za “golf 6”

Novosadski lopovi još nemaju “ključ” za “golf 6”

Za prvih šest meseci ove godine u Novom Sadu je ukradeno 136 automobila, a statistika kaže da u proseku tri automobila za četiri dana “dobiju noge”. Na teritoriji grada lopovi još nisu ukrali nijednog golfa “šesticu”. U Beogradu je i taj automobil na meti lopova, ali njihove “kolege” u Novom Sadu još nemaju alat za ovaj model vozila.

Nije tajna da se već duže vreme najviše kradu "folksvagenova” vozila, i to na prvom mestu golfovi “četvorke” i “petice”. Kradljivci najčešće rade u grupama, a na njihovoj “top listi” tradicionalno su i “škoda oktavija”, “reno megan”, “reno laguna”, naravno i "audi” i “BMW”. Ipak, ove godine u trendu je i krađa renoovih modela “klio”, kao i “pežoa 307”, saznajemo nezvanično u policiji.

Kako bi što bolje zaštitili imovinu, operativci kriminalističke policije preporučuju građanima ugradnju dodatne zaštite, ili mehaničke tipa ”zeder” ili alarma, čija je cena kod autoelektričara oko stotinak evra, a navode da nijedan od 136 automobila koji je ukraden za prvih šest meseci nije imao zaštitu.

Prema rečima naših sagovornika, krađaom automobile se bave, uglavnom, povratnici u srodnim krivičnim delima i ne smeta im ni ulična rasveta, pa posao obavljaju i ispod svetiljki. Najviše “operišu” po stambenim blokovima - spavaonama, u gluvo doba noći, na primer na Limanima. Kad vlasnik kola uoči, krenuvši na posao, da mu nema metalnog ljubimca, vozilo je najčešće već preko granice ili je u stiglo u delovima do neke radionice, tako da često lopovi imaju prednost u odnosu na policiju od nekoliko sati. Nije retkost da kriminalci koji se bave ovim “biznisom” dolaze iz drugih krajeva zemlje i regiona, samo da odrade šta su naumili i to često po porudžbini.

Novosadska policija rasvetli oko polovinu ovih krivičnih dela, što je, kao nam kažu, dobar rezultat, čak i u odnosu na rezultate njihovih evropskih kolega.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan