Novosadski regionalni centar za nadarene đake pred gašenjem

Novosadski regionalni centar za nadarene đake pred gašenjem

Centar za talente u Novom Sadu već godinama ne dobija nikakav novac od države, zaposleni su otišli, a račun je blokiran.

Gordana Stojanović, stručna saradnica komšijskog Centra za regionalne talente u Sremskim Karlovcima, koji jedva da funcioniše, kaže da su ovi centri, koji su služili za usavršavanje najtalentovanijih đaka, normalno radili tek nekoliko godina posle 2000, kad ih je osnovala Vlada, a onda je bilo sve manje novca .

- Prošle godine umro je direktor novosadskog centra, a do danas nije izabran novi, te nema zaposlenih. Naš centar postoji samo na papiru, godinama nisam primila platu. Ovde su se nekad okupljala talentovana deca iz Bačke, ali ih zbog nebrige države više nema - kaže Stojanović, koja je zbog neisplaćenih plata i nepovezanog staža tužila republički centar za talente. Dobila je presudu u svoju korist, ali se Ministarstvo prosvete, koje treba da finansira centre, žalilo.

Nekada je nekoliko stotina osnovaca i srednjoškolaca dolazilo u ova dva centra gde su predavanja držali profesori univerziteta. Išli su na takmičenja, osvajali nagrade, a poslednjih godina samo u Sremskim Karlovcima se pojedini programi organizuju isključivo zalaganjem direktorice Jelene Ratkov Kvočke koja ne želi da odustane, uprkos prestanku finansiranja.

Nikola Srzentić, direktor beogradskog centra koji jedini radi, kaže da je glavni problem što Republički centar zbog nedostatka novca postoji samo fiktivno. Ove godine republičko takmičenje učenika je prvi put organizovano bez učešća Republičkog centra.

- Funkcionišemo uz pomoć grada Beograda i nešto para od projekata. Preuzeli smo ulogu mnogih centara. Imamo barem desetak talentovanih školaraca iz Novog Sada. Baš sad pripremamo jednog novosadskog genijalca na svetsko takmičenje iz geografije - kaže Srzentić.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan