Novosadski studenti gastronomije doneli medalje iz Soluna

Novosadski studenti gastronomije doneli medalje iz Soluna

U Solunu je od 1. do 4. marta održano međunarodno takmičenje kuvara "11 International Culinary Competition of Southern Europe", u sklopu međunarodnog sajma turizma HELEXPO, a tim Departamana za geografiju turizam i hotelijerstvo, novosadskog PMF-a ostvario je zapažene rezultate - tri medalje i jedan meriot.

Danica Rinčić u kategoriji testenine osvojila je srebrnu medalju, Aleksandra Dimitrijević u kategoriji rižoto osvojila je bronzanu medalju, Miloš Kuzmanvić u kategoriji rižoto osvojio je bronzanu medalju, Tatjana Bodvoji u kategoriji vegetarijansko jelo osvojila je meriot – kategorija junior.

Maja Banjac asistentkinja na Katedri za gastronomiju osvojila je bronzanu medalju u kategoriji seniora – jela od peradi. Maja je bila jedina ženska osoba u kategoriji, takmičila se sa dva repeznetativca i četiri šefa kuhinje iz prestižnih ugostiteljskih objekata iz Ukrajine, Litvanije, Tajvana i Grčke.

Jedan od ciljeva učešća na takmičenju bila je afirmacija autentične vojvođanske hrane. Jela na takmičenju pripremala su se na moderan način od lokalnih namirnica: slanina mangulice, fruškogorska vina, fruškogorske pečurke, begečka šargarepa, sombrorski sir, pšenica, proso. Hrana je značajan segment kulturnog nasleđa svakog naroda. Gastronomima je podršku u afirmaciji lokalnih proizvoda na prestižnom takmičenju dala Fondacija 2021, Novi Sad evropska prestonica kulture.

 

Na takmičenju učestvovalo je preko 2000 takmičara iz 29 zemalja. Reč je se o poznatom festivalu koji je u kalendaru Svetske kulinarske asocijacija, koji organizuju Kulinarska federacija severne Grčke i Svetska kulinarska asocijacija (WACS).

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

sahrane novi sad novosadsko porodilište horoskop bez vode isključenja struje raspored sahrana novi sad gradonačelnik Miloš Vučević betanija Dom zdravlja Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza pošte srbije dnevni horoskop elektrovojvodina novosađani servisne informacije novi sad novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević štrajk poštara raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad horoskopski znaci bebe zodijak skupština grada novog sada isključenje vode bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo