Novosadski roditelji pred sudom zbog dečjih izostanaka iz škole

Novosadski roditelji pred sudom zbog dečjih izostanaka iz škole

Pokrenuti ostupci zbog đaka koja neredovno pohađaju časove.

U prekršajnom sudu u Novom Sadu u 2018. godini podneto 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti roditelja, čija su deca neopravdano izostajala iz škole. Od toga, kako predočavaju u Prekršajnom sudu, rešeno je pet predmeta. U jednom slučaju zahtev je odbačen, izrečena je jedna opomena, a u tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara, jer njihova deca nisu redovno pohađala nastavu.

– Preostalih 14 predmeta i dalje je u radu. U 2019. podnet je jedan takav zahtev zbog istog prekršaja, i nije rešen – navode za "Novosti" u Prekršajnom sudu.

Jelena Pastonjacki, predsednica Aktiva direktora novosadskih osnovnih škola, kao i direktorica Osnovne škole "Vasa Stajić", kaže za beogradski list da su, mada je osmogodišnje obrazovanje obavezno, roditelji spremni da deci pravdaju izostanke.

– U slučajevima kada đak do pet časova izostaje bez opravdanja, o tome odmah obaveštavamo roditelje – kaže Pastonjacki za "Večernje novosti", ističući da škola primenjuje pojačan vaspitni rad sa đacima, za koje se utvrdi da neopravdano izostaju.

– Ukoliko su takva odsustvovanja česta, obaveštavamo i Centar za socijalni rad, i kao krajnja mera primenjuje se prijava sudu protiv roditelja. Imali smo situaciju da dete tri dana dođe, dva ne dođe u školu i to se ponavlja – dodaje Pastornjackia.

U gimnaziji "Svetozar Marković", po rečima direktorice Tatjane Vukadinović, već devet godina rade analizu izostanaka, i o tome se raspravlja na Nastavničkom veću i Veću odeljenjskih starešnina. Stoga su u ovoj obazovnoj ustanovi pokrenuli vaspitni rad sa učenicima, ali i sa roditeljima, kako bi se blagovremeno reagovalo.

– Od 2009. godine, kada smo imali po 50 izostanaka po učeniku, sada je to smanjeno na 30 – kaže za "Novosti" Vukadinović, te dodaje i da se srednja ocena na nivou škole popravila. ,

– U ovome je velika uloga odeljenjskih starešina i važno je odmah reagovati na takvu pojavu – navodi ona. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan