NOVOSADSKI ŠANKER TRAŽI PLATU OD BAR 90 HILJADA: Jeste li od onih koji se iščuđavaju ili podržavaju?

NOVOSADSKI ŠANKER TRAŽI PLATU OD BAR 90 HILJADA: Jeste li od onih koji se iščuđavaju ili podržavaju?

Već je poznato da se u ugostiteljstvu posao može naći relativno lako, ali koliko su radnici u ovoj branši cenjeni i plaćeni, zavisi od lokala do lokala. Kuvari, konobari, šankeri, roštilj i pizza majstori... Sve su ovo profesije za koje se uvek mogu pronaći aktuelni oglasi. Da njihova primanja zavise od iskustva, truda, rada i poštenja poslodavca, nije ništa novo, ali izgleda da nekada vredi i založiti se sam za sebe.

Šanker sa iskustvom, tražim posao, plata minimum 90.000 dinara – glasio je oglas u jednoj od novosadskih Fejsbuk grupa posvećenoj nalaženju posla i radnika.

Reakcije su bile različite. Pored onih u kojima mu naši sugrađani predlažu lokale za koje imaju informacije da trenutno traže šankere, javile su se i osobe koje nisu krile svoje iznenađenje očekivanom platom.

– Ala plate, pa mislim da lekari iz DZ nemaju toliko – iskomentarisala je jedna od članica grupe, na šta je dobila odgovor da su nam "zato plate tako jadne i mizerne jer kad se neko usudi da traži platu kakvu zaslužuje, svi ga napadaju i skaču mu u oči".


Neko je dodao da za veliku platu treba biti i školovan, a neki da će u Srbiji to teško postići. Pala je i šala da čak ni predsednik države nema toliku platu.

Ipak, autor objave naišao je i na veliku podršku Novosađana, koji podržavaju stav da treba ceniti svoj rad.

Ulagao je u sebe, učio, radio... I treba da traži toliko ako misli da vredi toliko... Svaka čast, srećno – jedan od takvih odgovora.

Mnogi su se složili sa tim da dobri barmeni koji, između ostalog, umeju da prave i koktele, imaju jake plate, jer je novac koju on donese vlasniku lokala ogroman.

Bravo. Ovako svako treba da vrednuje svoj rad. Onda kada svi budemo tražili više, poslodavac neće imati izbora osim da da više – uverena je jedna sugrađanka.

Neki smatraju da je i tražena svota mala i da momak traži više da bi dobio onoliko koliko bi trebalo da dobije, jer poslodavci obično smanje očekivani iznos.

"Malo je to, brale", "Srećno i ne odustaj", "Ako ne ceniš sam sebe neće te ceniti ni drugi"... ovako su članovi grupe podržali samopouzdanog šankera, a nisu prezali ni da izgrde one koji se iščuđavaju njegovoj hrabrosti da traži.

U komentarima su navedeni i pojedini novosadski lokali u kojima, kako tvrde Novosađani, plate šankera dosežu i 100.000 dinara.


Među oglasima za posao na portalu Moj Novi Sad uvek ima aktuelnih iz oblasti ugostiteljstva, a u nekima od njih navode se i plate.

Za roštilj majstora u "Grill & Steakhouse La Brasa" predviđena je plata od 70.000, za pomoćnog radnika u kuhinji od 60.000, a za konobara od 65.000 dinara.

Kuvar u "Petrusu" može da se zaposli za 130.000 dinara, takođe ima potrebu za zapošljavanjem konobara, za čiju satnicu izdvaja 350 dinara i nudi i smeštaj, dok na istoj poziciji zapošljava i "Plava Frajla".

Roštilj majstora traži i "Walter BBQ", kao i pomoćnog radnika u kuhinji, a potreban im je i profil iz objave - šanker.

Konobar je tražen i u "Maxbetu", kao i u palačinkarnici "Dizni", u čijem oglasu je navedena i dnevnica od 2.000 dinara, uz prijavu, topli obrok i putnim troškovima.

"Creative Kitchen NS 2021" takođe je u potrazi za roštilj majstorom, za koga su spremni da izdvoje platu od 70 do 75 hiljada dinara.

Barmen je tražen i u "Loftu", ali plata nije navedena u oglasu.

Da podsetimo, ugostiteljstvo generalno ima problem sa nedostatkom radne snage, a posebno u ovom periodu godine, kada se dogovaraju sezonski poslovi na primorju Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, gde se mogu očekivati sjajni uslovi. Stoga, zahtev momka sa početka priče deluje prilično realno i nadamo se da će naći baš onakav posao kakav traži u – našem gradu.

Oceni vest:
14
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ukratko

  pre 279 dana i 7 sati

  Podržavam i malo je za uslove rada. Dugoročno posmatrano, on u životu gubi i sa tih 90.000.

  Oceni komentar:
  3
  38
 • Branimir

  pre 278 dana i 16 sati

  Plata ispod 100.000 dinara nije velika plata!

  Oceni komentar:
  2
  24
 • Menadzer

  pre 278 dana i 14 sati

  nije realno da sanker ima toliku platu

  Oceni komentar:
  16
  2
 • Preporuka

  pre 278 dana i 14 sati

  E moj menađeru. Onda ti radi noću, u raznim atmosferskim uslovima, sa dimom i bez kiseonika, radi tako godinama, ujutro da ti spavati ne daju razni komšijski psi i njihove "igračke" koje besomučno bacaju po podu dok ih "gazde" ostavljaju same da guraju stolice i škripe po podu, pa uveče na posao, obavio tog dana ili ne ono što si planirao.
  Nemoj na tenis da se "sportski uzdižeš" već lepo noću da udišeš alkoholne pare i da se pijani gosti iživljavaju na tebi i povremeno te provociraju.

  Oceni komentar:
  3
  21
 • Miki

  pre 278 dana i 13 sati

  Nažalost ima poslodavaca koji ni nakon 15 g.rada neće da ti plate bolovanje (korona),sramotno!!!

  Oceni komentar:
  2
  6
 • mileta

  pre 277 dana i 19 sati

  slazem se sa konstatacijom da treba ceniti svoje vrednosti , ali ima i ona druga strana koja kaze ili pita koliko vredi po satu jedna komplikovana operacija nekog organa. nemojte mi samo reci da po satu je vece ovo u slucaju barmena!razmislite!

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Kad smo takvi razjedinjeni

  pre 277 dana i 16 sati

  Svi smo potplaćeni i tu nema potrebe za diskusijom.
  To i jeste princip eksploatacije, da zloglasni kapitalizam moćnika drži male državice u statusu eksploatisanih.
  I svako ima svoju muku.
  Neko na odgovornost, neko na uslove rada a neko na psihičku napetost tokom obavljanja posla.
  Ne bih ja nikog vređao niti veličao.
  Princip zapažanja i vrednovanja talenata je veoma loš u Srbiji, u svakom poslu.
  A imamo ih od hirurga do ljudi u turizmu i obrazovanju.
  Nikad na zelenu granu, nikad do potoka...

  Oceni komentar:
  1
  4
 • Tina

  pre 277 dana i 12 sati

  Realno bez 1000 eura zivot u NS je puko prezivljavanje. Pogledajte malo cene stanova za iznajmljivanje, cene hrane u supermarketima, cene odece i obuce. Umesto da se svi radnici pobune i zahtevaju vecu platu, stalno se nadju neki jadnici koji misle da svi treba da imaju podjedanko niske plate kao i oni.

  Oceni komentar:
  0
  12