Novosadski specijalitet: Pešake sa Bulevara Evrope proterali parkinzi

Novosadski specijalitet: Pešake sa Bulevara Evrope proterali parkinzi

Kad može Beograd da ima kinesku biciklističku stazu koja nestaje, čemu se smejala cela Srbija, zašto je Novi Sad gori, pa može valjda i on da ima pešačku stazu koja nestaje …

Završeno je uređenje Ulice Polgar Andraša, na deonici od Milutina Bojića do Pavleka Miškine na Telepu, i to pre vremena, saopšteno je danas iz Zavoda za izgradnju grada. Međutim, pešake koji pokušaju da prođu ovim delom Bulevara Evrope, dočekaće pravo iznenađenje. Rekli bi, neprijatno. Novosadski urbanisti i projektanti su došli na briljantnu ideju da na ovom potezu bulevara koji treba da bude ponos i dika Novog Sada, nema potrebe za pešačkom stazom uz sam Bulevar. Prema njihovom mišljenju i projektu, upravo na ovom delu pešaci treba da izađu pred točkove biciklista, ili da nastave uzanim trotoarom ulicom Polgara Andraša. Dakle, gledano od raskrsnice sa Futoškim putem trotoar iznenada nestaje kada se prođe izgrađeni, a neotvoreni hotel i opet se naprasno pojavljuje kod Zoned penthaus bildinga. Čestitamo, struka i građani će, verujemo, znati da cene ovo radikalno i inovativno rešenje.

A zašto se pribeglo istom? Zato što je na tom potezu gde je bilo logično da bude trotoar, bilo potrebno napraviti mesta za parkiranje, jer u ovom delu grada hronično fali parking. A zašto fali parking? Odgovor je jednostavan. Zato što su ti isti urbanisti više vodili računa o interesima investitora, nego o interesima građana, pa su, kao uostalom i u većini novonastalih urbanih zona, dozvolili investitorima ekstremnu izgrađenost parcela, što znači mnogo stanova i poslovnih prostora i malo ili nimalo parking mesta. Iako se radi o čistom zločinu protiv kvaliteta života i očiglednom uništavanju gradskog bića, za sada, koliko nam je poznato, niko nije odgovarao za to.

     

Ali da se vratimo trotoarima koji nestaju. Kad može Beograd da ima kinesku biciklističku stazu koja nestaje čemu se smejala cela Srbija, zašto je Novi Sad gori, pa može valjda i on da ima pešačku stazu koja nestaje. Evo mogli bi, na primer, da damo svoj doprinos i pozovemo građane da daju neformalno ime ovom delu Bulevara Evrope. Pravo učešća imaju svi. Pozitivno će biti diskrimiisani predlozi koji stignu iz gradske uprave i gradskih preduzeća. Posebnu pažnju obratićemo na ideje studenata arhitektonskih, građevinskih i urbanističkih smerova na fakultetima u Srbiji koji inspirisani ovom projektantskom bravurom mogu da nam pošalju crteže svojih predloga za slična rešenja.

A SAD ČINJENICE: Ova investicija završena je pre predviđenog roka, a zahvaljujući angažovanju i dobroj koordinaciji nadzora i izvođača radova u okviru definisanih sredstava izvršeni su i određeni dodatni radovi, kaže direktor Zavoda za izgradnju grada Goran Višnjić.
Izgrađen je nov kolovoz u dužini od oko 470 metara, s tim da je došlo do proširenja regulacije sa 3 na 5 metara. Takođe, izgrađene su pešačke staze promenljivih širina svuda gde su za to postojale tehničke mogućnosti, a izgrađeno je i oko 190 parking mesta širine 4 metra. Odvodnjavanje sa kolovoza rešeno je putem slivnika u atmosfersku kanalizaciju.
Postavljeno je ukupno 18 stubova javne rasvete, visine 8 metara, kao i odgovarajuće svetiljke. Takođe, ulica je i hortikulturno uređena.
U okviru ugovorenih sredstava izvedeni su i dodatni radovi: obnovljena je postojeća biciklistička staza duž cele deonice koja je bila devastirana prilikom rekonstrukcije toplovoda, sve raskrsnice (sa M. Bojića, P. Miškine. G. Karolja i Cvećarskom i Romanijskom ulicom) su preasfaltirane, sve zelene površine su humuzirane, i popravljena je ograda na kuhinji objekta Radosnog detinjstva.  Asfaltiranjem raskrsnice sa Romanijskom ulicom stanovnici ovog dela grada su dobili još jedan izlaz na Bulevar Evrope.
Izvođač radova je D.O.O. Put-invest iz Sremske Kamenice, a kompletna vrednost svih radova iznosi oko 45 miliona dinara.

 

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • xaxaxa

  pre 3073 dana i 11 sati

  Bulevar pesackih zrtava.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • nije smesno

  pre 3073 dana i 6 sati

  E daj dosta vise! Daj nekog protesta, neki zivi zid sta li, pa da neko i uradi nesto ne bi ni ovi smeli da se bahate tako. Ne nego to je ono "Sta je NovosaCki?" - Demoliraju ti grad, a ti ih prekorno gledas i predjes ulicu. Ljudi do NAS je. Oni ce da nastave, nema rezona sa divljim zivotinjama, ili ih sprecis ili bezis od njih, ne razumeju ni bonton ni austro-ugarsku finocu

  Oceni komentar:
  2
  10
 • marko

  pre 3072 dana i 25 minuta

  Jedna slucajnost je dovela do ovoga.Prosle godine neki clan Trece Srbije se zakacio sa Parking servisom odn. popularnim Paukom. Kazu da je zamenik gradonacelnika.Da pokaze koliko je mocan napravljeno je to sto je napravljeno i uglavnom izgleda ok osim navedenog.Tri sahta koja su "izasla" iz nivelacije u tri ulice su resena na originalan nacin.Umesto da ih napreve kako bog zapoveda resili su to sa presecanjem tri bocne ulice sa poprecnim ivicnjacima i podigli nivo ove tri ulice? Ah da ne zaboravim u blizini je i FIMEK a novim kadrovima trebaju brze diplome a faks nije imao parking a novokomponovani navalili da studiraju..Dakle sve je tu skockano. I pored svega pohvale za uradjeno osim ovih propusta sa pesackom stazom i visokog sahta na tri ulice.

  Oceni komentar:
  0
  3