Novosadski sud presudio: Odšteta za nestalu bebu od 10.000 evra

Novosadski sud presudio: Odšteta za nestalu bebu od 10.000 evra

Apelacioni sud u Novom Sadu odbacio je žalbu države Srbije i potvrdio predsudu suda u Kikindi, koji je u februaru ove godine izrekao prvu odštetu za nestalu bebu u iznosu od 10.000 evra, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Sud je ovaj iznos dosudio Bogdanu Janjiću, ocu koji sumnja da mu je dete nestalo iz porodilišta jer nikada nije dobio nikakve informacije o sudbini deteta.

Presuda Osnovnog suda u Kikindi istovetna je presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz 2013. u korist jedne od majki Zorice Jovanović protiv Srbije.

To su jedine dve presude u slučaju "nestalih beba". Bitka roditelja koji pokušavaju da dokažu da su im deca po rođenju oteta iz porodilišta u Srbiji i prodavana traje već 16 godina.

Mirjanina priča

Mirjana Novokmet porodila se u porodilištu kliničkog centra u Beogradu u Višegradskoj ulici 1978. godine. Lekari su joj rekli da je beba mrtvorođena. Iako je njen suprug tu noć tražio da vidi dete, nisu mu dozvolili. Obdukcioni nalaz nije dobila, i iz bolnice izlazi samo sa otpusnom listom na kojoj nije pisalo ništa o bebi. Tada je imala 19 godina. Kada se 2002. u Srbiji omasovila sumnja roditelja da su im deca zaista umrla na porođaju, krenula je u potragu.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isidor Bajić dunav vremenska prognoza isključenja struje betanija havarija na vodovodu bez vode Zavod za transfuziju krvi Vojvodine "The Frajle" novi sad akcije dobrovoljnog davanja krvi elektrovojvodina detelinara Futog Kać štrand bebe udžbenici zdravlje novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija MUP Srbija novosađani koncert Petrovaradin MUP Srbije mup novi sad odbojka OK Vojvodina