Novosadski nastavnici pokrenuli inicijativu za povećanje broja časova fizičkog u školama

Novosadski nastavnici pokrenuli inicijativu za povećanje broja časova fizičkog u školama

Učestalije bavljenje sportom učenika, posebno na časovima fizičkog vaspitanja, direktno bi uticalo na pravilniji razvoj mladih, u poslednje vreme zagledanih u kompjutere i telefone, i doprinelo zdravijoj naciji.

To potvđuju i nadležni u oblasti sporta i omladine u gradu i bezrezervno podržavaju ideju da broj časova fizičkog vaspitanja, svakako u skladu sa odlukama resornih ministarstava, bude uvećan.

Kada je reč o bavljenju sportom mladih, uvek kažem da, naravno, povećati fizičke aktivnosti koliko je to moguće – ističe Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća zadužen sa sport i omladinu, inače bivši sportista i dodaje da podržava fizičke aktivnosti "s obzirom na to da živimo u vremenu modernih tehnologija pa je deci sve manje vremena za igru, što utiče na pravilan razvoj. Upravo u tom periodu potrebno je usmereno fizičko vežbanje uz nadzor nastavnika". 

Prema rečima Gorana Stevanovića, direktora osnovne škole "Jovan Popović", koji je član Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije, inicijativa za svakodnevne fizičke aktivnosti potekla je upravo od nastavnika tog predmeta. Osnova je potražena u rezultatima istraživanja Svetske zdravstvene organizacije po kom su uočeni deformiteti stopala i kičme kod učenika.

– Kod nas se fizičko radi tri puta nedeljno, a preporuka je svakodnevno – kaže Stevanović i napominje:

Problem je u fondu časova učitelja i nastavnika fizičkog vaspitanja koji bi trebalo da uže sarađuju i da, ne remetivši zakon, usklade raspored rada sa decom na prelasku iz nižih u više razrede. Suština je da strunjaci, nastavnici, uz učitelje rade sa decom i u nižim razredima kako bi zavoleli sport u startu i kasnije održavali.

Svih 35 osnovnih škola u Novom Sadu imaju sale za fizičko, a "Jovan Popović", "Veljko Vlahović" i "Vuk Karadžić" učestvuju u pilot-projektu jednosmernog rada, po kom učenici posle nastave ostaju u školi i bave se vannastavnim aktivnostima do 16 časova, do kada su im roditelji na poslu.

Tu ima prostora za radne aktivnosti i, svakako, za sportske sekcije – kaže Stevanović.

Oceni vest:
22
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Roza

    pre 436 dana i 21 sat

    Pametan predlog. Puna podrska. Deca ce se pravilnije razvijati, vise druziti, manje vremena za telefone i ostale lose stvari. Svaku priliku ce koristiti da negde treniraju, makar i na livadi. Nemaju svi roditelji novaca da im placaju razne treninge. Svi trebamo podrzati inicijativu ucitelja i nastavnika a ne samo da strajkuju i traze vece plate.

    Oceni komentar:
    4
    44
  • V

    pre 436 dana i 21 sat

    Ima smisla jedino ako se nastavnicima naredi da deca treba stvarno da budu fizički aktivna, dakle nema čekanja u redu za neku spravu, grede, razboja, kozlica i ostalih rizičnih gluposti, nema grube igre u kojima veća deca povredjuju manju i sl. Uvesti časove fizičkog gde se trči, rade vežbe oblikovanja i slično.

    Oceni komentar:
    2
    33
  • Šta ostade od naroda - deca iz England-a?

    pre 436 dana i 19 sati

    Ma, to je zaostalost iz prošlog veka.Koju su primenjivali tamo neki nacional-socijalisti i komunisti.Poslednji put sam bukvalno zasuzio i proplakao,kad sam video rusku decu, muzičare u poseti Monetnegru,tamo negde 2000 i neke,kako u 07h izlaze da bi organizovano imali jutarnju fiskulturu.
    Umesto da lepo razmišljaju o širenju nogu za YouTube ili TikTok ili čak Only Fans, da razmišljaju o raznim verzijama noktiju,punjenja usana silikonom ili čega drugog, nasilju i sličnim mladalačkim aktivnostima.

    Oceni komentar:
    2
    13
  • Rake

    pre 436 dana i 16 sati

    Čista glupost.

    Oceni komentar:
    25
    3
  • Sole

    pre 436 dana i 16 sati

    Ideja ima smisla jedino ako bi se ukinuli potpuno nepotrebni predmeti kao što su građansko i veronauka u, ionako, već pretrpanom rasporedu. Kada bi se slušali roditelji, deca bi imala i likovno i muzičko i fizičko češće nego sad jer su sva tri predmeta neophodna za njihov zdrav mentalni i fizički razvoj.

    Oceni komentar:
    5
    40
  • Ivana

    pre 436 dana i 4 sata

    Slažem se sa Soletom, treba ukinuti veronauku i građansko. O veronauci može nekoliko puta godišnje sveštenik da dođe u školu i priča, nikakav problem. Ubaciti mesta za fizičku aktivnost ili likovno, deca su preopterećena. Obratiti pažnju na decu sa sela, nemaju nikakav izbor sportova kao dodatnu popodnevnu aktivnost u školi. Pre 20 godina je u istoj školi bila košarka, rukomet, odbojka, fudbal, karate, atletika sada se sve svodi na fudbal i karate

    Oceni komentar:
    3
    18
  • Dobri irac

    pre 436 dana i 2 sata

    Dovoljna su tri časa ali ih treba iskoristiti a ne baciti deci loptu i sedeti u zbornici .Svaki nastavnik smatra da je njegov predmet malo zastupljen i da treba povećati nedeljni fond.U osnovnoj školi treba da se nešto i nauči a ne samo da se trči.

    Oceni komentar:
    13
    10
  • Iv

    pre 436 dana i 2 minuta

    Onaj detalj gde je receno da nastavnici saradjuju sa uciteljima kad je fizicko u pitanju nema veze sa zivotom. Kad je lepo vreme napolju su i trckaraju dok su uciteljice kao na poselu. Sramotno. Fizicke aktivnosti u salama je nekad bilo i po vrticima, znalo se koliko je razgibavanje bitno, a sta sad? Dali su mi predmete kao sto je digitalni svet i Engleski jezik vec od prvog razreda, bukv ih usmeravaju samo na ekrane. Tuga!

    Oceni komentar:
    0
    17
  • SANJA

    pre 435 dana i 23 sata

    IZBACITE GRAĐANSKO I VERONAUKU, IZBORNE PREDMETE I ETO SLOBODNIH ČASOVA ZA FIZIČKO

    Oceni komentar:
    2
    18
  • Aneta

    pre 435 dana i 22 sata

    Učiteljica iz Žarka samo pusti decu da se mlate po dvorištu i sedi na klupi okrenuta leđima od njih... Samo gleda u telefon. Nijedan jedini čas fizičkog nije toj jadnoj deci održala. Šta će još takvih "časova fizičkog"?

    Oceni komentar:
    0
    9
  • Nikola Vunduk

    pre 435 dana i 16 sati

    O cemu pricate ljudi pa i ova postojeca tri casa deca izbegavaju uz veliku pomoc njihovij roditelja. Opravdanja pljuste. Iz privatnih lek . Ordinacija. Ucenici izmisljaju nekakve povrede i losa stanjae. Devojcice imaju ciklus bar dva puta mesecno... Nastavnici ni ocenom ne mogu da im skrenu paznju o znacaju pokreta.. ocena 3 iz fizickog i eto trpljenja za nastavnike na sednicama nastavnickog veca.ocena iz fizickog ne sme da narusava konacni uspeh ucenika....,,.........i to je svakodnevna situaci

    Oceni komentar:
    1
    10
  • Đorđe

    pre 434 dana i 19 sati

    Super predlog. Ali možda i usvoje ako insistirate. Ali posle nemojte da žalite, kada budete radili za džabe te časove. Šalu na stranu u prosveti se prvo nešto uvede i kaže biće plaćeno, a onda nema trenutno sredsta,...t.j. nikada. Predlog je odličan ali da Ministarstvo, država da dodatni novac za prosvetu,... Oni ne žele da plate 0,5 časova OFA i to sada funkcioniše vanzakonski( vodi se u finasijama fizičko i zdr. 3časa a u svim papirima evidenciji, planovima, izveštajima 3,5časa),...

    Oceni komentar:
    0
    1