Novosadski slikar na putu za USA: Tadija Janičić

Novosadski slikar na putu za USA: Tadija Janičić

Mladi novosadski slikar Tadija Janičić jedan je od petoro finalista u trci za prestižnu nagradu "Dimitrije Bašičević Mangelos", koju od 2002. godine dodeljuje Centar za savremenu umetnost u Beogradu i The Foundation for a Civil Society iz Njujorka, kao deo regionalnog projekta Young Visual Artists Awards.

Tadija Janičić je umetničkoj i široj publici poznat po svom provokativnom, ali nenametljivom opusu, po specifičnom likovnom jeziku kojim dominira bogata i živa paleta boja, te po transparentnosti i otvorenosti stava, ironično i sarkastično usmerenog prvenstveno na bolesti i izopačenosti savremenog društva i čoveka kao njegovog proizvoda i proizvođača.

Za svoj rad, Janičić je do sada dobio nekoliko nagrada i priznanja, među kojima i prvu nagradu Novosadskog salona 2008. za najbolju sliku, ali bi "Mangelos", dakako, predstavljao za sada najveći "ulov" ovog plodnog umetnika, pre svega imajući u vidu da se nagrada sastoji od dva meseca rezidencijalnog boravka u Njujorku, kao i od samostalne izložbe u beogradskoj galeriji "Remont".

- Svaka nagrada znači i imponuje, pogotovo za mlađeg umetnika, čak i kada nema materijalnu vrednost, ali je ova utoliko značajnija i veća što dobitniku nudi dva meseca života i rada u Njujorku, koji je centar svetske umetnosti. Takva mogućnost bi predstavljala "premiju" i za slikare koji rade u daleko razvijenijim i sređenijim državama, a pogotovo za nekoga ko živi u Srbiji, zemlji u kojoj su perspektive umetnika daleko od savršenih, ili bar dobrih – priča Janičić za portal mojnovisad.com.

Tadija Janičić rođen je u Nikšiću 1980. godine, Umetničku školu završio je na Cetinju '99, a 2004. je diplomirao slikarstvo na novosadskoj Akademiji umetnosti, u klasi profesora Milana Blanuše. Ono što ga izdvaja od mora drugih pre svega mladih umetnika jeste neposredan slikarski jezik, svedenost i jednostavnost likovnog izraza, ali i potreba i hrabrost da posve transparentno i nenaglašeno-angažovano progovori o svetu u kome živi i stvara.

- Angažovanost nije samo potreba, već na neki način i obaveza svakog umetnika. Ja živim u ovom svetu, ovakvom kakav jeste, i u ovoj i ovakvoj zemlji. Zato jednostavno nemam ni pravo da ćutim i da ignorišem stvarnost, niti da izmišljam neke nepostojeće, savršene svetove, a ironija i sarkazam su mi svakako najbliži po senzibilitetu. Naravno, pri svemu tome mi je uvek jako bitno da ta priča i naracija ne "pojedu" sliku i likovnost, jer slikarstvo je, ipak, likovna umetnost, a ne nekakav prost pamflet - objašnjava umetnik, koga u bliskoj budućnosti, tokom novembra i decembra, zajedno sa još sedmoro umetnika iz Srbije, očekuje i izložba u Los Anđelesu.

Pored Tadije Janičića, u ovogodišnjoj trci za nagradu "Mangelos" su i Mia Ćuk, Marko Marković, Ivan Šuletić i Mihailo Vasiljević. Konačnu odluku o dobitniku nagrade stručni žiri će objaviti početkom jula.

Piše: Duško Domanović

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

kaleidoskop kulture Miloš Vučević raspored sahrana i ispraćaja vremenska prognoza novi sad horoskop novosađani havarija na vodovodu porodilište RHMZ bez struje elektrovojvodina gradsko groblje almaško groblje sahrane betanija servisne informacije novosadsko porodilište radosne vesti jkp novosadska toplana raspored sahrana novi sad bez vode jkp lisje dunav novorođenčad EPS servisne informacije novi sad horoskopski znaci bebe matična knjiga rođenih isključenja struje